Odlaskom Netanyahua okončava se jedan od najgorih perioda izraelsko-palestinskog sukoba –  Palestinski premijer Muhammed Shtayyeh kazao je da kraj 12-godišnje vladavine Benjamina Netanyahua zatvara poglavlje jednog od najgorih perioda izraelsko-palestinskog sukoba.

“Odlazak izraelskog premijera nakon 12 godina vlasti označava kraj jednog od najgorih perioda u historiji izraelsko-palestinskog konflikta,”rekao je Shtayyeh uoči ovosedmičnog sastanka u Ramallahu,sjedištu Palestinske uprave.

Palestinski premijer je izjavio da ne smatra novi izraelski režim “manje gorim od prethodnog”,dodavši da vjerovatno ne postoji šansa za napredak u mirovnim pregovorima sa Palestincima.

U nastavku govora,premijer je osudio izjave podrške novog premijera Izraela Naftali Bennetta aktivnostima širenja izraelskih naselja u okupiranoj Zapadnoj Obali.

Dodao je da novi izraelski režim “nema budućnosti ako ne uzme u obzir budućnost Palestinaca i njihovih legitimnih prava.”

U nedjelju,nedavno formirana koalicija tijesno je pobijedila na izborima i okončala vladavinu Netanyahua kao premijera režima.

Bennett će obnašati funkciju na rotirajućoj bazi sa opozicijom Yair Lapidom.

Koalicija protiv Netanyahua formirala se nakon 11-dnevnog vojnog sukoba između Izraela i snaga Otpora u blokiranom pojasu Gaze koji je pretrpio teško bombardovanje u kojem je poginulo više od 250 Palestinaca.

Međutim,rat je završio onda kada je Izrael očajnički implementirao jednostrani prekid vatre.

No,Netanyahuov kraj nije podstakao posmatrače da počnu spekulisati o mogućim promjenama ili u ekstremnim okupatorskim politikama režima ili u nepromjenjivoj podršci SAD-a uprkos okrutnosti tih politika.

Bennettovo krajnje desničarsko opredjeljenje je umanjilo bilo koju vjerovatnoću za promjene budući da se zarekao da neće dozvoliti Palestincima da imaju ikakvu državu.

Prema izjavama iz Bijele Kuće ,američki predsjednik Joe Biden čestitao je novoj izraelskoj koaliciji “u ime američkog naroda” .

Također,obavezao se na saradnju sa novim zvaničnicima po pitanju Palestinaca i “šire regije”.

Pod zaštitom Vašingtona,Tel Aviv je izbjegao odgovornosti za okupaciju Palestine kao i za pokolj nad Palestincima.

Hamas,pokret Otpora u Gazi je već izjavio da političke promjene u režimu neće promijeniti njihov odnos prema Izraelu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem Al Quds,Zapadnu Obalu i pojas Gaze tokom 6-dnevnog rata 1967 godine.

Kasnije su se povukli iz Gaze ali su nastavili sa okupacijom ostalih teritorija.

Više od 600.000 Izraelaca živi u više od 230 ilegalnih naselja koja su izgrađena nakon okupacije.

Ohrabreni potpunom podrškom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa,Izrael je pojačao izgradnju naselja uprkos Rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti UN-a koja kaže da su naselja izgrađena na teritoriji ZapadneObale i Istočnog Jerusalema ” besramni prekršaj međunarodnog prava.”

Sva izraelska naselja su ilegalna po međunarodnom zakonu jer su izgrađena na okupiranoj zemlji.

Vijeće sigurnosti UN-a je osudilo izgradnju naselja na okupiranim teritorijama u nekoliko rezolucija.

Palestinci žele Zapadnu Obalu kao dio buduće nezavisne države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Izvor

pisjournal