Yun Sun

PISjournal – Prošlo je više od mjesec dana od objave sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država (AUKUS).

Iako sporazum uključuje saradnju u različitim oblastima, najupečatljiviji aspekt saradnje je prodaja podmornica na nuklearni pogon Australiji, krunskog dragulja američke vojne tehnologije.

Iako AUKUS ne spominje direktno Kinu, dobro se razumije da je Kina motivirala formiranje ovog partnerstva. S obzirom na opseg AUKUS-a i njegov relativno dug vremenski okvir implementacije, postoje četiri načina za analizu kineskih reakcija: procjena prijetnje, nuklearno neproliferacija, potencijalni odgovori i regionalna utrka u naoružanju.

Kinezi su zabrinuti što će Australija dobiti podmornice na nuklearni pogon, ali ne smatraju tu prijetnju bitnom.

Oni su zabrinuti zbog uticaja koje bi takve podmornice mogle imati na kineska pomorska područja, posebno u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu. Peking se, stoga, fokusirao na geopolitički uticaj sporazuma i napao AUKUS, tvrdeći da je to proizvod “hladnoratovskog mentaliteta” između Canberre, Londona i Washingtona i da će potkopati regionalnu sigurnost i stabilnost.

Neki su izjednačili AUKUS sa “azijskom verzijom NATO-a”, s potencijalom da se proširi na druge zemlje istomišljenike.

Uprkos ozbiljnosti izazova, u Pekingu postoji i impuls da se “sačeka i vidi” njegov stvarni uticaj, jer detalji ostaju neuhvatljivi, a konsultacije će potrajati. Kinezima još nije jasno da li će podmornice biti izgrađene, ili će doći iz penzionisane američke flote.

Osim toga, Peking vjeruje da bi AUKUS mogao biti ukinut budućim političkim tranzicijama u australskoj vladi, posebno s obzirom na njegove visoke finansijske i strateške troškove. Činjenica da su tri bivša australska premijera izrazila različite reakcije na AUKUS ostavlja Kinu s osjećajem nade da to možda neće biti gotova stvar.

Utjecaj na proliferaciju

Najstroži kineski napadi na AUKUS fokusirali su se na njegove implikacije na neproliferaciju. Kineski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima u Beču dao je izjavu 16. septembra o “neskrivenim aktivnostima širenja nuklearnog oružja”.

Pozvao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da javno osudi AUKUS, koji, kako je tvrdio, pokazuje “dvostruki standard” koji Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo sprovode u nuklearnom izvozu.

Prema istaknutom kineskom stručnjaku za kontrolu naoružanja, direktoru Centra za kontrolu naoružanja pri Kineskom institutu za savremene međunarodne odnose (CICIR) Guo Xiaobingu, AUKUS krši misiju i osnovne obaveze iz Ugovora o nuklearnom neširenju (NPT) na pet različitih načina:

1. Doprinosi širenju sistema isporuke oružja za masovno uništenje.
2. Doprinosi proliferaciji fisionih materijala koji bi se mogli koristiti za izradu nuklearnog oružja.
3. Ima potencijal da dovede do proliferacije tehnologija za obogaćivanje uranijuma.
4. Podriva NPT jer postavlja loš presedan.
5. To bi moglo podstaći regionalnu trku u naoružanju.

Svakako, AUKUS ne krši NPT. U IAEA Safeguard Glossary (izdanje 2001. g.), odjeljak 2.14, o upotrebi nuklearnog materijala u nezabranjenoj vojnoj aktivnosti koja ne zahtijeva primjenu mjera zaštite IAEA, propisano je da „[n]nuklearni materijal pokriven sveobuhvatnim sporazumom o zaštitnim mjerama može se povući iz mjera zaštite IAEA-e ako država odluči da ga koristi u te svrhe, npr., za pogon pomorskih brodova” (naglašeno).

To, drugim riječima, isključuje podmornice na nuklearni pogon iz zahtjeva IAEA za zaštitu. Kao takav, dakle, kineski napad na AUKUS je da krši duh NPT-a, ali ne i njegovo slovo.

Potencijalni odgovori

S obzirom na to da uticaj AUKUS-a nije trenutan trebat će vremena da se kineske reakcije manifestuju. Čini se da trenutno Kina daje prioritet razumijevanju obima i detalja AUKUS-a i napada njegov legitimitet iz geopolitičkih razloga i razloga neširenja. Ipak, kao odmazdu, neki su predložili dodatne ekonomske sankcije Australiji kroz trgovinu.

Hu Xijin, glavni urednik Global Timesa pozvao je na potez „bez milosti“ prema Australiji ako se Canberra usudi „pretpostaviti da je stekla sposobnost zastrašivanja Kine sada kada ima nuklearne podmornice i udarne misije“.

On je također predložio da Kina “ubije kokoš da bi uplašila majmuna” ako Australija preduzme bilo kakve agresivne vojne poteze. U slučaju pretpostavljenih napada iz Australije, to bi moglo značiti da će Kina uzvratiti vojnom osvetom.

Za kineske strateške mislioce, stvarna opasnost i ključni izazov AUKUS-a (i cjelokupne izgradnje koalicije Sjedinjenih Država u regiji) leži u intenziviranju utrke u naoružanju u Indo-Pacifiku.

Iako Peking smatra da je cilj njegovog vojnog jačanja da nadoknadi ili potkopa američku vojnu dominaciju u regionu, a ne da cilja bilo koju regionalnu državu, čini se da kineski zvaničnici dolaze do bolne spoznaje da je njihova vojna modernizacija navela regionalne igrače da traže novo (ili više) oružje.

Očigledno, Peking shvata da su njegove akcije doprinijele regionalnoj trci u naoružanju. Ono što više zabrinjava Kinu je da se ova trka u naoružanju odvija između Kine s jedne strane i Sjedinjenih Država i njenih saveznika i partnera s druge strane. Peking se, dakle, mora suprotstaviti više zemalja istovremeno.

Jednako uznemirujuće za Kinu je to što ovu trku u naoružanju stvaraju, podstiču i opskrbljuju Sjedinjene Države. Počevši od podmornica na nuklearni pogon do Australije, Kina vjeruje da će Sjedinjene Države primiti – i ispuniti – rastuće zahtjeve saveznika i partnera u regiji za novijim i naprednijim sistemima oružja, čak i ako to nisu podmornice na nuklearni pogon; Južna Koreja, npr., postavlja ovaj zahtjev čitavu deceniju.

Peking mora odlučiti da li treba  “odustati”, “pozvati” ili “podići”. “Pozivanje” ili “podizanje” živo podsjeća Kinu na pad Sovjetskog Saveza i kako je Moskva iscrpila svoje resurse u svojoj utrci u naoružanju sa Sjedinjenim Državama.

Čini se da “odustajanje” nije opcija – malo je vjerovatno da će Peking odustati od svojih regionalnih ambicija.

Peking bi mogao pozvati na dijalog o kontroli naoružanja, ali za to će biti potrebni kompromisi, a nejasno je da u Kini trenutno postoji apetit za to. Ipak, AUKUS bi mogao natjerati Kinu da donese teške odluke.

Izvor

Prethodni članakEvropa želi i svoj svijet podataka; razvoj informatičkog sistema
Naredni članakZašto su klimatske promjene opasnost centralnim bankama?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime