PISjournalIzraelska politička garnitura je u sve većoj krizi. Uz duboke podjele unutar izraelskog društva i vojske sada se javljaju i politički rascjepi unutar vlade. kabinetu

Itamar Ben-Gvir, izraelski ministar nacionalne sigurnosti sebe smatra spasiteljem izraelskog naroda.

Međutim, u stvarnosti, njegovo prisustvo u Netanyahuovom kabinetu donijelo je samo probleme i pogoršalo krizu u Izraelu.

Visoki politički i vojni zvaničnici počeli su davati ostavke koje su se pokazale pogubnim za Netanyahua koji istovremeno vodi rat u Gazi i pokušava ostati na vlasti i spasiti se odgovornosti pred međunarodnom zajednicom. 

Trenutno je pažnja izraelskog režima razvučena na frontove u Gazi i na granici sa Libanom. Pored toga, izraelske ulice su preplavljene demonstrantima koji već mjesecima traže povratak talaca i ostavku Netanyahua.

Lančane ostavke

Manje od 48 sati nakon što je Netanyahu rekao da je izraelska vojska uspjela osloboditi 4 taoca koje drži Hamas i proslavio ovu, blago rečeno, Pirovu pobjedu, njegove kolege i članovi vlade dali su ostavke, što je izraelskom premijeru nanijelo nekoliko političkih šamara u nizu.

Benny Gantz, bivši ministar odbrane i ministar koji se pridružio koalicionoj vladi nakon početka rata u Gazi, službeno je najavio odlazak iz vlade, navodeći poraz u ratu protiv Hamasa kao glavni razolog svoje odluke. Gadi Eizenkot je donio sličnu odluku.

Yedioth Ahronoth je citirao Gantza koji je rekao: “Izvinjavam se porodicama svih talaca. Pokušali smo, ali nismo uspjeli položiti ovaj test. Nismo uspjeli vratiti mnoge od njih. Dio ove odgovornosti pada i na mene.”

Ali ostavka Gantza i Eizenkota nije bila jedina ostavka u Netanyahuovoj vladi u roku od 24 sata, jer je i brigadni general Avy Rosenfield, komandant operacija u Gazi, u pismu višim ratnim komandantima najavio svoju ostavku.

„Sedmog oktobra nisam uspio u svojoj životnoj misiji da osiguram ova područja (oko Gaze). Bio sam zadužen za ovu diviziju i u sklopu preuzimanja odgovornosti za poraz kao njen komandant odlučio sam da dam ostavku na ovu poziciju u izraelskim odbrambenim snagama nakon 30 godina”, citiraju ga izraelski mediji.

Netanyahuova vlada sada je više desničarska

Analitičari kažu da Gantzov odlazak iz vlade neće uzrokovati pad Netanyahuovog kabineta u bliskoj budućnosti ali bez Gantza, Netanyahu će sada više ovisiti o svojim ekstremno desničarskim partnerima. Ankete su pokazale da Gantz može pobijediti Netanyahua na izborima. U ovoj fazi, čini se da Gantz pokušava srušiti Netanyahua svojom ostavkom i osvojiti vlast na izborima. U ovom slučaju, ako Gantz svojom ostavkom može uvjeriti nezadovoljne ministre da izađu iz koalicije, Netanyahuov politički kraj će biti sve bliži.

Zapravo, povlačenje Gantza i Eizenkota iz kabineta dalo je radikalnim strankama predvođenim Itmarom Ben-Gvirom i ministrom finansija Bezalelom Smotrichem priliku da ostvare veći uticaj na odluke ratne vlade. Ova dvojica radikala stalno su se žalila da se većina ratnih odluka donosi bez konsultacija sa njima iako obojica nepokolebljivih zagovornika nastavka rata u Gazi, Ben-Gvir i Smotrich, nisu dio ratnog kabineta.

Dok je Smotrich opisao ostavku Gantza i Eizenkota kao “neodgovornu” odluku, Ben-Gvir je iskoristio priliku da zamoli Netanyahua da ga primi u ratnu vladu.

“Poslao sam zahtjev premijeru tražeći od njega da se pridružim ratnom vijeću jer je došlo  vrijeme da donesemo hrabre odluke, postignemo stvarno odvraćanje i potpunu sigurnost na granicama sa Gazom i na granicama Libana i Izraela”,izjavio je Gvir.

Međutim, Ana Barsky, analitičarka lista Maariv, citirala je izvore bliske Netanyahuu koji kažu da će ostavka Gantza i Eizenkota dovesti do kolapsa vlade.

Rastuće nezadovoljstvo

Pored svega ovoga, Gantzova ostavka je pokazala da je Netanyahuov kabinet opterećen krizom i unutrašnjim neslaganjima.Također treba uzeti u obzir da je Gantzova ostavka posljednji znak intenziviranja unutrašnjeg nezadovoljstva zbog Netanyahuovog upravljanja ratom, a ovo je prvi politički udarac premijeru u toku rata.

Gantz se pridružio Netanyahuovom kabinetu na početku rata u Gazi u oktobru i bio je u najužem krugu tijela za donošenje odluka o ratu, ali optužuje Netanyahua da je nemoćan prihvatiti sporazum o prekidu vatre kojim bi se okončao rat i garantovalo oslobađanje talaca jer njegovi krajnje desničarski partneri sada kontrolišu vladu, a oni ne žele da se rat u Gazi završi.

Gantz je izuzetno nezadovoljan ljudima poput Ben-Gvira i Smotricha koji su dio kruga donošenja ratnih odluka. Gantz smatra da sadašnja vlada nema plan i strategiju za okončanje rata, pa čak i za poslijeratnu Gazu, a ovo stanje konfuzije dovelo je do toga da Tel Aviv krene u dalju izolaciju na međunarodnoj sceni. Daniel Stein, američki politički analitičar, rekao je za NPR da Gantzova ostavka odražava rastuće razočarenje velikog dijela izraelskog društva okolnostima izazvanim ratom.

Ekskluzivno PISjournal