PisjournalKineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tokom svoje posjete Bliskom istoku i Sjevernoj Africi sastao se 17. i 20. Jula s dužnosnicima Sirije, Egipta i Alžira. Putovanje, koje je uslijedilo nakon njegova putovanja u Srednju Aziju i drugog posjeta Wang Yija regiji u šest mjeseci, ukazuje na razvoj diplomatskih aktivnosti Pekinga u zapadnom dijelu zemlje.

Sve tri destinacije koje je posjetio Wang Yi imaju istaknuto mjesto u trenutnoj i budućoj kineskoj vanjskoj politici. Konkretno, napredovanjem inicijative ‘Pojas i put’ Kini više nego ikada prije trebaju ove zemlje. Ekonomske potrebe i razvoj ovih zemalja također će im biti ozbiljan podsticaj za razvoj odnosa s Pekingom. U međuvremenu, Siriji, koja je već godinama upletena u unutrašnji rat, potrebna su strana ulaganja kako bi se obnovila ratna razaranja. Egipat i Alžir također se smatraju sveobuhvatnim strateškim partnerima Pekinga, koji zbog svoje geografske pozicije imaju istaknutu poziciju u kineskoj vanjskoj politici. Naglasak svake strane na unaprjeđenju inicijative ‘Pojas i put’ ukazuje na ozbiljnu odlučnost strana u razvoju ove inicijative.

S obzirom na to da će svaki razvoj odnosa Kine s arapskim zemljama regije utjecati i na njenu interakciju s Islamskom Republikom Iran, potrebno je procijeniti svaki razvoj tih odnosa. Peking je ozbiljno slijedio jednak pristup prema Islamskoj Republici Iran i njezinim regionalnim suparnicima, a kad god bi poslao signal jednoj od strana s ciljem poboljšanja razine odnosa, istovremeno je poduzeo istu radnju prema suparničkoj zemlji ili zemljama. Neke od tema o kojima se razgovaralo tokom susreta Wang Yija sa dužnosnicima triju arapskih zemalja te glavnog sekretara Arapske lige ukazuju na napore Kine u proširenju kinesko-arapskih odnosa. U skladu s tim, važno je proučiti osi i rezultate ovog putovanja.

Ovo putovanje, kako je spomenuto, pokazuje odlučnost Pekinga da proširi svoju prisutnost u regiji. Najvažnije osovine koje se mogu spomenuti u vezi s nedavnim putovanjem Wang Yija uključuju sljedeće:

  • Poboljšanje razine kinesko-arapskih odnosa: Odnosi između Kine i arapskog svijeta doživjeli su uzlazni trend u posljednje dvije decenije. Wang Yi tokom susreta sa generalnim sekretarom Arapske lige razmotrio je održavanje prvog kinesko-arapskog samita u Saudijskoj Arabiji 2022. Ovo je zapravo nadogradnja Vijeća kinesko-arapske saradnje na ministarskoj razini, koja se održava već devet godina. Kinesko-arapski forum za saradnju osnovan je 2004 godine.
  • Kretanje prema naprijed vezano za kineske mirovne prijedloge: Prijedlog Wang Yija o palestinskom mirovnom pitanju tokom posjete egipatskom ministru vanjskih poslova, osim što je insistirao na državnom rješenju što je Kina uvijek isticala, sadržavao je i neke detalje. Wangov prijedlog u tri tačke sadržan je u slijedećem:

 

  1. Ojačati autoritet Palestinske uprave, dati joj ovlasti da izvršava svoje nacionalne odgovornosti na sigurnosnom, financijskom i drugim poljima, kako bi se postiglo efektivno upravljanje i kontrola nad okupiranim i autonomnim palestinskim teritorijima;
  2. podržati sve palestinske grupe u jačanju solidarnosti i postizanju unutarnjeg pomirenja kroz konsultacije, dijalog i zauzimanje jedinstvenog stava za pregovaranje o rješenju palestinskog pitanja;
  3. Potreba za poticanjem Palestinaca i Izraelaca na nastavak mirovnih pregovora na temelju rješenja s dvije države.

Osim toga, Peking je predložio sazivanje svjetske mirovne konferencije pod vodstvom UN-a.

Osim sirijskog pitanja, egipatski dužnosnici su tokom susreta sa Wang Yiom iznijeli i pitanje egipatsko-etiopskog spora.

Kineski ministar vanjskih poslova istakao je da će Kina nastaviti raditi na pronalasku rješenja koje služi interesima svih strana.

