Adeyinka Makinde

 

Stroge mjere – čak i izvanredne – su naravno potrebne u rješavanju meteža izazvanog nesputanom globalnom pandemijom.

Ali ljudi moraju biti budni i više nego ikada s oprezom promatrati ponašanje svojih vođa. Postoje opasnosti koje dolaze u vezi s ograničavanjem ličnih sloboda od strane države, ali i onih u sferi ekonomije.

Na primjer, sredstva koja su data nekolicini  velikih korporativnih koncerna ne čine mi se neophodnim. Zapravo, u određenim slučajevima postoji više nego sumnja da neke banke i korporacije upotrebljavaju jamstveni novac kao sredstvo za pokriće gubitaka koji su nastali u posljednje vrijeme; gubici za koje nekolicina analitičara vjeruje da prijete novom recesijom, na tragu one koja je uslijedila nakon gotovo potpunog  ekonomskog kolapsa 2008. Tom prilikom je nekoliko američkih investicijskih banaka i korporacija – koje su trebale biti likvidirane a  njihovi direktori u zatvoru – dobilo pomoć od  savezne vlade.

Paket od 2 trilijuna dolara koji je odobrio predsjednik Donald Trump, a koji uključuje iznos od 32 milijarde dolara za zrakoplovne kompanije i 25 milijuna dolara za jedan Centar scenskih umjetnosti, možda se baš i neće svidjeti  poreskim obveznicima  koji će taj paket financirati. To je dogovoreno  još prije postizanja konseenzusa o paketu Osnovnog dohotka za Amerikance.

Nisu samo oligarsi profitirali od općeg stanja nesreće. Otkriće da su brojni američki političari dobrano nagomilali osobne zalihe pokazuje kako oni u povlaštenim pozicijama mogu zloupotrijebiti svoj položaj zbog pristupa informacijama koje nisu dostupne u javnom prostoru.

Politički lideri koji su se suočavali sa dugogodišnjim teškoćama bez sumnje će nastojati iskoristiti situaciju u svoju korist. Emmanuel Macron u Francuskoj sada ima priliku kontrolirati pokret Žuti prsluci, dok Benyamin Netanyahu u Izraelu može eskivirati krivičnu optužnicu koja mu visi nad glavom.

Narod treba imati na umu da je povijest prepuna situacija u kojima su država i državni dužnosnici dobili ovlaštenja u vanrednim situacijama,  a koja nisu službeno opozvana ni kad se situacija „normalizirala“.  J. Edgar Hoover, dugogodišnji šef američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) jedan je primjer. Hoover je proširio svoju nadležnost i moć tijekom 1930-ih, a zatim ljubaznošću predsjednika Franklina Roosevelta, koji je prvobitno  htio da FBI špijunira političke ekstremiste (komuniste i fašiste), a kasnije, u uvjetima rata, da se nosi s prijetnjama sabotaža, subverzija i špijunaže. Hoover je, naravno, u poslijeratnim godinama koristio ove ovlasti kako bi učvrstio svoj položaj špijuniranjem političara i provođenjem nadzora nad političkim i društvenim pokretima kojima se protivio.

Prijetnja koronavirusa nije ograničena na biološku štetu. Odgovor na nju možda ima važne posljedice u pogledu osobnih sloboda, ali i ekonomskog blagostanja nacija čiji  oligarsi preko svojih političkih službenika već rade na osiguravanju svog bogatstva na štetu naroda.

 

Izvor