Pakistan neće dozvoliti SAD-u da koristi njegove baze – Ministar vanjskih poslova Pakistana je izjavio da administracija premijera Imran Khana neće dati SAD-u pristup nijednoj bazi unutar zemlje nakon što se američke trupe povuku iz Afganistana.

Shah Mahmood Qureshi dao je izjavu za novinare u utorak,u kojoj je rekao da ne dolazi u obzir da se dozvoli Pentagonu da koristi baze kako bi nadzirao Afganistan nakon povlačenja.

“Može biti njihova želja da traže baze.Ne dolazi u obzir da ih damo njima,moramo gledati naše interese.”

The New York Times je,citirajući američke zvaničnike,izvijestio u nedjelju da Pakistan želi da dozvoli Americi pristup bazama.

Izvještaj je tvrdio da je direktor CIA-e William J.Burns je otišao u nenajavljenu posjetu Pakistanu,gdje se sastao sa vojnim i obavještajnim šefovima države kako bi raspravili to pitanje.

Sekretar odbrane Lloyd J.Austin je također imao česte telefonske razgovore sa pakistanskim vojnim šefom u vezi dobijanja pomoći od Islamabada za buduće američke operacije u Afganistanu.

Prema izvještaju CIA je koristila zračnu bazu Shamsi u Balučistanu odakle je sprovodila napade dronovima 2008 godine.
Pakistanska vlada je odbila javno priznati da je dozvolila operacije CIA-e i da će htjeti da oprezno nastavi sa novom vezom.

Međutim,The Times izjavljuje da je javno mnijenje u toj zemlji odlučno protiv bilo kojeg ponovnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

U maju,Pentagon je zvanično rekao da je Pakistan dozvolio američkoj vojsci da koristi njihov zračni prostor i da im je dozvoljen kopneni pristup tako da bi mogli pružati podršku svojim trupama u Afganistanu.

David F.Halvey,pomoćnik sekretara odbrane za Indo-pacifička pitanja rekao je:
“Pakistan je igrao značajnu ulogu u Afganistanu.Podržavali su mirovni proces u toj zemlji.Također Pakistan nam je dozvolio da boravimo tamo i pružamo podršku našem vojnom angažmanu u Afganistanu.”

Zahid Hafeez Chaudri,glasnogovornik pakistanskog Ureda za inozemstvo,u službenoj izjavi rekao je da je bilo koja spekulacija u vezi američkij vojnih baza u Pakistanu “neosnovana i neodgovorna.”

Podsjećamo da su se sve američke trupe trebale povući iz Afganistana do 1.maja,kao dio sporazuma između SAD-a i Talibana koji je potpisan u Kataru.
Američki predsjednik Joe Biden je pomjerio taj datum na 11.septembar.

Izvor