Osim ovih tema, Kina je također iznijela prijedlog u četiri tačke o Siriji:

Član 1) Nacionalni suverenitet Sirije i teritorijalni integritet ove zemlje moraju se poštivati. Kina želi poštivati ​​izbor sirijskog naroda, napustiti promjenu režima, itd .;

Član2) Mora se dati prioritet prosperitetu sirijskog naroda i ubrzati proces obnove. Kina vjeruje da je temeljni način rješavanja humanitarne krize u Siriji promptno ukidanje svih jednostranih sankcija Siriji;

Član 3) Liderska uloga sirijske vlade u borbi protiv terorizma na sirijskom tlu mora se poštivati i iskazati neslaganje ​​sa podsticanjem etničkog neslaganja pod izlikom borbe protiv terorizma, te potvrditi udio Sirije u borbi protiv terorizma;

Član 4) Mora se težiti sveobuhvatnom i pomirljivom političkom rješenju sirijskog pitanja. Peking želi stvoriti politički poredak za sirijsko pitanje pod vođstvom Sirijaca, koji dijalogom i konsultacijama mogu premostiti razlike između svih različitih sirijskih skupina, te izgraditi čvrste političke temelje za stabilnost, razvoj i oživljavanje Sirije.

  • Dobivanje podrške za pitanja od ključnih interesa za Kinu: Peking svojim temeljnim interesima smatra pitanja poput Tajvana, Tibeta, Xinjianga, Hong Konga itd. Napori da se dobije podrška muslimanskih zemalja u pitanjima suvereniteta oduvijek su bili na dnevnom redu Pekinga, o čemu se govorilo i tokom nedavnih posjeta i uz podršku lidera ovih zemalja. Na primjer, na sastanku s Wangom, Bashar al-Assad je istakao da Sirija bezuvjetno podržava pitanja vezana za Xinjiang, Hong Kong i Tajvan.
  • Diplomacija vakcine i podrška Kini usred napetosti sa Sjedinjenim Državama zbog koronavirusa: Jedan od alata Pekinga od izbijanja koronavirusa, a kako se utrka sa Sjedinjenim Državama pojačala, bilo je okupljanje drugih zemalja putem medicinske pomoći i sl. S razvojem vakcine, jedna od akcija Pekinga je i dalje slanje vakcine i, naravno, zajednička proizvodnja kineske vakcineu ciljanim zemljama. Tokom sastanka sa Samehom Shukrijem, dvije strane potpisale su sporazum o osnivanju Kinesko-egipatskog međuvladinog odbora za saradnju, a Wang je prisustvovao ceremoniji zajedničke proizvodnje od milion doza vakcina. Sastanci s alžirskim dužnosnicima također su bili usmjereni na napore u zajedničkoj proizvodnji vakcine.
  • Naglasak na novom modelu upravljanja različitom od Zapada i drugačijem razvojnom putu od Zapada: Na dnevnom redu kineskih diplomata, koji postaju sve istaknutiji, akcenat je na različitim obrascima upravljanja i nacionalnim razvojnim trendovima prilagođenim okolnostima svake zemlje. Kineski dužnosnici uvijek su insistirali na tome da ne nameću sistem upravljanja drugim zemljama. Jedno od područja konkurencije između Kine i Sjedinjenih Država je sučeljavanje dva sistema upravljanja, što američki dužnosnici ozbiljno slijede od izbijanja koronavirusa, kako bi proizveli strah od Kine. U sve tri zemlje, Wang Yi se pozabavio ovim pitanjem. Ovaj naglasak oponira razvoju zapadnog modela upravljanja, i zbog njeg su na račun Kine upućene ozbiljne kritike i, naravno, nezapadnim zemljama. Wangov ozbiljan naglasak na suprotstavljanju promjeni režima u Siriji proizlazi iz kineskog pristupa.

Generalno, nedavni posjet Wang Yija označava vrhunac diplomatskog angažmana Pekinga prema svojim zapadnim regijama. Drugim riječima, kako kineske napetosti sa Sjedinjenim Državama eskaliraju, Peking je proširio svoje kretanje prema svojim zapadnim regijama, posebno na Bliskom istoku. S pitanjem povlačenja ili smanjenja američkih snaga, Peking postupno povećava svoje pokazivanje moći kao utjecajne sile u regiji. Kao zemlja prepuna sukoba, Sirija bi mogla biti katalizator odlučnosti Pekinga da ostane u regiji. Alžir, zbog svoje geografske pozicije i povijesti odnosa, te Egipat kao zemlja bliskoistočnog mira mogu odigrati efikasnu ulogu u uspješnom ostvarivanju kineskih ciljeva vezano za razvoj odnosa s Bliskim istokom i sjevernom Afrikom. Pri tome, Peking nastoji učvrstiti i poboljšati svoju ulogu na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi diplomatskim angažmanom u ključnim regionalnim pitanjima.