PISjournalDok su izraelski gradovi zahvaćeni sigurnosnom i političkom krizom zbog kontroverznih planova konzervativne vlade i učestalosti palestinskih oružanih operacija protiv doseljenika, sastanak vođa palestinskih grupa s iranskim ministrom vanjskih poslova Husseinom Amir-Abdollahianom dalo je Izraelcima do znanja da se oko režima u Tel Avivu steže obruč.

Na trojnom sastanku sa Amir-Abdollahianom bili su prisutni šef Islamskog džihada Ziyad al-Nakhalah i zamjenik šefa Hamasovog političkog biroa Saleh al-Arouri.

Kako je puna podrška palestinskom otporu u Gazi očigledna strategija u iranskoj vanjskoj politici po pitanju palestinske stvari, a Amir-Abdollahian je naglasio da je podrška Palestini suština vanjske politike Islamske Republike, planiranje podrške antiizraelskoj javnosti, ustanak i doprinos jačanju moći grupa otpora na Zapadnoj obali je noćna mora za izraelski režim.

Obraćajući se vođama otpora,Amir-Abdollahian je rekao: “Iran nastavlja da se zalaže za svoju strategiju podrške palestinskoj naciji i otporu i podržava oslobađanje Palestine od okupacije, a vođa Islamske revolucije Ajatollah Sejjid Ali Hamenei vjeruje da podrška snagama otpora na Zapadnoj obali treba da se nepokolebljivo nastavi.”

Otvaranje raznih frontova protiv Izraela

Sastanak Amira-Abdollahiana s čelnicima Hamasa i Islamskog džihada odvija se u situaciji u kojoj su tenzije između palestinskog otpora i izraelskog režima na Zapadnoj obali porasle posljednjih mjeseci, a palestinska omladina intenzivirala je svoje oružane operacije protiv doseljenika kako bi ih otjerali sa svoje zemlje.

Veliki broj operacija koje izvode Palestinci od početka ove godine doveo je do smrti 39 Izraelaca i zbog toga je jačanje oružanih grupa na Zapadnoj obali postalo navjeća briga izraelskih vlasti. 

Ovaj palestinski uspjeh dovodi u nedoumicu lidere Tel Aviva, do te mjere da se verbalno sukobljavaju i optužuju jedni druge za slabost i loše rezultate.

Upozorenje Tel Avivu o mogućim posljedicama

Sastanak najvišeg iranskog diplomate s liderima Hamasa i Islamskog džihada dolazi u trenutku kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno optužio Iran  za umiješanost u izvođenje operacija u gradovima Hawara i Al-Khalil na Zapadnoj obali pružajući sredstva i oružje za palestinske napade. otpor otpor otpor 

Sa drugog aspekta, sastanak Amir-Abdollahiana s palestinskim grupama ubrzo nakon sastanka s generalnim sekretarom Hezbollaha Sejjidom Hassanom Nasrallahom pokazuje visoku konvergenciju Osovine otpora predvođene Iranom. Uz nedavne izraelske avanture na Zapadnoj obali i južnom Libanonu, operativno zapovjedništvo palestinskih i libanonskih grupa otpora iz dana u dan postaje sve bolje kordinisano, a nedavno su čelnici Islamskog džihada izjavili da će u sljedećem ratu s Tel Avivom, Palestinski otpor i Hezbollah stajati rame uz rame. Visoki izraelski zvaničnici, uključujući načelnika Generalštaba Herzi Halevija i ministra odbrane Yoava Galanta, upozorili su da se izraelska vojska ne može boriti na više frontova jer je oslabljena unutrašnjom krizom.

Usred eskalacije palestinskih napada, radikali u izraelskoj vladi ponovo su stavili na sto plan o izvođenju atentata na palestinske lidere kako bi, prema njihovim zamislima,usporili otpor.

Važno je napomenuti da je al-Arouri na izraelskoj listi za atentat, a njegov sastanak s iranskim šefom diplomatije nože podići moral palestinskih boraca, jer im govori da se komandanti otpora ne boje izraelskih prijetnji koje su postale kao paukova mreža.

Prošle sedmice, nakon Netanyahuovih prijetnji, al-Arouri se pojavio u svojoj kancelariji u vojnoj uniformi kako bi pokazao da on vodi rat protiv okupatora i da je spreman da pogine kao vojnik otpora. Stoga jačanje saradnje između Teherana i palestinskog otpora može uputiti upozorenje čelnicima Tel Aviva da, ako prihvate opciju atentata, trebaju očekivati teške posljedice.

Sastanak u Bejrutu bio je odlučna poruka Irana i otpora da udar na jednog od vođa otpora znači rasplamsavanje rata bez presedana koji neće biti ograničen na okupirane teritorije, već će uključiti Iran, Libanon i Siriju. Pojava rata punog razmjera u vrijeme kada se Netanyahu bori sa teškim domaćim i stranim izazovima može skupo koštati Tel Aviv.

Palestinske frakcije otpora predvode borbu protiv okupacije, a tokom protekle decenije uspjele su zadati bolne udarce izraelskom neprijatelju zahvaljujući podršci Irana i Hezbollaha. A sada povećanje snage novonastalog otpora na Zapadnoj obali plaši Izraelce više nego ikad.

Osujećivanje izraelskih planova u regionu

Sastanci visokih iranskih zvaničnika sa palestinskim zvaničnicima nisu za medijsku propagandu, već sadrže strateške poruke koje su usko vezane za regionalna dešavanja. Sastanak u Bejrutu dolazi u vrijeme kada su Izraelci intenzivirali svoj zli napad protiv palestinskih grupa i istovremeno nastoje unaprijediti svoj utjecaj u arapskom svijetu kroz normalizaciju, čiji je najnoviji primjer posezanje za Libijom za utjecaj. Islamska Republika namjerava da osujeti njihove planove ovim sastancima.

Jače iranske veze s palestinskim grupama ukazuju na to da je destruktivni izraelski i američki projekt potkopavanja Osovine otpora doživio svoj fijasko. Ovi sastanci, zapravo, imaju značajne poruke, u smislu vremena i mjesta. S obzirom na svoju koherentnu vanjsku politiku, Islamska Republika decenijama je pružala nepokolebljivu podršku palestinskom otporu i Teheran se nikada nije povukao sa svoje pozicije u tom pogledu. Stoga, sastanak Amir-Abdollahiana potvrđuje činjenicu da je Iran uvijek čvrsto stajao na svom putu otpora po principu napada na zajedničkog neprijatelja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Ekskluzivno PISjournal