Osovina Kina-Iran-  Bajden više nema iluzija, Peking se uvlači na Bliski istok i pomaže Teheranu da zaobiđe američke sankcije

Svako ko je mislio da će se svijet zagrijati za američke interese nakon što Donald Trump napusti scenu, u posljednja dva mjeseca naglo se probudio. Najnoviji znak u tom smislu nalazi se u prošlosedmičnom sporazumu između Kine i Irana; Dva neprijatelja Sjedinjenih Država ujedinjuju se kako bi ojačali svoje strateške ciljeve.

Dvije strane potpisale su ono što su opisale kao 25-godišnje “strateško partnerstvo” koje znači značajno jačanje veza (između dvije zemlje). Kina će uložiti stotine miliona dolara u razne iranske projekte, uključujući nuklearnu energiju, luke i razvoj nafte i plina, za koje će zauzvrat Kina dobivati ​​stalan tok iranskog izvoza nafte. Dvije strane će, također ojačati svoju odbrambenu saradnju, a Kina će prenijeti dio svoje vojne tehnologije.

Pristalice iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine kažu da, potpisivanje sveobuhvatnog dokumenta o saradnji između Irana i Kine, neće dodati ništa statusu quo, tako da ne bi trebao ometati obnovljeni interes Sjedinjenih Država za Iran, ali ne vjeruju im. Ovo je sjajan događaj, koji će napredovati, na štetu Sjedinjenih Država, stabilizirati Bliski Istok i obostrano ojačati strateške interese.

Ugovor o sveobuhvatnoj saradnji između Irana i Kine pomoći će Iranu da zaobiđe američke sankcije, a priliv gotovine olakšat će pritisak na vladajuće ulemu. Iran će imati dugoročnog kupca za izvoz nafte, koji je smanjen američkim sankcijama. Prihodi od deviza, ako se tako vrše isplate, finansiraće Korpus garde islamske revolucije i pomoćne snage u Jemenu, Siriji i Iraku.

Dvije zemlje će također uspostaviti iransko-kinesku banku s ciljem zaobilaženja dominacije američkog dolara u svjetskoj trgovini, dominacije koja je ugrizla američke sankcije. Prekidanje dominacije dolara u svjetskoj trgovini i finansijama glavni je cilj Rusije, Kine i Irana. Kina vjeruje da američka finansijska ograničenja ugrožavaju ulogu dolara kao globalne rezervne valute i žele da kineski juan zamijeni dolar.

Sporazumom (dokument o saradnji između Irana i Kine) povećat će se utjecaj Kine na Bliskom istoku, kojem Kina želi pristupiti sirovinama i energiji u regiji, kao i povećati svoju ekonomsku moć. Kinezi su se također približili Saudijcima i zemljama (južna margina) Zaljeva s slavnim ekonomskim sporazumima. Iako je revolucija škriljevca (tehnologija ekstrakcije plina zarobljenog između tvrdih stijena) učinila Sjedinjene Države manje ovisnim o bliskoistočnoj nafti, izvozu nafte (zemlje Bliskog Istoka) potreban je pristup kineskom tržištu. Ako se SAD smatra nepouzdanim, oni mogu ulagati u Kinu. Utjecaj SAD-a u Perzijskom zaljevu nije prirodno pravo.

Kinesko-iranski savez također komplikuje američke strateške interese. Predsjednik Biden i Europa pozivaju Iran da se ponovo pridruži Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja iz 2015. (NPT), ali Iran kojeg podržavaju Kinezi pod manjim je pritiskom da to učini. Isto vrijedi i za pomaganje Huta, njihovih opunomoćenika, koji žele dominirati Jemenom. Kina i Rusija mogle bi blokirati svaki pokušaj vršenja globalnijeg pritiska na Iran putem Ujedinjenih nacija.

Sve ovo pokazuje koliko je glupo vjerovati da bi dopuštanje neprijateljima da dominiraju susjednim teritorijama imalo dobre posljedice za Sjedinjene Države. Pristalice izolacionizma u Sjedinjenim Državama s desne i lijeve strane žele dati “sfere utjecaja” Rusiji, Kini i Iranu i povlačenju Sjedinjenih Država, ali što su moćniji na njihovim teritorijama, to su vjerovatniji ovi neprijatelji na svjetskoj sceni da potkopaju ekonomske interese, a američka sigurnost da više sarađuje.

Razmislite o tome da li Iran i Rusija u Siriji (šta rade) ili Kina i Rusija zaobilaze sankcije UN-a da bi pomogle Sjevernoj Koreji ili Kina i Rusija zajedno rade preko Kube na jačanju (vladajućeg) režima u Venezueli.

Predsjednik Biden i njegov tim pristalica liberalnog intervencionizma kažu da žele uspostaviti međunarodnu “vladavinu zakona” za koju vjeruju da je gospodin Trump uništio. Ovo je prekrasno pripovijedanje. Taj je poredak već nestajao s pojavom ovih regionalnih neprijatelja koji su proširili svoj utjecaj; Pojava koja se suočila s malim izazovom Sjedinjenih Država za vrijeme predsjedanja Baracka Obame. Ideja da bi Ujedinjene nacije i druge multilateralne institucije, uključujući te neprijatelje, trebale provoditi globalna pravila protiv svojih pobunjenih saveznika, krši (trenutna) iskustva. Oni će kršiti ta pravila kad god to zahtijevaju njihovi interesi.

Ne obraćajte pažnju na nade gospodina Bajdena, svijet postaje opasniji nego prije. Sjeverna Koreja ponovno ispaljuje rakete, Kina agresivnije prijeti Tajvanu, Iran pojačava nuklearna kršenja, a Rusija nastavlja potkopavati američke ciljeve kad god može. Dok gospodin Biden “transformiše” američku ekonomiju, svijet se mijenja, ali ne u dobrom smjeru.

Ako gospodin Biden želi obnoviti vladavinu zakona, Sjedinjene Države i njihovi saveznici to moraju učiniti, a oni mogu započeti puštanjem iluzija o planovima svojih neprijatelja.

Ekskluzivno pisjournal