-Izlaganje je vezano za odnos najveće svjetske sile SAD- a sa islamističkim grupacijama koji traje već decenijama, obzirom da imaju jednu političku konotaciju, a dotiču se i nas u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina prošla jednu krizu i agresiju, imala je različite vrste izazova i sa određenim segmentima ekstremističkih grupacija itd.

-Ono što je interesantno i što bih želio istaći jeste da je islam, kao tradicija, kao filozofija, kao svjetonazor i kao politički sistem, pogled na društvo i organizaciju društva u političkom smislu, dakle postao korektan i došao u fokus međunarodne javnosti tek pojavom Islamske revolucije u Iranu 1979. godine. Tada je postao ozbiljno shvaćen kao jedna potentna snaga ne samo kao tradicija, kultura, civilizacija, filozofija itd., nego kao jedan potentni mehanizam, sistem koji može da pokrene svijet, da ga promjeni i usmjeri u određenom pravcu, da ga usmeri ka promjeni društva na bolje, humanije, a u međunarodnim odnosima na pravednije.
-U tom kontekstu SAD su uvidjele veliku snagu i potentnost islama i islamskih pokreta, u određenom stahu koji su osjećale posebno kada je došlo do izbijanja hladnog rata između SAD-a i Sovjetskog saveza za dominaciju i kontrolu svijeta, svjetskih ideologija, resursa, ali i za ljude u trećem svijetu.
-Muslimanske zemlje, arapski svijet, Iran, zemlje u jugoistočnoj Aziji u periodu poslije II Svjetskog rata počinju proces dekolonizacije. Taj proces se desio u Egiptu i tu dolazi do prvih susreta SAD-a i islamskih pokreta.
Organizaciju „Muslimanska braća“ osnovao je Hasan El Bena 1928. godine u Kairu koja u početku nije nešto posebno bila interesantna SAD-u.
-Američka ambasada u Kairu tek 1944. godije proizvodi jedan veliki ozbiljan izvještaj o organizaciji „Muslimanska braća“. Tada počinju da se razvijaju odnosi između SAD najveće muslimanske, političke i društvene organizacije „Muslimanska braća“, koja je kasnije poprimila globalne odnose i proširila se u islamski svijet.
Ostatak izlaganja gospodina Softića se može pratiti putem postavljenog videa.

Prethodni članakPropadanje američkog svijeta
Naredni članakZlatko Dizdarević: Amerika, međunarodni poredak i Bliski istok

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime