Palestina je donela odluku da raskine sve sporazume sa Izraelom i SAD zbog namere Tel Aviva da izvrši aneksiju dela palestinske teritorije.

„Palestinska oslobodilačka organizacija i palestinska država od danas odbacuje bilo kakve obaveze iz svih sporazuma sa administracijom SAD i Izraelom, uključujući i one koje se tiču bezbednosti“, rekao je palestinski predsedniik Mahmud Abas.

Abas je takođe optužio američkog predsednika Donalda Trampa da je nepravedan prema palestinskom narodu i nazvao Vašington glavnim partnerom Izraela u svim neprijateljskim odlukama.

Kako je rekao, Izrael od danas treba da nosi svu odgovornost pred međunarodnom zajednicom kao „okupaciona sila na okupiranoj palestinskoj teritoriji“.

Pre dva dana izraelski premijer je, predstzavljajući novu izraelsku vladu, rekao da je došlo vreme da se anektiraju palestinske teritorije na Zapadnoj obali reke Jordan i u Jordanskoj dolini.

Trampov „dogovora veka“

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 28. januara rezultate razvoja „dogovora veka“ — nacrta sporazuma između Izraela i Palestine, kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim ostao njegov nepodeljeni glavni grad. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da taj dogovor uključuje i priznavanje Abu Disa za glavni grad Palestine na istočnoj periferiji Jerusalima, iza „ograde“ grada.

Abas je novi plan odbacio, rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967, sa prestonicom u Jerusalimu.

Izvor