PISjournalNalazimo se u danima hadždža. Hadžije iz cijelog svijeta okupljaju se na jednom mjestu na Zemlji, kod Časne Kabe u Mekki kako bi obavili svetu dužnost. hadžijama

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ajatollah Ali Hamenei i ove godine uputio je poruku svim hadžijama.

U nastavku prenosimo njen sadržaj:

“U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Hvala Bogu, Gospodaru svjetova, i neka je blagoslov i mir na najbolje stvorenje, našeg predvodnika Muhammeda (s.a.v.s.), Odabranog, njegovu dobru porodicu, njegove izabrane drugove i one koji ih slijede u pravednosti do Sudnjeg dana.

Prelijepi i blagi Ibrahimovski (a.s.) poziv koji se po Božijem fermanu/naredbi, svim ljudima i u svim vremenima, upućuje u danima hadždža da posjete Ka’bu, i ove godine, taj isti poziv je privukao i usmjerio srca velike grupe muslimana iz svih krajeva svijeta ka ovom mjestu monoteizma i jedinstva, i ova poruka je kreirala ovako masovan i impozantan skup različitih naroda, te sebi i drugima predstavio opseg ljudi i izvršne duhovne snage Islama.

Ovaj veliki skup i složeni obredi hadždža, kada god se posmatraju očima i iz ugla promišljenosti, za muslimane je donosio jačanje snage i samopouzdanja, te je izvorište sigurnosti i ubjeđenja, dok je za neprijatelje i zloćudne jačao strah i strahopoštovanje.

Ne treba se čuditi ako zloćudnici i neprijatelji islamskog ummeta za metu svojih destruktivnih napada i sumnje uzmu upravo ove dvije stroge obaveze hadždža; bilo to pokušajem preuveličavanja vjerskih, mezhebskih i političkih različitosti, ili putem umanjenja njegovih svetih i duhovnih vrijednosti dimenzija.

Kur’ani Kerim hadždž opisuje i predstavlja manifestacijom Bogu-robovanja, zikra/spominjanja i skrušenosti; manifestacijom ravnopravnog dostojanstva svih ljudi; manifestacijom oblikovanja i usklađivanja materijalnog i duhovnog života čovječanstva; manifestacijom blagoslovlja i upute; manifestacijom moralnog/etičkog smiraja i praktične koegzistencije/kompromisa među braćom; manifestacijom odbojnosti i snažne konfrontacije prema neprijateljima.
Pomno i duboko razmišljanje o ajetima koji se odnose na hadždž i ispravno razmišljanje i shvatanje farzova i obaveznih radnji tokom ovog strogo naređenog vjerskog obreda; sve to i tajne i kodovi poput njih, manifestovani i prezentovani su nam putem složenih hadžskih obaveza i obreda.
Vi, draga braćo i sestre hodočasnici, nalazite se na mjestu vježbe ovih istina i sadržane spoznaje. Svoje misli, razmišljanje i djelo približite što više tome. I svoj obnovljeni identitet prožet ovim uzvišenim učenjima vratite vlastitim domovima. To je najvrijedniji i istinski poklon vašeg ovogodišnjeg putovanja na hodočašće i hadždža.

Ove godine pitanje bera’ata/odricanja je mnogo izraženije nego ranijih godina. Katastrofe u Gazi, koje su nezabilježene u savremenoj historiji čovječanstva, i drskost nemilosrdnog cionističkog režima koji je manifestacija okrutnosti i bezobrazluka i koji je već suočen sa svojim slabljenjem i propasti; ne ostavljaju prostora nikakvom razmatranju i umirivanju za bilo kojeg pojedinca, stranku, grupaciju, vladu ili muslimansku skupinu. Ovogodišnji program bera’ata/odricanja mora biti znatno opširniji od lokacije i susreta na hadždžu; on se mora proširiti i nakon hadždža u sve zemlje i sve gradove sa muslimanskom populacijom – bilo gdje u svijetu, i mora se prenijeti svima širom svijeta a ne samo ovogodišnjim hadžijama.

Ovo odricanje od cionističkog režima i njegovih pomagača, posebno Sjedinjenih Američkih Država, mora se pokazati u riječima i djelima svih naroda i njihovih vlada i na taj način da suze prostor beskurpuloznim dželatima.

Čelični otpor Palestine; te strpljivi i napaćeni narod Gazze čiji su sabur, strpljenje i otpor pozitivno zaprepastili i iznenadili cijeli svijet, moraju biti pomognuti svim mogućim sredstvima i kapacitetima.

Svevišnjeg Stvoritelja molim i od Njega tražim da im dodijeli brzu i potpunu pobjedu a za vas uvažene hadžije molim da vam prihvati hadžsko hodočašće. Neka uz vas budu prihvaćene molbe i dove hazreti Bakijetullaha, neka je mir na njega.

Ves-selamu alejkum va rahmetullah”

Sejjid Ali Hamenei
4. zil-hidždže 1445. h.g.

Ekskluzivno PISjournal