Od Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije zatraženo da apelira na Saudijsku Arabiju u vezi slučajeva smrtne kazne- Porodice dvojice muškaraca koji trenutno očekuju smrtnu kaznu u Saudijskoj Arabiji su zatražile od sekretara britanskog ministarstva vanjskih poslova Dominic Raaba da urgira za njihovo oslobađanje dok bude u posjeti kraljevini.

Prošlog četvrtka,saudijski sud je osudio na smrt Mustafu Al- Darwisha,koji je priveden kao dijete 2015.godine zbog navodnog učešća u anti vladinim protestima u Istočnoj provinciji koji većinski naseljavaju šiitski muslimani.

Prema dokumentima iz suda,Darwish je priveden,mučen i na kraju je dobio veoma nepošteno suđenje.

Darwisheva rodbina je izjavila u ponedjeljak da postoji rizik da će se smrtna kazna na koju je osuđen i izvršiti.

Novine The Times su u ponedjeljak citirale izvještaj organizacije za ljudska prava Reprieve:”Dobili smo tragičnu vijest da je sud prihvatio smrtnu kaznu u četvrtak nakon što su mjesecima očajnički pokušavali da sakupe informacije.”

“Hrabrost gospodina Raaba po pitanju Mustafinog slučaja bi mogla osigurati to da se smaknuće ne izvrši.”

Raab se u ponedjeljak sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhammedom bin Selmanom gdje je rekao da su razgovarali o zajedničkim interesima uključujući trgovinu,Iran i klimatske promjene.

Nije spomenuto da li je sekretar otvorio temu o maloljetnicima koji čekaju izvršenje kazne.

Druga osoba koja je u opasnosti od smrtne kazne jeste Abdullah Al-Huwaiti,koji je osuđen za ubistvo i oružanu pljačku u Oktobru 2019.godine kada je imao 17 godina zajedno sa ostalih 5 privedenih osoba.

Huwaiti kaže da je bio prisiljen da prizna navodne zločine pod mučenjem a njegova porodica tvrdi da dokazi govore kako on nije bio na mjestu događaja.

Eksperti za ljudska prava UN-a su također izrazili duboku zabrinutost Huwaitijevom situacijom.

Kažu da je on osuđen zbog zločina kojeg je “navodno počinio kad je bio maloljetnik i sada se suočava sa smrtnom kaznom koja je uslijedila nakon suđenja koje je bazirano na priznanjima izvučenih mučenjem.”

Prošlog aprila,saudijski kralj Selman je izdao kraljevski dekret kojim poništava smrtne kazne za zločine koje počine maloljetnici i umjesto toga služe kaznu od 10 godina u ustanovi za maloljetne prestupnike.

Ipak,grupe za ljudska prava su podigle zabrinutost povodom implementacije ovog dekreta i prethodno su upozorili na to da je nekoliko mladića ipak osuđeno na smrt.

Izvor