Pogled EU na Sjevernu Irsku uvredljiv za Veliku Britaniju- Falmouth,Engleska(AP)-Britanija je optužila lidere Europske Unije zbog “uvredljivog” stava da Sjeverna Irska nije u potpunosti dio Ujedinjenog Kraljevstva,u vremenu kada Brexit baca sjenu na G7 samit.

Britanija i EU su u razmirici zbog trgovačkih sporazuma poslije Brexita zbog kojih je zabranjen uvoz britanskih kobasica u Sjevernu Irsku,jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji se graniči sa blokom 27 nacija.

Ova razmirica podiže političke tenzije u Sjevernoj Irskoj,gdje se neki ljudi deklarišu kao Britanci a neki kao Irci.

Britanski mediji su izvijestili da je premijer Boris Johnson pitao francuskog predsjednika Emmanuel Macrona,na sastanku u subotu u engleskom odmaralištu na moru Carbis Bay-u,kako bi se on osjećao u situaciji kada se kobasice iz Tuluza ne bi mogle prodavati u Parizu.

Rekli su da je Macron rekao da poređenje nije dobro jer su Pariz i Tuluz u istoj državi.

Iz predsjedništva Francuske nisu demantovali Macronove komentare.

Rečeno je da je on objašnjavao da su”Tuluz i Pariz na geografski ujedinjenoj teritoriji dok je Sjeverna Irska na otoku.Predsjednik je želio istaći da situacija nije ista i da nije prikladno da se na taj način pravi bilo kakva  usporedba.”

Macron je izjavio:”što se ove teme tiče,svi se trebaju vratiti zdravom razumu.”

“Francuska nikad nije dovela britanski suverenitet u pitanje niti integritet britanske teritorije a ni poštovanje prema tom suverenitetu,”dodao je.

Ali francuski lider je ponovo insistirao da Britanija implementira odredbe dogovora o Brexitu na koje su obje strane pristale.

“Moja želja je da kolektivno uspijemo da stavimo u promet sve ono što smo dogovorili nekoliko mjeseci ranije,na miran način i sa međusobnim poštovanjem i smatram da svakodnevne polemike ne pomažu nikome,”rekao je Macron.

Sekretar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab je rekao da ideja da Sjeverna Irska nije integralni dio Ujedinjenog Kraljevstva “nije samo uvredljiva ,već ima jak uticaj na zajednice u Sjevernoj Irskoj,stvara zabrinutost i veliko zaprepaštenje.”

“Zamislite da mi govorimo o Kataloniji,Flamanskoj regiji u Belgiji,sjevernoj Italiji,korzikanskoj Francuskoj kao zasebnim državama?”izjavio je Raab za Sky News.

“Tražimo malo poštovanja ovdje.I naravno razumijevanje situacija za sve zajednice Sjeverne Irske.”

Odnosi Velike Britanije i EU su se pooštrili nakon što je Britanija učinila posljednji korak u razlazu od bloka krajem 2020 godine,više od 4 godine nakon izglasavanja razlaza.

Europska Unija je ljuta zbog kašnjenja izazvanih od strane britanske vlade u implementiranju odredbi u vezi uvoza nekih britanskih proizvoda u Sjevernu Irsku,kako je ranije određeno sporazumom o Brexitu.

EU prijeti legalnim disciplinskim mjerama  ako Britanija ne ispuni u potpunosti svoje obaveze.

Britanija,s druge strane,optužuje EU da zauzima “puristički” stav prema pravilima,što dovodi do opterećivanja birokratije za poslovnu saradnju.

Američki predsjednik Joe Biden je također uvučen u ovu razmiricu,podižući zabrinutost o potencijalnoj prijetnji mirovnom sporazumu za Sjevernu Irsku.

Novi dogovori,stvoreni da drže granicu između Irske i njenog sjevernog susjeda otvorenom,razljutili su britanske unioniste Sjeverne Irske koji kažu da su ti dogovori oslabili veze sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Tenzije zbog novih trgovačkih sporazuma du doprinijeli nasilju na ulicama u aprilu,najviše u unionističkim područjima Sjeverne Irske gdje se omladina sukobila sa policijom.

Izvor

Prethodni članak‘Klali su za veliku Srbiju, robijat će u Velikoj Britaniji’
Naredni članakBritanija i Francuska u burnom sukobu zbog ustavnog statusa Sjeverne Irske

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime