PISjournalNasilje i okupacija nad palestinskim narodom koji traju već 75 godina kulminirali su širokorazmjernim napadom Hamasa na ovaj cionistički entitet. Oluja

Napad boraca Otpora iznenadio je izraelske snage sigurnosti kao i samo stanovništvo. Također je otkrio slabost cionističkih obavještajnih službi Šin Beta i Mossada.

Oko 300 izraelskih smrtnih slučajeva i 350 zarobljenih bili su rezultati prvog dana uspješne operacije Hamasa u 7 izraelskih naselja i gradova. Palestinski izvori rekli su da je u samo 20 minuta rata na okupirane teritorije ispaljeno oko 5.000 raketa. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Kasam koje su predvodile ofanzivu na jugu Izraela svoju kampanju nazvale su operacijom Oluja Al-Aksa.Izraelci su pokrenuli kontranapad avionima i bombardirali su dijelove Gaze, a palestinski izvori su rekli da je prilikom tih napada nastradalo 200 Palestinaca, a povrijeđeno 1.600.

Broj poginulih Izraelaca je rastao iz sata u sat.Prema posljednjim informacijamapreko 1000 ih je poginulo, a oko 750 ljudi se vodi kao nestalo. Nekoliko oficira i vojnika je zarobljeno. Ilegalni doseljenici u panici su napustili svoja naselja.Kolone krcatih autobusa krenuli su prema skloništima.Aerodrom u Tel Avivu preplavljen je civilima koji žele napustiti Izrael.
U međuvremenu, pažnju zaokupljaju stavovi stranih stručnjaka o operaciji. Podijelit ćemo neke od njih.

Jonathan Panikoff: Sukob Izraela i Hamasa dostiže novi nivo

Jonathan Panikoff je direktor Scowcroftove sigurnosne inicijative u programima za Bliski istok pri Atlantskom vijeću i bivši obavještajni službenik za Bliski istok u američkom Nacionalnom obavještajnom vijeću (NIC). On smatra da su prvi napadi na Izrael samo prva faza sukoba. Netanyahu je već obećao da će Palestinci platiti ogromnu cijenu i da neće odustati od tog zavjeta.

Kaže da je sve ovo nešto novo. Nije više od pet hiljada raketa koje su ispaljene iz Gaze na Izrael ono što šokira Izraelce i svijet. To je složenost onoga što je bio izuzetno dobro isplaniran i dobro pripremljen napad u kojem se Hamas infiltrirao u Izrael kopnom, morem, pa čak i zrakom putem paraglajdera. Ovo je bio obavještajni neuspjeh; drugačije nije moglo biti. Bio je to sigurnosni propust, koji je potkopavao ono što se smatralo agresivnim i uspješnim slojevitim pristupom Izraela Gazi.

“Najveće brige izraelskog sigurnosnog establišmenta su gotovo sigurno dvostruke: zaštititi izraelske građane pod opsadom Hamasovih boraca koji su se infiltrirali u zemlju i pokušati spriječiti Hezbollah da se uključi u sukob. Godinama se upozoravaju na mogućnost rata na više frontova. Ako je ovo početak jedne od takvih mogućnosti, potencijalno razaranje može nadjačati sve ono što smo dosad decenijama geldali. Dok su se sirene oglasile kako bi upozorile na nadolazeće raketne napade u Jerusalemu i Tel Avivu, velika većina napada dešava se na jugu Izraela. Ako Hezbollah uđe u sukob, Izrael će se suočiti sa ratom širom zemlje kakav nije iskusio decenijama”, dodaje Panikoff.

On smatra da će ovaj sukob,naročito ako se produži, uticati na dugoročne napore normalizacije odnosa preko Abrahamskog sporazuma.Eventualno normaliziranje odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, bit će kritično strateško pitanje.

„Naredni dani i sedmice vjerovatno neće samo pokretati budućnost sigurnosti Izraela, već bi mogli pokrenuti i budućnost njegovog mjesta u regionu“, nastavlja Panikoff.

Richard LeBaron: Saudijsko-izraelska normalizacija marginalizirana

Richard LeBaron je viši saradnik u programima za Bliski istok pri Atlantskom vijeću. On je bivši američki ambasador u Kuvajtu i bivši zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Izraelu. On vjeruje da će nedavni događaji učiniti saudijsko-izraelsku normalizaciju odnosa nedostižnom. Operacija Hamasa šalje jasnu poruku Saudijcima da Palestinu ne treba uzimati kao podređeno pitanje u pregovorima o normalizaciji.

“Napadi Hamasa će ovoj grupi donijeti veliko poštovanje od strane Palestinaca na Zapadnoj obali, gdje bi neki mogli biti inspirisani da pokrenu manje dramatične napade. Uslovi za treću Intifadu već postoje.Ushićenost Hamasovim akcijama proširit će se na Arape u širem regionu, čak i među građanima onih država koje su uspostavile veze s Izraelom. Činjenica da je Hamas uspio pokrenuti tako ozbiljan izazov Izraelu će biti proslavljena, a uzvratne akcije Izraela će biti osuđene”, smatra LeBaron.

Kristen Fontenrose: Veličina operacije bez presedana

Kristen Fontenrose, viši saradnik u Scowcroftovoj sigurnosnoj inicijativi u programima za Bliski istok i bivši viši direktor za Zaljev u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, kaže da je veličina događaja koji se danas odvijaju u Izraelu bez presedana. Hamas je zadao historijski udarac Izraelu, infiltrirajući se u izraelske kuće, držeći civile kao taoce i donoseći uništenje.Još nije jasno da li će i na koji način ovo eskalirati – da li će Palestinci na Zapadnoj obali ili unutar Izraela poslušati pozive da se pridruže oružjem ili će im se pridružiti neprijatelji Izraela na sjeveru, poput Hezbollaha.Također,Fontenrose smatra da je odgovor Izraela “obuhvatan i razarajući”.

Ariel Azrahi: Ovo je velika pobjeda za Hamas

Ariel Azrahi, viši saradnik u programima za Bliski istok Atlantskog vijeća, kaže da će nedavni razvoj događaja ojačati poziciju Hamasa unutar Palestine i izvan nje, jer je uspio slomiti izraelski sigurnosni zid.

“Čini se da je Izrael doživio taktički i operativni neuspjeh”, dodaje Azrahi.

Operacija još uvijek traje. Hezbollah je spreman i čeka naredbu sejjida Hasana Nasrallaha. Sinoć je počela razmjena vatre između Sirije i Izraela. Iran za sada ne govori da će se direktno uključiti u ovaj sukob, izuzev ako bude napadnut. Sjedinjene Države ne poduzimaju značajne korake. Jedino je Pentagon izjavio da je isključuju mogućnost vojne operacije oslobađanja američkih državljana, ali za sada to ostaje na nivou upozorenja.

Ekskluzivno PISjournal