Shir Hever

PISjournal Šest palestinskih zatvorenika pobjeglo je u ponedjeljak iz strogo zaštićenog zatvora Gilboa na sjeveru Izraela, koristeći tunel i koordinirajući svoj bijeg preko prokrijumčarenog mobilnog telefona. Potraga koja je uslijedila, zajedno s naslovima u izraelskim novinama i odgovorima na društvenim mrežama, stvorila je oreol akcionog filma oko događaja koji je došao na jevrejski praznik Roš Hašana.

Zatvor Gilboa

Bjekstvo je planirano uprkos nametnutoj blokadi širom okupirane Zapadne obale tokom praznika. Odgovor izraelske vlade i Izraelske zatvorske službe (IPS) bio je iznenađujući i ponižavajući. Bjekstvo iz zatvora brzo je postalo simboličan događaj, dajući nadu da će svi Palestinci koji žive pod izraelskom okupacijom pronaći način da se oslobode.

Palestinski zatvorenici dobijaju minimalne usluge u izraelskim zatvorima, a hranu i higijenske proizvode moraju plaćati iz svog džepa. Iako Palestinska uprava (PA) prenosi uplate na račune kantina za zatvorenike kako bi ih održavala u životu, desničarski izraelski političari protivili su se ovoj praksi, pa je Knesset 2018. godine donio zakon kojim se takve uplate odbijaju od poreza koji Izrael prikuplja u ime PA-e i zakonski je dužan prenijeti ga.

Uprkos nespremnosti izraelskih vlasti da održe osnovno dostojanstvo palestinskih zatvorenika, nijedan aspekt okupacije nije skuplji od zatvorskog sistema. Prema izraelskoj vladi, od okupacije 1967. do 2008. godine budžet izraelske policije i zatvorskog ministarstva povećavao se svake godine za 18,8% posto, više nego bilo koje drugo ministarstvo.

Novac se ne usmjerava na osiguravanje životnog standarda zatvorenika, već se ulaže u sigurnost i držanje zatvora pod strogom kontrolom. Bijeg u ponedjeljak napravio je sprdnju od ovoga.

Kolonijalno sljepilo

U izvještavanju o narušavanju sigurnosti, izraelski mediji nisu spomenuli najveće kršenje od svih: sljepilo izraelskog kolonijalnog društva koje su ovi zatvorenici lako nadmudrili.

U dokumentarnoj mini seriji Megiddo, o izraelskom objektu Megiddo za palestinske političke zatvorenike, obavještajci su se usredotočili na crtež zatvorenika, koji je protumačen kao plan za otmicu. Čini se da policajci nerado čitaju tekstove na arapskom ili slušaju arapske razgovore, umjesto toga se fokusiraju na crtanje. Zaista, proučavanje arapskog jezika od strane izraelskih obavještajnih službi je već decenijama u opadanju jer se smatra ponižavajućim za njih.

U isto vrijeme, satirična televizijska emisija pod nazivom Shabas (hebrejski naziv za IPS) prikazivala je zatvor iz fantazije u kojem su izraelski i palestinski zatvorenici držani jedan do drugog. Emisija je prikazivala palestinske zatvorenike kao nepolitičke i opsjednute veganskom hranom, rodnim identitetom, televizijom i slatkišima. Kada im se ukazala prilika da zatraže oslobađanje, odlučili su ostati iza rešetaka – jasan odraz izraelske fantazije Palestinaca kao inferiornih, glupih i lijenih ljudi, čak zahvalnih na “luksuznom” životu u zatvoru.

Viši zvaničnik IPS -a rekao je za Haaretz da je bila greška smjestiti zatvorenike iz Jenina u zatvor Gilboa, koji se nalazi nedaleko od  Zapadne obale, gdje se nalazi Jenin. IPS rutinski šalje zatvorenike iz Jenina u zatvor Ketziot na jugu.

Ovo otkriva ravnodušnost izraelskih vlasti prema međunarodnom pravu. Prema članu 76. Četvrte ženevske konvencije, zatvorenici se ne mogu premještati izvan okupirane teritorije. Sistematsko premještanje palestinskih zatvorenika u zatvore u Izraelu predstavlja kršenje njihovog prava na posjete članova porodice.

Pažljivo planiranje

Čini se da je bijeg pomno isplaniran u zatvoru Gilboa i izvan njega, upotrebom prokrijumčarenog telefona. Izraelski zatvorski čuvari navodno nerado traže i oduzimaju krijumčarene telefone, umjesto toga su se odlučili za tehnološko rješenje: instalirani su uređaji za ometanje mobilne komunikacije. Uporni protesti zatvorenika Hamasa primorali su IPS da isključi ove uređaje, ali njihovo samo prisustvo omogućilo je zatvorskim vlastima da se osjećaju opušteno, što je omogućilo zatvorenicima da planiraju bijeg.

Rupa odakle su izašli zatvorenici

Među šest zatvorenika, Zakaria Zubeidi je dobro poznat u Izraelu zbog svojih nastupa u filmovima i televizijskim intervjuima. Posebno je poznat po svojoj vezi s Tali Fahimom, jevrejskom aktivistkinjom koja je volontirala u Jeninovom teatru slobode i bila zatvorena više od godinu dana. Izraelski mediji odbili su priznati Fahimine političke i moralne razloge za njen aktivizam i podstakli su neutemeljenu glasinu da je imala ljubavnu vezu sa Zubeidijem.

Šest zatvorenika koji su pobjegli pripadaju različitim političkim strankama, uključujući Fatah i Islamski džihad, ali svi dolaze iz Jenina i radili su zajedno kao tim. Iako se optužbe protiv njih razlikuju, sva šestorica su znali da će pravni sistem aparthejda kojim upravljaju izraelske vlasti spriječiti svaku šansu za pravdu.

Palestinski zatvorenici koji su pobjegli

Odbijanje izraelskih vlasti da dozvole Palestincima pravično suđenje ne ostavlja ništa drugo nego da sve Palestince u izraelskim zatvorima smatraju političkim zatvorenicima koji imaju pravo da bježe.

Stavovi izraženi u tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uredničku politiku PISjournal-a.

Izvor