Nik Pari

 

Neke zemlje poput SAD-a zauzele su kurs popuštanja postojećih ograničenja kada se radi o ekonomskim aktivnostima i usredsredile se na oživljavanje ekonomije pogođene krizom. U protekla dva mjeseca u početku u Europi, a potom i u SAD-u uvedene su oštre mjere s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa, a rezultat svega je složena ekonomska situacija i ostajanje bez posla na desetine miliona osoba. Sada se mijenjaju uvjeti u nekim ekonomijama. Protekle sedmice je Špancima, po prvi puta nakon 6 sedmica, dopuštena šetnja s djecom. Mnoge europske zemlje otvaraju fabrike i započinju s procesima obnove i oporavka. Na Novom zelandu ljudi mogu naručivati hranu iz restorana.

Politički pritisak na države

Neki analitičari smatraju da popuštanje ograničenja, ukoliko se ne budu uzimali u obzir neki uvjeti, može u budućnosti pogoršati situaciju. Ubrzano ukidanje ograničenja koja su uvedena s ciljem spriječavanja širenja zaraze, zapravo može dovesti do ponovnog širenja koronavirusa. Neke oblasti SAD-a, kao štosu New York i Michigan koje su najviše pogođene pandemijom, još uvijek su zadržale ograničenja ostanka u kućama. Ali u Georgii, Oklahomi i Aljasci nekim biznisima je dozvoljeno pokretanje aktivnosti. Stratezi Bijele kuće prave programe s ciljem usmjeravanja Trumpove pažnje s koronavirusa na poduzimanje mjera s ciljem ozdravljenja ekonomije. Ovo programiranje je započeto u proteklih nekoliko dana. Prije nekog vremena Trump je izjavio kako se trebaju ubrizgavati dezinfekciona sredstva oboljelima od koronavirusa što je naišlo na žestoke kritike.

Kako god, u ovom trenutku je Trumpov prioritet stavljanje krize pod kontrolu i ponovno pokretanje ekonomije jer su ekonomske prilike veoma loše i što god se više bude odugovlačilo s pokretanjem ekonomije i poboljšanje sadašnjih uvjeta će ići sporije.

Kineski mediji su objavili kako u bolnici u Wuhanu odakle je i krenula pandemija nema više oboljelih od koronavirusa, a u Japanu je Centralna banka zauzela kurs novih otvorenijih politika pripremajući uvjeze za procvat finansijskih sektora. Ljudske žrtve i ekonomske štete izazvane pandemijom su vidljive, ali trenutno ne postoji nikakva pouzdana procjena o tome. Univerzitet u Pekingu je objavio da je virusom zaraženo više od 3/3 miliona osoba,a da je od posljedica preminulo njih više od 250 hiljada. Naravno, stvarne su cifre daleko veće jer nije sprovedeno dovoljno testiranja, a i veliki broj zaraženih osoba ne pokazuju nikakve simptome. Također, raste broj oboljelih i zaraženih i u svijetu.

Neki su iznijeli ohrabrujuće pokazatelje. Primjera radi, u nekim zemljama broj oboljelih sporije raste te se stoga čine naori na ponovnom pokretanju privrede. Nakon 7 sedmica karantene italijanski premijer je objavio tabelu pokretanja aktivnosti i njihovog vraćanja u normalu, kao što je otvaranje fabrika, proizvodnih djelatnosti, nekih biznisa i sl. Uvjet pokretanja aktivnosti jeste zauzimanje mjera zaštite od virusa korona. Danas se u Italiji otvaraju parkovi, a predviđa se i pokretanje treninga. Također, moguća je posjeta bližnjima koji stanuju u istoj regiji. Ukoliko predviđanja budu dobra za dvije sedmice bi se mogle otvoriti i prodavnice i muzeji. Također za naredni mjesec predviđa se otvaranje restorana.

I španski premijer je objavio detaljan program popuštanja ekonomskih ograničenja i karantena. Ali je insistirao na obazrivosti u ophođenju. I u Francuskoj se poduzimaju slični koraci. Ove tri zemlje su bile glavna tri žarišta koronavirusa u Europi koji je odnio mnoge živote.

U Velikoj Britaniji je veliki pritisak izvršen na Borisa Johnsona da jasno obznani program vlade o pokretanju privrede. I u ostalim europskim zemljama poduzimaju se opsežnije mjere ublažavanja ograničenja. U njemačkoj je prije dvije sedmice dopušteno svim prodavnicama da počnu sa radom, a u Danskoj su otvorene osnovne škole. Do popuštanja ograničenja je došlo, premda još uvijek nema vakcine protiv bolesti izazvane koronavirusom. Stoga postoji zabrinutost da bi u narednim mjesecima moglo doći do novog talasa širenja korone.

Čini se da su politički i ekonomski pritisci faktor pokretanja ekonomija, naravno u nekim zemljama je doista smanjen broj slučajeva oboljelih od koronavirusa. Naravno, u SAD-u je pokretanje aktivnosti povezano sa političko-stranačkim kursom. Tako je primjera radi, senator Oklahome koji je republikanac objavio kako je s obzirom na smanjenjebroja oboljelih u bolnicama došlo do otvaranja restorana i crkava. Naravno uz poštovanje mjera zaštite, kao što je držanje socijalne distance. Ali senator Michigana koji je demokrata je saopćio kako se nisu stekli uvjeti za pokretanje ekonomije te da je neophodno šire testiranje stanovništva. On smatra kako se treba postupati u skladu sa preporukama stručnjaka. Nema sumnje da će na koncu sve američke Savezne države zauzeti kurs pokretanja ekonomije uz potpunu primjenu preporučenih mjerā zaštite.

Associated Press