Daoud Kuttab                                                                                       

PISjournal – Još od kraja avgusta politički horizont za Palestince je ugašen. U to vrijeme izraelski premijer Naftali Bennett sastao se sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Bijeloj kući i jasno rekao da uopće ne planira pregovarati sa Palestincima ili da se sastane sa palestinskim liderom i da sigurno neće razmatrati rješenje “dvije države” koje ima međunarodnu podršku.

Bennett ovo nije izjavio samo u privatnosti razgovora sa Bidenom već se kasnije time hvalio Američkoj jevrejskoj zajednici što ga je stavilo na poziciju na kojoj su bili arapski lideri u septembru 1967. godine. Tada su postojala tri arapska NE: za priznanje Izraela, za pregovore i za mir.

Ali za razliku od reakcija na arapsko NE, malo toga se desilo Izraelu zbog njegove nepopustljivosti i javnog odbijanja da se makar pretvara da ostvaruje neki politički proces. Neki će možda reći da za razliku od prevaranta Benjamina Netanjahua, koji je tvrdio da želi mir ali je radio suprotno, Bennett kaže ono što zaista misli o svom odbacivanju mira.

Rezultat odsustva političkog horizonta vidljiv je na terenu na Zapadnoj obali. Svaki dan se dešavaju sukobi u kojima strada sve više Palestinaca. Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranim teritorijima izvijestio je da su do sredine novembra izraelske snage na Zapadnoj obali 2021. godine ubile 68 Palestinaca, u usporedbi sa 24 ubijena 2020. i 27 ubijenih  2019. godine. Još više zabrinjavaju brojke ranjenih: 13.857 u 2021. godini u odnosu na 2.558 u 2020. i 3.479 u 2019. godini.

Ovi brojevi odražavaju opasnu situaciju koja će nastaviti da eskalira sve dok Palestinci ne vide horizont ili mapu puta koja će okončati ovu ružnu i decenije dugu okupaciju.

Palestinci su još više depresivni i frustrirani kada vide kako izraelski čelnici posjećuju arapske prijestolnice, a ne bivaju politički kažnjeni za svoje postupke i nepopustljivost na polju pregovora.

Nestabilnost Zapadne obale natjerala je američke, pa čak i izraelske dužnosnike da pokušaju pronaći načine da umanje njen negativan uticaj. Dok izraelski okupatori i njihovi američki pokrovitelji smišljaju načine da se izvuku iz nevolje, jedina stvar koja Izraelu jako treba je saradnja Palestinaca kada je u pitanju sigurnost.

Iako je ideja potpunog napuštanja sigurnosne koordinacije gotovo nemoguća s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazi palestinsko vodstvo, nema sumnje da među Palestincima postoji namjera da zaštite Izrael od palestinskog otpora. Najvjerovatnije će se nastaviti nadzirati velike akcije otpora, a sigurnosna koordinacija predsjednika Mahmouda Abbasa osigurat će da se ne dogode značajnija djela nasilja, dok će u isto vrijeme poticati Palestince da povećaju svoje nenasilne proteste.

Svojim pokušajima da povrati podršku naroda koju su izgubili zbog otkazivanja parlamentarnih izbora u aprilu – vodstvo Palestinske uprave pokušava javnosti pokazati da nije izraelska marioneta. Palestinske sigurnosne snage sve su manje spremne suprotstaviti se ili zaustaviti palestinske demonstrante. Obavještajna saradnja, koja je uvijek ključni element u sigurnosnoj koordinaciji, nije na visokoj razini sve dok Izrael ne čini ništa kako bi potaknuo Ramallah da podijeli bilo kakve vrijedne informacije koje ima u vezi sa prkosnim izraelskim okupatorima.

Posljednji izbori za lokalna vijeća održani u područjima pod potpunom izraelskom kontrolom (područje C) dali su pokretu Fatah mali poticaj zahvaljujući uspjehu njegovih članova ili plemenskih vođa koji su s njim povezani. Izbori u većim gradovima trebali bi se održati u martu 2022. godine. Nije poznato hoće li vodstvo Hamasa pristati na izbore u Gazi.

Što se tiče palestinskog vodstva, trenutna pat pozicija ih sputava. Ne mogu dobiti podršku javnosti kao oštar pregovarač s Izraelom kada Izraelci nisu niti zainteresirani za razgovor ili susret s njima. Čak ni Bidenova administracija, koja je obećala da će ponovo otvoriti američki konzulat u Jerusalemu i dopustiti ponovno otvaranje ureda Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, nije ispunila svoje predizborno obećanje. Isprva je odgoda imala za cilj spriječiti kolaps Bennettove koalicijske vlade i neuspjeh u usvajanju godišnjeg proračuna. Sjedinjene Države su sada upetljane u osjetljive razgovore s Iranom, pa Washington ne želi naljutiti Izraelce, koji se protive povratku nuklearnog sporazuma.

Frustracija Palestinaca će eskalirati u narednim mjesecima ako se nastavi trenutni zastoj i izostanak političkog horizonta. Iako nema koristi od lažnog procesa, ako su različite strane zainteresirane za stabilnost, moraju obratiti mnogo veću pažnju na ono što se dešava Palestincima jer je njihov politički horizont potpuno ugašen.

nestabilnost Palestini nestabilnost Palestini nestabilnost Palestini

Izvor