Tim Anderson

PISjournal – U lancu ratova 21. stoljeća pokrenutih od strane Washingtona pod imenom “Novi Bliski istok” snage otpora su u jačanju. Poput svih ostalih imperijalističkih igara prije ovoga, koncept kojeg su predvodile Sjedinjene Države bio je staviti pod dominaciju cijeli region –
kako direktnom primjenom sile, tako i putem koalicija ili proxy ratovanjem – kako bi se osigurala izvanredna dostupnost njenim velikim interesima, te potom odredili uslovi pristupa za druge aktere u mjeri u kojoj je ključ apsolutnog poraza Washingtona skriven u regionalnoj integraciji. Snage otpora – integracija predvođena Iranom, neprikosnovenim liderom “osi otpora” naspram strane dominacije i širenja cionističkog režima – Iran se pojavio kao središnji cilj za promjenu režima.

Ova knjiga, Osovina otpora: prema nezavisnom Bliskom istoku, nastavak je knjige Prljavi rat u Siriji iz 2016. god. Ova knjiga analizira kraj sirijskog rata i opsežne elemente regionalnog sukoba, posebno perspektivu demokratske Palestine, karakter otpora i ulogu Irana. Pažnja je usmjerena na ove opsežne lajtmotive koji su temelj svake pojedine povijesti koji su ključni za razumijevanje oba dijela i cjeline:
Jedan jedinstveni motiv, u principu imperijalistički, usmjerava svaku posebnu agresiju Sjedinjenih Država od Libije do Afganistana. Ovi hibridni ratovi koriste propagandnu mašineriju, ekonomski opsadni rat, proxy terorizam, direktnu agresiju i vojnu okupaciju, i za posljedicu toga ugnjetavanje posredstvom vlada klijenata, a cilj svega je rastakanje snaga otpora. Kao što je svaka agresija dio šire strategije Washingtona, tako je i integracija otpora ključna za njegov uspjeh. Otpor ima jedan zajednički karakter, ali nema idealni karakter ili ideologiju. Pri tome, zajedničke karakteristike, zahtjev za narodnom autonomijom I društvenim strukturama su odgovor koji je u službi širokih društvenih interesa.

Oni posežu za mitovima povezanim s ratovima i otporom, i u svakom slučaju nastoje prezentirati parcijalnu i trenutačnu povijest sukoba. Fokusiranje na otpor može nam pomoći razumjeti neuspjeh velikih sila, nešto što nije moguće za svaku analizu koja počinje i završava sa moći.
Knjiga ima 432 stranice i sastoji se od četiri dijela, o čemu ćemo detaljnije u nastavku.

Sadržaj:

Prvi dio: Imperijalizam i otpor

1. Osovina otpora i “Novi Bliski istok”
2. Imperije, otpor i autonimija
3. Sankcije kao rat opsade
4. Mitovi i metode u izučavanjima rata

Drugi dio: Propast prljavog rata u Siriji

5. Prljavi rat je reanaliziran (ponovo na djelu)
6. Oslobađanje Halepa
7. Obmanjivanje Sjedinjenih Država – Borba sa DAEISH-om: Zločin u Jabal al-Thardi!
8. Hemijsko oružje u Siriji
9. Industrija ljudskih prava u humanitarnom ratu
10. Lažna ljevica i “Sirijska revolucija”
11. Migranti kao ratno oružje

Treći dio: Unija zapadne Azije

12. Budućnost Palestine
13. Hezbollah i regionalni otpor
14. Zašto je Iran važan
15. U pravcu zapadne Azije

Četvrti dio: Postprimjerak

16. Rat, solidarnost, zloupotreba

Link za knjigu:

https://books.google.ba/books?id=tcGrDwAAQBAJ&lpg=PA1&pg=PA1#v=onepage&q&f=false

 

Prethodni članakErdoğan “puca visoko” sa Turkijskim vijećem
Naredni članakKako je izraelski “sigurnosni” eksperiment postao globalan

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime