K.  Jafari

Kada se radi o palestinskom pitanju premda je Turska izrazila neslaganje s Trumpovim ‘Sporazumom stoljeća’, ali sa druge strane njezina je stvarna uloga u vezi s Palestinom minimalna, a potpora Ankare Palestini, Jeruzalemu, Gazi i pojasu oko rijeke Jordana je više deklarativne prirode.

Prije 10 godina na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na zajedničkom panelu došlo je do oštre prepirke između turskog predsjednika Erdogana i Shimona Peresa, predsjednika Izraela, kada je Erdogan skočio s mjesta i u kamere kazao ovu rečenicu: „Vi s tenkova ubijate palestinske žene i djecu“. Ova izjava je potaknula neka predviđanja kako će Erdogan poduzeti korake na zaštiti palestinskoga naroda, Beytul-Muqadessa i naroda u okupiranoj Gazi.

Tokom svih ovih godina Erdoganova potpora Palestini je ostala ‘mrtvo slovo na papiru’ i na emotivno obojenim izjavama. U posljednjih 10 godina Erdoganova vlada nije uputila stanovništvu Gaze, direktno ili indirektno, nikakvu finansijsku pomoć. Pomoć od 5 miliona dolara koju je Erdogan obećao stanovništvu Gaze trebala je biti usmjerena na izgradnju bolnice za obuku, i premda je od tada prošlo 9 godina, još uvijek se ništa nije pomjerilo s mrtve tačke i stječe se dojam da će palestinska samouprava na ovaj ili onaj način privesti projekat kraju. Gradnja bolnice koja nosi naziv ‘Milostinja’ trebala je početi 2011, a otvorenje je bilo planirano za 2014 godinu, ali još uvijek nema ništa od toga. Troškovi gradnje ove bolnice iznose 45 miliona dolara, a turski Parlament još nije usvojio odluku o dodjeli novca a razlog je taj da je Erdogan od njih tražio da se takva odluka ne usvoji! Prije nekoliko godina kada je premijer Palestinske samouprave posjetio Ankaru gdje se susreo s turskim zvaničnicima zahtijevao je od njih da svaki projekat koji se tiče Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali bude realiziran preko vlade palestinske samouprave. I tako se dogodilo da je ‘sudbina’ ove bolnice u rukama Mahmouda Abbasa. Od 2017 do danas nebrojeno puta je stizala vijest o otvaranju ove bolnice ali je svaki put odgođeno pod nekim izgovorom premda je glavninu troškova snijela Palestinska samouprava.

Libanski Al-Ahbar je navodio bezbroj slučajeva zloupotrebe i laži koje je turska vlada dala narodu Gaze.  Nakon incidenta s brodom Mavi Marmara svi su vjerovali kako Erdogan namjerava na svaki mogući način pomoći prekidu opsade Gaze, ali umjesto toga on je učvrstio relacije s  Netanyahuovom vladom što je rezultiralo odlukama u ekonomskoj i vojnoj sferi i sigurnosnim pitanjima a sve je imalo direktnog utjecaja na stanovništvo Gaze.

Tokom svih ovih godina dok su naivni lideri Hamasa, kao Khaled Mashal i Mousa Al-Marzouq nosili barjak sirijskih terorista i tako se proslavili ne bi li pridobili Qatar i Tursku, Turci nisu bili spremni shodno datom obećanju sagraditi ni jednu stambenu jedinicu u Gazi koja je uništena u ratnim dejstvima 2014. Oni su jednom prilikom obećali da će sagraditi 230 stambenih jedinica na istokuGaze u projektu nazvanom ‘Hojar al-Deik’, ali se sve završilo na sagrađene tri stambene jedinice čija izgradnja je koštala 2 miliona dolara, a novac je donirala turska dobrotvorna organizacija, a ne Erdoganova vlada.

Jedan drugi projekat nazvan ‘Maskan al-Rim’ predviđao je gradnju 1200 kuća za stanovnike Gaze, ali je realizovana gradnja svega 250 kuća. Ankara ni ovaj projekat kao ni onaj prethodni nije dovela do kraja. Pri tome je turski Crveni polumjesec od 2014 do danas narodu Gaze uputio pomoć u iznosu od 110 hiljada dolara!

Turska i Qatar su tokom posljednjih 9 godina potrošile milijarde dolara na finansiranje pobunjeničkih skupina protiv sirijske vlade i uništile ovu zemlju koja je bila na prvoj liniji borbe  sa cionističkim režimom i koja je pružala potporu palestinskim oslobodilačkim grupama.

Teroristi zvani ‘Slobodna vojska’ su posljednjih godina ispalili više od 1300 raketa na ciljeve sirijske vojske. Ovoj cifri se trebaju pridodati i rakete koje su ispaljivane od strane ostalih terorističkih skupina, kao što su Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam, i od svih najvažnija Jabha al-Basre (al_Qaede) i ostale skupine povezane s terorističkim organizacijama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime