Pakistanski visoki sud prihvaća optužbe za korupciju protiv bivšeg premijera Sharifa- Ovo su luksuzni stanovi koji se nalaze u ulici Park Lane,Mayfair u Londonu.

Porodica 3 puta izabranog bivšeg premijera Pakistana Nawaza Sharifa boravi ovdje već decenijama
Sud je 2018.godine osudio Nawaz Sharifa na 10 godina zbog posjedovanja ovih stanova za koje je sudac utvrdio da su kupljeni pranjem novca i novcem stečenim drugim kriminalnim radnjama.
Sharif je napustio Pakistan krajem 2019.godine nakon što je pušten na osnovu lažnih medicinskih izvještaja kako bi još jednom boravio u svojoj palači.

Na iznenađenje bivšeg premijera Pakistana,sada je Visoki sud ukinuo njegovu molbu i potvrdio presudu prvostepenog suda.
Sud je Sharifa proglasio bjeguncem od zakona kada je prekršio svoj dogovor sa Visokim sudom da se vrati kući u roku od nekoliko sedmica nakon liječenja.
To je dovelo do toga da sud odbaci njegovu molbu zbog toga što se nije vratio iako se ranije zavjetovao sudu da hoće.

Presuda Visokog suda došla je kao velika politička pobjeda vladajuće stranke premijera Imrana Khana koja je na vlast došla 2018.godine obećavši procesuiranje Nawaz Sharifa i ostalih čelnika Opozicije zbog optužbi za korupciju.

Bivši premijer još uvijek ima posljednju šansu da se žali Vrhovnom sudu Pakistana kako bi ukinuli presudu.
Ali da bi se to dogodilo,Sharif se mora vratiti kući,u suprotnom,pravni stručnjaci vjeruju da i Vrhovni sud može odbiti njegovu žalbu.

pisjournal