PISjournal-U New Delhiju,glavnom gradu Indije,u subotu i nedjelju održan je 18. samit grupe G20.

Podsjećamo,G20 ili “grupa od dvadeset”, grupa je od dvadeset najvažnijih ekonomija na planetu. Uključuje 19 nezavisnih država zajedno s Evropskom unijom.Na ovogodišnjem samitu donesene su važne odluke a spomenut ćemo jednu od njih.

Predsjednik Joe Biden i njegovi saveznici u subotu su najavili planove za izgradnju željezničkog i pomorskog koridora koji povezuje Indiju s Bliskim istokom i Evropom, ambiciozan projekat čiji je cilj podsticanje ekonomskog rasta i političke saradnje.

Prema riječima Jake Sullivana,Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost ,ovaj koridor, zacrtan na godišnjem samitu Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija, pomogao bi u jačanju trgovine, isporuci energetskih resursa i poboljšanju digitalne povezanosti. To bi uključivalo Indiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Izrael i Evropsku uniju.

Sullivan je rekao da mreža odražava Bidenovu viziju o “dalekosežnim investicijama” koje dolaze od “učinkovitog američkog vodstva” i spremnosti da prihvate druge nacije kao partnere. Rekao je da će poboljšana infrastruktura podstaći ekonomski rast, pomoći da se zemlje na Bliskom istoku okupe i da se taj region uspostavi kao središte ekonomskih aktivnosti a ne kao “izvor izazova, sukoba ili krize”, kao što je to bio do sad.

Indijski premijer Narendra Modi, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i drugi lideri iz cijelog svijeta učestvovali su u najavi.

„Poboljšanje povezanosti sa svim regijama ključni je prioritet za Indiju“, rekao je Modi, govoreći preko prevodioca. “Vjerujemo da je povezanost sredstvo ne samo za povećanje međusobne trgovine između različitih zemalja, već i za povećanje međusobnog povjerenja.”

Željeznički i pomorski koridor bi pomogao da se fizički poveže veliki dio svijeta, poboljšajući digitalnu povezanost i omogućavajući veću trgovinu među zemljama, uključujući i energetske proizvode kao što je vodonik. Iako zvaničnici Bijele kuće nisu odredili vremenski okvir za njegov završetak, koridor bi pružio fizičku i ideološku alternativu kineskom infrastrukturnom programu koji se prostire na nacionalnoj razini.

Bijela kuća nije dala detalje o cijeni ili finansiranju projekta, iako je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman tokom objave naveo brojku od 20 milijardi dolara. Nije jasno da li se taj iznos odnosi samo na saudijsku obavezu.

Nakon objave projekta,Biden se srdačno pozdravio sa saudijskim princem,što je dosta drugačiji način u odnosu na prošli put kada su se sreli,u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, prije nešto više od godinu dana. U to vrijeme, Biden je oštro kritizirao princa Mohammeda zbog stanja ljudskih prava u kraljevstvu.

Von der Leyen je projekt opisala kao “zeleni i digitalni most koji se prostire preko kontinenata i civilizacija”. Ona je dodala da uključuje kablove za prenos električne energije i podataka.

Ona je također najavila “Trans-afrički koridor” koji povezuje angolsku luku Lobito sa područjima kontinenta bez izlaza na more: provincijom Kananga u Demokratskoj Republici Kongo i regijama za rudarstvo bakra u Zambiji.

Govoreći o afričkom projektu, Biden ga je nazvao “regionalnom investicijom koja mijenja igru” i rekao da su “oboje veliki, veliki koraci naprijed”.

Amos Hochstein, Bidenov koordinator za globalnu infrastrukturu i energetsku sigurnost, iznio je okvirni vremenski okvir za projekat u narednoj godini.

U narednih 60 dana radne grupe će sastaviti potpuniji plan i odrediti rokove. Prva faza će uključivati ​​identifikaciju područja u koja su potrebna ulaganja i gdje se fizička infrastruktura može povezati između zemalja. Hochstein je rekao da se planovi mogu sprovesti u toku naredne godine kako bi projekat mogao da pređe na postavljanje finansija i izgradnju.

Sullivan je rekao da je projekat počeo da se rađa nakon što je Biden posjetio Džedu u Saudijskoj Arabiji, u julu 2022., gdje je naglasio potrebu za većom regionalnom ekonomskom integracijom.

U januaru je Bijela kuća započela razgovore sa regionalnim partnerima o konceptu. Do proljeća su se izrađivale karte i pisane procjene postojeće željezničke infrastrukture na Bliskom istoku. Sullivan i viši pomoćnici Bijele kuće Hochstein i Brett McGurk otputovali su u maju u Saudijsku Arabiju kako bi se sastali sa svojim kolegama iz Indije, Saudijske Arabije i UAE.

Sve strane su od tada radile na finaliziranju detalja sporazuma koji je konačno objavljen u subotu.

Stranke su u projekat uključile i Izrael i Jordan. Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose, iako ih Bijela kuća gura ka uspostavi normalizacije odnosa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je video saopćenje u kojem je projekat željeznice i pomorstva nazvao “probojom” koji će transformirati regiju.

Sullivan je rekao da se transportni projekat ne smatra “pretečom” potencijalnog sporazuma o normalizaciji odnosa (Abrahamski sporazum), ali je okarakterizirao uključivanje Izraela kao “značajnu stvar”.

Biden je u subotu učestvovao na obje sjednice samita G20. Naglasio je planove za podsticanje dodatnih investicija za rješavanje klimatskih promjena, poput vlastitih domaćih poticaja za podsticanje korištenja obnovljive energije. Također je tvrdio da ruski rat u Ukrajini šteti mnogim drugim nacijama, koje su morale da se nose s većim troškovima hrane i energije, kao i višim troškovima kamata na svoj dug.

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je redovno prisutan na međunarodnim samitima, uključujući prošlogodišnji G20 u Indoneziji, Modijeva vlada nije pozvala na ovogodišnji skup.

Zelenski je koristio skupove visokog profila da dobije ekonomsku i vojnu podršku za svoju zemlju. Indija je jedan od najistaknutijih saveznika SAD-a koji je uglavnom ostao po strani u ukrajinskom ratu pa je čak i dramatično povećao kupovinu ruske nafte.

Saopštenje sa samita, zajednička izjava sa kojom su se složili svi učesnici, se, između ostalog, bavi i ratom.Jasno je naglašen princip da države ne mogu koristiti silu za promjenu granica, odbačena je upotreba nuklearnog oružja i pozvalo se na pravedan mir zasnovan na principima Povelje UN-a. U saopštenju se takođe ističe da se napadi na civilnu infrastrukturu moraju okončati.

Tokom samita, Biden je također razgovarao o svom zahtjevu Kongresu za dodatno finansiranje Svjetske banke koja bi mogla generirati više od 25 milijardi dolara novih zajmova za ekonomski razvoj.

Bijela kuća na širem planu pokušava ojačati G20 kao međunarodni forum,međutim kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin odlučili su da ne prisustvuju.

Na koji način će Kina reagovati na ovu odluku o gradnji mreža željeznica i pomorskih ruta nauštrb kineskog Pojasa i puta,ostaje da vidimo.Jedno je sigurno-Kina neće šutiti.

Izvor

Prethodni članakParadoks zapadnog liberalizma
Naredni članakNova vanjska politika Saudijske Arabije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime