Osman Softić  Palestinci

Autor ovog teksta se bavi istraživanjem savremenih islamskih pokreta, međunarodnih odnosa, Bliskog istoka i islama u Jugoistočnoj Aziji.

PISjournalProblem je što užas tlačenja Palestinaca predugo traje, pa su se svjetski moćnici i njihovi podanici navikli na tu vrstu užasa koja im je postala normalna, jer za njihov ukus nije neobično da se užas dešava u tzv. neciviliziranim džunglama ali je neobično ako se užas iz džungle ili zatvora prenese i prelije i dogodi u bašći.

Stanovnici Gaze i drugih okupiranih palestinskih teritorija koje Izrael tlači, drži pod opsadom, bombarduje, hapsi, zlostavlja, zatvara, ubija, dehumanizira i skrnavi im vjerske svetinje, užas trpe decenijama, bez da se svjetski moćnici zapitaju da li su i Palestinci ljudi, imaju li i oni pravo na život, dignitet, čast, ponos, slobodu i mir.

Da li se svjetski moćnici pitaju zašto je bruto nacionalni dohodak u bašti okupatora 56,000 dolara po glavi stanovnika a u okupiranoj džungli pod opsadom samo 1,000. Gaza je 16 godina pod totalnom opsadom i niko se ne pita kako je moguće da su tamošnji stanovnici mogli toliko dugo kontrolirati svoj gnjev.
Svakom strpljenju ima granica.

Problem je u tome što se zločini osuđuju samo onda kad ih počini ona strana koja nam se ne dopada i koju smo već toliko dehumanizirali da je ubijanje njenih civilnih žrtava postalo potpuno internalizirano i prihvaćeno bez većeg uznemiravanja. Izrael nije iznad zakona i međunarodng prava, ali to pravo protiv ove članice UN-a nikad nije primjenjeno. Kod Boga postoje dobri i odabrani ljudi, humanisti, vjernici, dobročinitelji, ali ne postoje dobri i loši narodi ili države. Postoje loši režimi, politike i zločinački poduhvati.

Najnoviju situaciju u Gazi i Izraelu odlično je opisao poznati humanist i borac za ljudska prava, australski Anglikanski biskup dr. George Browning, koji je napisao kako je “iznenađujuće i razumljivo da su Joseph Biden, Anthony Albanese, Justin Trudeau i drugi zapadni lideri najoštrije osudili napad Hamasa. Ali, biskup Browning se pita “da li će to biti sve što će oni učiniti, hoće li samo još jedanput potvrditi svoju podršku Izraelu odobrivši narativ Izraela o Palestincima kao opakim teroristima koje treba naučiti lekciju ili još gore, eliminirati ih”?

Browning im postavlja pitanje pa kaže “šta želite da Palestinci urade? Oni koji žive u pojasu Gaze, želite li da zauvijek budu životinje u kavezima; da žive u najnehumanijim i najnepodnošljivijim uslovima koji su nezamislivi u današnjem dobu, bez nade za bezbroj generacija u ostvarenje načina života koji smatramo normalnim? Da li oni treba da zauvijek žive bez posla za svoju djecu? Šta očekujete da ti mladi učine kad odrastu, da se ponašaju ponizno i bez ljutnje i gnjeva?

Kao i oni na Zapadnoj obali, šta želite da oni urade? Da li želite da ponizno prihvate svoju sudbinu pod okupacijom, represijom i terorom. Šta je njihova sudbina? Da li oni treba da prihvate svoju sudbinu i da im se njihova zemlja proizvoljno oduzima kako bi služila za izgradnju bespravnih naselja naoružanim migrantima ideoloških stavova koji Palestince izuzimaju iz ljudskih prava koja važe za sve ljude. 

Da li palestinsku zemlju i narod treba rasparčati i usitniti u što više malih bantustana. Treba li palestinski narod sistematski etnički očistiti i ukloniti sa područja C, a to je otprilike 70 posto Zapadne obale. To bi značilo da Palestinci treba da dovijeka žive skučeni u izbjegličkom naselju (kampu) zvanom Dženin. Da li Palestinci treba da žive u Hebronu i svakodnevno budu meta zastrašivanja i napada od ruku ilegalnih doseljenika. Da li oni treba da trajno budu blokirani bez pristupa glavnim trgovačkim dijelovima grada.

Da li je normalno da moraju posjedovati specijalna lična dokumenta koja im ograničavaju pristup čak i dijelovima njihovih vlastitih palestinskih teritorija. Da li je normalno da u njihovoj okupiranoj zemlji postoje specijalni autoputevi kojim smiju voziti samo Jevreji, a da Palestinci ne mogu prelaziti iz jednog dijela svoje teritorije u drugi koristeći se normalnim putevima. A ako živite u istočnom Jerusalemu, to je život koji podrazumijeva stalno uznemiravanje, zastrašivanje i život pod prijetnjom da će vam vaš dom biti svakog trenutka konfiskovan.

Gospodo Bajden, Albanese Trudeau i drugi, vi ste gospodo, poručuje biskup dr. Browning djelimično odgovorni za ovaj bijes nasilja zato jer niste izvršili svoju dužnost, jer niste pozvali Izrael na odgovornost. Mir nikada neće biti moguć sve dok prevladava teška nepravda. Mir proizlazi iz pravde, a ne obrnuto. Lahko vam je pozivati Palestince na odgovornost i bez sumnje vi ćete to i dalje činiti. Ali šta ćete učiniti da Izrael pozovete na odgovornost? Možemo samo drhtati dok čekamo strašnu osvetu koju će Izrael nanijeti palestinskom narodu. Biće to brzo i nemilosrdno. Šta ćete svi vi učiniti kao odgovor na to?

Ako Izrael odluči, i uspije, preuzeti direktnu kontrolu nad Gazom, a međunarodna zajednica odluči tretirati cijelo područje od rijeke Jordan do Mediterana kao jedinstvenu teritorijalnu jedinicu koja zahtijeva demokratski i humani oblik upravljanja koji pruža jednako poštovanje i mogućnosti svim svojim građanima u pitanjima vjere, jezika, kulture, ekonomskih mogućnosti i ljudskih prava. Ako bi se to desilo, onda bi možda mir bio moguć.

Gospodo Biden, Albanese i Trudeau, vi imate čast da vodite nacije koje su, sve i jedna, utemeljene na kršćanskoj tradiciji suosjećanja, poštovanja, inkluzivnosti i slobode. Tradicija na kojoj počivaju vaše zemlje je poznata po zalaganju za slabe, potlačene i ranjive. Ako i ovoga puta pružite neupitnu podršku jakima i zažmirite pred njihovim potiskivanjem i tlačem slabih (Palestinaca) vi ćete otići u historiju kao izdajice humane kršćanske tradicije”, poručio je zapadnim anglosaksonskim liderima biskup dr. George Browning.

Izvor

Prethodni članakPalestinska operacija Oluja Al-Aksa
Naredni članakPametna igra Osovine otpora s Amerikom i Izraelom

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime