Oružani napad u Americi: Pucnjava u Koloradu,troje mrtvih, uključujući i policajca-Najmanje tri osobe, uključujući osumnjičenog napadača, ustrijeljene su u američkoj saveznoj državi Kolorado, rekla je policija u izjavi za novinare.

U incidentu je ubijen policajac veteran koji je u policiji 19 godina, zajedno s još jednom osobom u Arvadi, predgrađu Denvera, u ponedjeljak prije nego što je policija ubila napadača.

Vlasti su saopćile da je osoba na koju je osumnjičeni pucao prebačena u lokalnu bolnicu gdje je kasnije preminula.

Identitet strijelca i druge žrtve tek treba otkriti.

Ubijeni oficir, identifikovan kao Gordon Beesley, odgovorio je na poziv o sumnjivim aktivnostima u blizini biblioteke u Arvadi. Nekoliko minuta kasnije stigao je poziv 911 u vezi s ispaljenim hicima i pogođenim policajcem.

Policajac iz Arvade drugi je policajac u Koloradu koji je ove godine ubijen na dužnosti.

Policajac Eric Talley iz policijske uprave Boulder ubijen je 22. marta u masovnoj pucnjavi u lokalnoj trgovini. U napadu je život izgubilo 10 ljudi.

Još najmanje tri policajca u Koloradu,ove godine su ranjeni na dužnosti ali su preživjeli.Prema lokalnim izviješćima, nakon pucnjave,pripadnici policije iz odreda za bombe raspoređeni su na mjesto napada.

Oružani napadi svake godine odnesu živote gotovo 40.000 ljudi širom SAD-a.

Ranije ovog mjeseca, najmanje osam Amerikanaca ubijeno je kada je zaposlenik Uprave za transport otvorio vatru na ljude na željezničkoj stanici koja je opsluživala okrug Santa Clara u Kaliforniji.

Nakon tragičnog incidenta, predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da provede mjere za zaustavljanje, kako je rekao, “epidemije oružanog nasilja”.Predsjednik je uputio molbu od jedne riječi: “Dosta”, rekavši da bi Kongres trebao odmah “uslišiti poziv američkog naroda, uključujući veliku većinu vlasnika oružja, da pomogne u zaustavljanju ove epidemije oružanog nasilja u Americi”.

“Odlučni smo da damo smisao ovom tragičnom trenutku stvarnim potezima za suzbijanje krize nasilja  oružjem u našoj zemlji “, rekao je Biden.

Američki predsjednik rekao je da vlasti “moraju riješiti temeljne uzroke ovih razornih djela na svim nivoima vlasti.

Pucnjava u Koloradu postala je najnovija u nizu glavnih incidenata nasilja oružjem ove godine, od kojih su se neki odvili u razmaku od nekoliko dana, uključujući George, Colorado, Južnu Karolinu i Indianu.

Tokom četiri sedmice u martu i aprilu, SAD su vidjele tri takve pucnjave koje su uključivale masovne žrtve.

Sredinom marta osam ih je ubijeno, uključujući šest žena azijskog porijekla, u spa centrima na području Atlante.

Nepunih nedelju dana kasnije, 10 je ubijeno u pucnjavi u supermarketu u Koloradu, a nekoliko nedelja nakon toga, osam je ubijeno u objektu FedEx-a u Indianapolisu.

Posljednjih godina američke demokrate pozvale su na univerzalne provjere pojedinaca prilikom kupovine, kao i na zabranu oružja u vojnom stilu, ali konzervativci ostaju odlučni protiv stroge kontrole oružja.

Tokom svoje predsjedničke kampanje, Biden se obvezao da će uspostaviti zabranu na vojno oružje, stvoriti dobrovoljni program otkupa oružja i poslati zakon Kongresu o ukidanju zaštite odgovornosti proizvođača oružja i zatvaranju rupa u zakonu u provjeri kupaca.

Prema riječima istraživačke grupe sa sjedištem u Ženevi otprilike 121 komad oružja je u opticaju na svakih 100 stanovnika, i to čini  SAD daleko najnaoružanijim društvom na svijetu. 

Izvor: pisjournal            

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime