Pentagon:Američko povlačenje iz Afganistana na pola puta- Pentagon je izjavio da je povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana na pola puta,usred zabrinutosti da se najduži rat Vašingtona u toj zemlji neće završiti uprkos najavljenom povlačenju 11.septembra.

U izjavi u utorak,američka centralna komanda (Centcom) je procijenila da je završeno više od 50% od cjelokupnog procesa povlačenja i da je poslano oko 500 tovara materijala transportnim avionima te da je predano nešto više od 13.000 komada oružja za uništenje.

Pentagon je također izjavio su službeno predali 6 vojnih objekata Oružanim snagama Afganistana.

Američki predsjednik Džo Bajden je u aprilu najavio povlačenje svih američkih trupa do 11.septembra,na 20.godišnjicu terorističkog napada na Vašington ,koji je iskorišten kao izgovor za invaziju i okupaciju ove države iako nijedan državljanin Afganistana nije učestvovao u tom napadu.

John Kirby,glasnogovornik Pentagona je rekao da glavnokomandujući general Centcom-a Frank McKenzie i njegovo osoblje rade na “sređivanju ugovora o nastavku pružanja podrške afganistanskim snagama sigurnosti”

Kirby je dodao da takve odluke nisu dovršene ali da se vrijedno radi na tome.

SAD su izvršile invaziju na Afganistan u oktobru 2001 pod izgovorom “borba protiv terorizma.”

Vašington je potrošio trilione dolara na rat u ovoj osiromašenoj zemlji,rat koji je odnio hiljade afganistanskih života kao i živote američkih vojnika.

U mirovnom sporazumu iz februara 2020 između Talibana i Trumpove administracije,Vašington se obavezao da će povući preostalih 2500 vojnika u Afganistanu dok su se Talibani zauzvrat obavezali da će prestati sa napadima na američke trupe.

Talibani su izjavili da su SAD prekršili dogovor o povlačenju svojih snaga.

Muhammad Naeem Wardak,glasnogovornik Talibana u Dohi,rekao je za PressTv da je Vašington podbacio u svojim obavezama predviđenih sporazumom iz 2020.godine.

General David Petraeus,bivši glavni špijun koji je godinama vodio američke i savezničke trupe u tom području,izjavio je u intervjuu prošlog mjeseca da odluka predsjednika Bajdena o povlačenju vojske neće okončati rat niti će spriječiti uplitanje Amerike u poslove te države.

“Ovo neće okončati beskrajni rat u Afganistanu” rekao je američki veteran,tvrdeći da će vojni izlazak samo okončati američko vojno učešće u tom ratu.

Petraeus je izrazio zabrinutost da će moguće oživljavanje militantskih grupa natjerati Vašington da se pokaje za svoje povlačenje.

Petraeus je rekao da će povlačenje trupa smanjiti sposobnost Vašingtona da obuzdava i vrši pritisak na afganistanske lidere,ukazujući na političko miješanje Amerike u poslove ove države.

Izvor