Admir Lisica  Netanyahua

Autor je magistar historije, istraživač u oblasti regionalnih političkih odnosa, međunarodnih politika i dijaspornih zajednica.

PISjournalBrutalnost izraelske agresije postala je svakodnevna realnost sa kojom se svijet součava već skoro pola godine.

Gotovo da se više i niko ne iznenađuje informacijama koje nam predočavaju mediji, a u kojima se govori o genocidu koji Izrael provodi nad civilnim stanovništvom u Gazi. Desetine hiljada ubijenih, ranjenih, mučenih i silovanih Palestinki i Palestinaca, epilog je dosadašnjih zvjerstva od strane izraelske vojske – IDF. Već u prvim sedmicama izraelske vojne snage su prekršile sve međunarodne norme ratovanja, što je ukazalo na namjeru da se genocidnim metodama uništi sve što podsjeća na Palestinu i Palestince.

Bespomoćnost u prvom redu arapskih zemalja, te licemjerstvo zapadnog svijeta, jasno ukazuju na to da Izrael ima očiglednu podršku u onome što trenutno provodi na području Gaze. Izrael vodi rat protiv svega što je palestinsko, pa tako osim ubijanja civila, nastoje da unište sve ono što je činilo palestinsku svakodnevnicu do 7. oktobra 2023. godine. Snimci uništavanja palestinskih bolnica, škola, mezarja, te ostalih objekata potrebnih za svakodnevno društveno funkcioniranje govore o opsegu izraelskih zločina. Kako bi nesmetano genocid proveli do kraja, Izraelu smetaju i nepristrasni mediji, čija je uloga bila presudna u pojašnjavaju prirode sukoba od oktobra do danas. Informacija da će se na teritoriji Izraela zabraniti emitiranje Al Jazeera mreže, pokazatelj je da u Izraelu danas ne postoje pravda, demokratija i sloboda, što bi se trebalno podrazumijevati u slobodnim društvima današnjice.

Zločinima u režiji Benjamina Netanyahua, njegovih saradnika i u konačnici IDF-a kao izvršioca, sve su manje oduševljeni građani Izraela. Oni nisu zadovoljni njegovom reakcijom, koja nije polučila željene rezultate. Izraelskim zločinačkim režimom sve su manjem zadovoljne i Sjedinjene Američke Države, te je pitanje vremena kada će se polahko početi distancirati od politike koju Netanyahu trenutno provodi. U kontekstu njegovog političkog djelovanja, jasno je kako će nakon završetka aktuelne izraelske agresije u Gazi, biti upitna dalja politička uloga Benjamina Netanyahua u budućim političkim procesima. Netanyahua Netanyahua Netanyahua 

Stotine miliona dolara uloženih u kampanju čijj je epilog genocid nad Palestincima, u velikoj mjeri je opteretila državnu kasu Izraela. Kriza se već osjeti, što će dodatno probuditi nezadovoljstvo kod ionako nezadovoljnih i prema aktuelnoj vladi skeptičnih građana. Sve ono što smo do sada imali priliku vidjeti tokom izraelske genocidne kampanje zahtjevalo je reakciju svjetske javnosti, a do sada su osim kurtoaznih saopćenja i želja za primirjem najdalje otišle Južnoafrička Republika i Republika Irska, države koje su pred Međunarodnim sudom tužile Izrael za genocid nad Palestincima.

U kontekstu tužbe, postavlja se legitimno pitanje, da li će izraelski izvršiti zločina biti procesuirani i dobiti zasluženu kaznu? Ukoliko do toga dođe, u obzir se moraju uzeti i teška krivična djela poput izazivanja humanitarne krize, te ubijanje humanitarnih radnika koji su nastojali olakšati skoro nepodnošljivu situaciju za građane Gaze. Iako je Gaza skoro sravnjena, Izrael ne može biti zadovoljan rezultatima ovog brutalnog rata. Percepcija svjetske javnosti prema palestinskom pitanju, ali i odnosu prema Izraelu bit će u velikoj mjeri promjenjena nakon završetka ratnih operacija. Rješenje sa dvije nezavisne države sve je izvjesnije, uprkos neslaganju Izraela, koji će morati biti spreman na ustupke.

Sigurno je da Izrael nije na ovaj način napao djecu, žene i ostale civile, kreirao bi se drugačiji narativ, po već viđenom receptu. Ovoga puta svijet je mogao pratiti genocid uživo, te na osnovu svoje percepcije kreirati stav, što Izraelu ne ide u prilog. Također, bitno je napomenuti i to da širom svijeta postoje Jevreji i drugi nemuslimanski aktivisti koji se protive cionističkim ciljevima i aktuelnoj vojnoj kampanji. Sve veće kritike prema Izraelu od strane svjetskih političkih zvaničnika rezultat su promašene politike koju je vodio radikalni Netanyahu, a čega su svjesni građani Izraela, čiji je trenutno cilj „da se spasi što se spasiti može“, jer aktuelno stanje ukazuje na to da što rat bude duže trajao, Izrael će izgubiti više na međunarodnom planu.  Netanyahua 

Ekskluzivno PISjournal