PISjournal – Dronovi koji su promijenili izgled vazdušnog ratovanja repliciraju se na moru, dok velike sile razvijaju i raspoređuju podvodna plovila bez posade (UUV) kako bi stekle stratešku prednost u Pacifiku i šire.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina i Rusija razvijaju i raspoređuju plovila, što ukazuje na „dronifikaciju“ budućnosti pomorskog ratovanja.

Velika Britanija, koja proširuje svoje vojno prisustvo na Pacifiku, trebala bi upravljati svojim prvim ekstra velikim podvodnim dronom kao dopunom svojim podmornicama klase Astute. Napori Kraljevske mornarice da dizajnira, izgradi i testira takav dron označeni su kao projekat CETUS, a cilj im je proizvesti 27-tonski, 12-metarski primjer autonomnog podvodnog vozila (AUV).

Predviđeno je da ugovor za projekat CETUS bude finaliziran u finansijskoj 2021–2022. godini, sa predviđenim troškom od 21,5 miliona funti što iznosi 29,3 miliona američkih dolara.

Kraljevska mornarica također radi na podvodnom dronu Manta, bespilotnoj verziji postojeće podmornice S201 sa posadom koju je napravio britanski proizvođač MSubs.

SAD rade na sličnom Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicle (XLUUV), budući da je američka mornarica dodijelila Boeing ugovore ukupne vrijednosti 274,4 miliona dolara za proizvodnju pet Orca XLUUV-a u 2019. godini.

Orca se može koristiti za deminiranje, protivpodmorničko, protivpovršinsko i elektronsko ratovanje i misije bez rizika po živote svojih operatera.

Poznato je i da Kina koristi podvodne dronove, a Indonezija je u decembru 2020. godine zaplijenila tri kineska bespilotna plovila s oznakom “Shenyang instituta za automatizaciju Kineske akademije nauka” u blizini ostrva Selayar u Južnom Sulavesiju.

Iste godine, Kina je navodno rasporedila 12 podvodnih dronova Sea Glider u Indijskom okeanu kako bi prikupila okeanografske podatke za podršku podmorničkim operacijama.

Štaviše, Kina koristi podvodni dron HSU-001, koji je otprilike sličan dronovima Project CETUS, Manta i Orca. HSU-001 je navodno testiran kod Fujiana ili Tajvanskog moreuza, simulirajući protivpodmorničke operacije.

Proliferacija podvodnih dronova u regiji Pacifika mijenja kompleksnost podvodnog ratovanja, budući da pomorsko okruženje regije predstavlja jedinstvene operativne izazove za operacije takve vrste.

Sporno Južno kinesko more je poluzatvoreno vodeno područje s brojnim nemapiranim podvodnim karakteristikama i plićacima, što plovidbu čini opasnom za borbena plovila na površini i ispod mora.

Istovremeno, Južno kinesko more pruža idealno radno okruženje za konvencionalne podmornice u plitkim vodama, budući da podvodne karakteristike tog područja i veliki brodski promet omogućavaju takvim plovilima da ostanu neotkrivena duži vremenski period koristeći faktore okoline da prikriju svoje tragove.

Nadalje, Južno kinesko more idealan je poligon za podvodne dronove, jer mogu obavljati podvodne zadatke koji mogu biti previše dosadni, zahtjevni, opasni ili čak prljavi za ljude.

Podvodni dronovi se mogu koristiti za batimetrijsko mapiranje, uz snimanje termičkih, magnetnih i akustičkih svojstava određenih podvodnih prolaza kako bi se pronašle slijepe tačke gdje podmornice mogu putovati neotkriveno i bezbjedno.

Kao takva, ova sposobnost je posebno pogodna za upotrebu u Južnom kineskom moru, koje je među najizazovnijim vodenim područjima za podmorsku plovidbu zbog svojih plitkih voda, brojnih podvodnih vrhova i pješčanih sprudova.

Nedavni sudar podmornice USS Connecticut sa podvodnom planinom koja nije bila na kartama u Južnom kineskom moru prikazuje kakva je opasnost u pitanju. Osim toga, ovi dronovi, također, mogu pronaći mjesta za skrivanje podmornica koja služe kao mjesta za podvodne operacije ili utočišta za izbjegavanje neprijateljskih anti-podmorničkih operacija.

Također se potencijalno mogu koristiti za lov na mine i operacije polaganja mina. Podvodni dronovi mogu izviđati podvodna minska polja i eventualno ih deminirati. Oni mogu smanjiti, ali ne i eliminirati, potrebu za specijaliziranim ronilačkim timovima za izviđanje, identifikaciju i deminiranje potencijalnih plaža za amfibijske ratne operacije.

Dronovi također mogu izvoditi protivpodmorničke operacije aktivnom pretragom i praćenjem neprijateljskih podmornica, bez ugrožavanja površinskih plovila ili podmornica s posadom. Potapanje indijske fregate INS Kukri 1971. godine od strane pakistanske podmornice PNS Hangor ilustruje mogućnost da protivpodmornički ratni brodovi postanu lahak plijen neprijateljskih podmornica.

Upotreba podvodnih dronova u protivpodmorničke svrhe će na taj način svesti na minimum potrebu za angažovanjem ratnih brodova sa posadom za takve operacije.

Što je još važnije, podvodni dronovi mogu postati strateško oružje kada su napunjeni nuklearnim oružjem. Takvi podvodni dronovi sa nuklearnim oružjem mogu zaobići neprijateljsku proturaketnu odbranu putujući pod vodom, klizeći u blizini ili prema velikim obalnim gradovima, lukama i pomorskim bazama u svrhu napada.

Jedno takvo oružje je ruski dron Poseidon koji Rusiji daje vjerodostojnu sposobnost u slučaju nuklearnog napada.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime