PISjournalSilovanje šest djevojčica u jemenskoj zapadnoj obalnoj provinciji Hudaydah izazvalo je bijes u zemlji nakon što se saznalo da su počinioci ovog strašnog zločina plaćenici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Lokalni mediji, pozivajući se na izvore koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su da su se zločini dogodili prije nekoliko dana u oblastima al-Juwayr i al-Suwaihra u okrugu Hays.

Izvori su dodali da je val bijesa izbio širom ovog područja, a lokalni stanovnici zahtijevaju hitno protjerivanje plaćenika koje podržavaju UAE.

Organizacija za zaštitu prava žena i djece Entesaf najoštrije je osudila silovanja, navodeći da su svi oblici seksualnog nasilja odbačeni međunarodnim humanitarnim pravom i da su sve države dužne krivično goniti počinitelje.

U saopštenju se navodi da član 27. Četvrte Ženevske konvencije, usvojene u avgustu 1949. godine, zabranjuje silovanje ili bilo koji oblik seksualnog napada i poziva na zaštitu civila u vrijeme rata.

Organizacija je dalje osudila nastavak međunarodne šutnje o zločinima, okrivljujući nerad Ujedinjenih naroda i svih njihovih tijela u procesuiranju ovih gnusnih djela i njihovih negativnih posljedica po jemensko društvo.

Naglašava se da silovanje spada u kategoriju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pozivajući organizacije civilnog društva, medije i aktiviste za ljudska prava da razotkriju kršenja i zločine koje je počinila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nad jemenskom djecom i ženama.

Izvještaj je došao nakon što je jemenski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da su koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom i njihovi saveznički militanti prekršili primirje uz posredovanje UN-a najmanje 178 puta u posljednja 24 sata.

Zvaničnik je rekao da kršenja uključuju 87 letova naoružanih izviđačkih aviona predvođenih Saudijskom Arabijom na nebu iznad pokrajina Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, al-Jawf, Sa’ada, Dhale, al-Bayda, kao i graničnih područja .

Dodao je da su trupe predvođene Saudijskom Arabijom i njihovi plaćenici također utvrdili svoje položaje u blizini granice sa južnim regionom Saudijske Arabije Jizan, te u oblasti Maris u provinciji Dhale.

Jemenski vojni zvaničnik je naveo da su prijavljena 62 napada u provincijama Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, Sa’ada i Dhale, pored pograničnih regija. Napadom su pogođene stambene zgrade, kao i položaji snaga jemenske vojske i boraca iz Narodnog komiteta.

Zvaničnik je dalje naveo da su položaji jemenskih vojnih snaga i boraca Narodnog komiteta takođe bili izloženi raketnim napadima u najmanje 25 navrata u provincijama Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, Sa’ada i Dhale, kao i pograničnim područjima.

Saudijska Arabija je pokrenula razorni rat protiv Jemena u martu 2015. godine u saradnji sa svojim arapskim saveznicima i uz naoružanje i logističku podršku SAD i drugih zapadnih država.

Cilj je bio da se ponovo uspostavi režim Abd Rabbuha Mansur Hadija koji je naklonjen Rijadu i slomi pokret otpora Ansarullah, koji je vodio državne poslove u odsustvu funkcionalne vlade u Jemenu.

Iako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nije uspjela ispuniti nijedan od svojih ciljeva, rat je odnio živote stotine hiljada Jemenaca i izazvao najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakMeđunarodni sud za ratne zločine i krvavi raspad Jugoslavije
Naredni članakKineski projekti za države centralne Azije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime