PISjournalIzraelski režim je i dalje u šoku nastalom usljed palestinske operacije koja je započela u prošlu subotu jer nisu ni slutili da za veoma kratko vrijeme njihova linija odbrane može biti probijena, vojnici i oficiri zarobljeni, a hiljade i hiljade građana biti u bijegu. Oluja

Početkom operacije Oluja Al-Aksa, pokret Hamas je tako brzo prodro duboko u okupirane teritorije da neprijatelju nije dao priliku da donese odluku, a prisustvo boraca otpora na ulicama izraelskih naselja pokazalo je da su okupirane teritorije, suprotno tvrdnjama vlasti u Tel Avivu, više nalik na kulu od karata i čini se da je u njih lako prodrijeti. Ubistvo desetina izraelskih vojnika i hvatanje desetina Izraelaca u prvom satu akcije signalizira slabost izraelskog režima, do te mjere da su Izraelci izgubili povjerenje u svoje sigurnosne snage i radije bježe prema aerodromima. Izraelska slabost udarila je temelje vojnom napretku Palestinaca.

Hasan Hanizadeh, stručnjak za pitanja na Bliskom istoku dao je svoj komentar na novonastalu situaciju:

“Operacija Oluja Al-Aksa je složena, strateška i efikasna operacija u kojoj je bio izražen element iznenađenja, a uprkos prisustvu špijuna Mossada i Šin Beta u Pojasu Gaze, palestinski borci su uspjeli osmisliti ovu operaciju posljednjih sedmica i pokrenuti je u subotu. Osnivanje zajedničkog operativnog štaba između palestinskih grupa pokazalo je da su izraelske obavještajne agencije izgubile svoju efikasnost u obavještajnom radu protiv Palestinaca.

Govoreći o bojištu, ispaljivanje 5.000 raketa i minobacača i oko 1.500 dronova za izbjegavanje radara u dometu od 300 kilometara na izraelske vojne i ekonomske objekte donijelo je teške probleme Izraelcima i pokazalo da čuvena Gvozdena kupola (naziv protivraketnog sistema) nije mogla da zaštiti izraleski prostor. Oluja Oluja Oluja Oluja Oluja Oluja Oluja 

Drugi problem je što je izraelska vojska pozvala sve svoje rezervne snage u roku od nekoliko sati pošto je pretrpjela poraz od Hamasa, a to ukazuje da izraelska vojska nije spremna za dugotrajni rat. Osim toga, Izraelci su nedavno oskrnavili Svetu džamiju Al-Aksa i druga islamska mjesta. Također, izraelski režim je umiješan u nedavni napad na sirijsku vojnu akademiju u kojem je ubijeno više sirijskih oficira. Kombinacija ovih događaja dovela je do toga da Hamas i Islamski džihad daju ovaj razorni vojni odgovor. Ishodi ove operacije će promijeniti jednačinu moći u regionu u korist relacijskih nacija, posebno Osovine otpora.

Glavni razlog brzog napretka je taj što je sada palestinska omladina dobro naučila obavještajnu i zaštitnu taktiku i čak identifikovala izraelske špijune prisutne u Gazi, a to pokazuje da su Hamas i Islamski džihad na vrlo visokom nivou u smislu taktike i obavještajnih podataka. Povlačenje rezervnih snaga, kao i zatvaranje svih aerodroma i nekih ekonomskih centara na okupiranim teritorijama i bijeg hiljada Izraelaca u podzemna skloništa pokazuju da na okupiranim teritorijama vlada nestabilna situacija.

Operacije palestinskih boraca u protekle tri decenije su veoma dragocjeno iskustvo, a zahvaljujući tim iskustvima, palestinska omladina je dostigla jaku tačku u smislu strategije, taktike i informacija, i uočila slabosti izraelskog režima pa je naposljetku kombinacija ovih faktora dala prednost snagama otpora na bojnom polju.

Budući razvoj događaja zaista zavisi od toga u kom pravcu će ići situacija na bojnom polju. Sada, Hamas i Islamski džihad imaju prednost na terenu, a ako situacija bude zahtijevala, rat će se proširiti sa okupiranih zemalja na druge zemlje Osovine otpora, uključujući Libanon, i otvorit će se širok front protiv okupatora . Od subote su snage Hezbollaha u stanju pripravnosti u južnom Libanonu, što ukazuje na to da se region kreće ka velikom sukobu. Ako se regionalni i međunarodni akteri ne uključe, sukobi će se razviti i uključiti neke islamske zemlje.

Operacija Oluja Al-Aksa je novi test za arapske zemlje i muslimanske nacije. Narodi u regionu pružili su veću podršku palestinskom narodu nego njihove vlade i uvijek su podržavali palestinsku stvar, a kako je vođa iranske islamske revolucije nedavno rekao u svom govoru, arapske zemlje ne bi se trebale kladiti na konja koji će izgubiti. Stoga je ova operacija upozorenje palestinskih boraca kompromitirajućim Arapima da su takozvani Abrahamski sporazumi osuđeni na propast i normalizacija odnosa s izraelskim režimom ne može pružiti sigurnost Izraelcima.

Naravno, situacija na terenu se mijenja svakog trenutka. Sada su grupe otpora oslobodile brojna izraelska naselja, odakle su se radikali organizirali da napadnu džamiju Al-Aksa. Ova akcija je poruka okupatorskom režimu da u budućnosti preispita svoju agresivnu politiku protiv palestinskog naroda, u suprotnom će sva izraelska naselja biti gađana projektilima otpora.

Izraelska vojska se priprema za masovnu ofanzivu na Gazu kako bi je ponovo okupirala, ali će ova akcija mnogo koštati Tel Aviv. Svjetska zajednica neće dozvoliti takvu akciju. Ova akcija će dovesti do kohezije između Osovine otpora i islamskih zemalja u korist Palestine, a režim će pretrpjeti ozbiljnu štetu. Štetne posljedice ove akcije režim je već osjetio, a nepuna dva dana nakon operacije otpora, navodi se da je privreda okupiranih teritorija paralizirana, a čak su zatvorena postrojenja za desalinizaciju vode u Haifi. Stoga se izraelski režim ne može dugo boriti protiv grupa otpora, a njegova vojska je dokazala da je izuzetno ranjiva u asimetričnom ratu.

Saudijska Arabija je objavila saopštenje u kojem osuđuje izraelske napade. Čak se u izvještajima govori o tome da je Rijad prekinuo pregovore o normalizaciji s Tel Avivom. To pokazuje da je Saudijska Arabija djelovala ishitreno po pitanju normalizacije. Operacija će u velikoj mjeri utjecati na proces normalizacije i gurnuti ga na marginu.”

Ekskluzivno PISjournal