PISjournalOtprilike polovina Amerikanaca vjeruje da će u Sjedinjenim Državama doći do građanskog rata “u narednih nekoliko godina”, prema rezultatima nove studije.

Studiju su uradili Univerzitet Kalifornija-Davis Program za istraživanje prevencije nasilja i Kalifornijski istraživački centar za nasilje. Rezultati studije objavljeni su u srijedu a The Hill ih je prenio u četvrtak.

Istraživači su objavili da je 50,1 posto anketiranih reklo da se barem donekle slaže da će se uskoro dogoditi građanski rat, dok je 47,8 posto reklo da se neće dogoditi.

Oko 14 posto ispitanika reklo je da se “snažno” ili “veoma” slaže da američkoj državi prijeti građanski rat, dok je 36 posto reklo da se donekle slaže.

Istraživači su rekli da rezultati studije mogu takođe da ukažu na razloge za zabrinutost za budućnost demokratije u SAD-u, gde su hiljade pristalica Donalda Trampa okupirale američki Kapitol 6. januara 2021. godine, dok su zakonodavci bili u procesu revizije sertifikata državnih birača nakon pobjede Joea Bidena na izborima.

Neke Trumpove pristalice nadale su se da je ovaj proces mogao dovesti do diskvalifikacije nekih birača, čime je poništen ishod predsjedničkih izbora.

Neki tvrde da su demonstrante infiltrirali i podstaknuli provokatori iz američkih obavještajnih agencija, koji su orkestrirali “operaciju lažne zastave” kako bi se riješili Trumpa.

Neki među okupljenima sukobili su se s policijom, a neki su prijetili da će prebiti brojne demokratske poslanike. Neki su nanijeli štetu i dijelovima zgrade Kapitola.

Oko 66 posto ispitanika reklo je da postoji “ozbiljna prijetnja” američkoj demokratiji, a skoro 90 posto je reklo da je “veoma” ili “izuzetno” važno da Sjedinjene Države ostanu demokratski uređene.

Međutim, više od 40 posto ljudi reklo je da je za SAD važnije imati “jakog lidera” od demokratije. Gotovo svaki peti je rekao da se slaže “u potpunosti” ili “veoma snažno” sa tom izjavom.

Oko 20 posto je snažno ili vrlo snažno odobravalo nasilje za zaštitu demokratije ako to ne žele izabrani lideri, dok je više od 15 posto reklo da se snažno ili vrlo snažno slaže s korištenjem nasilja za spašavanje “našeg američkog načina života”, koji kako oni smatraju “nestaje”.

Najmanje 20 posto ispitanika reklo je da je korištenje političkog nasilja barem ponekad općenito opravdano.

Oko 25 posto ispitanika reklo je da je nasilje ponekad opravdano da se spriječi krađa izbora.

Više od 10 posto reklo je da bi nasilje bilo barem ponekad opravdano da bi se bivši predsjednik Trump ove godine vratio na dužnost.

Trump je doveo u sumnju ishod svog gubitka insistirajući da je to rezultat prevare. Rekao je da su predsjednički izbori 2020. godine “najveća izborna prevara u historiji”.

Trumpove tvrdnje značajno su delegitimizirale demokratski proces u Sjedinjenim Državama. Anketa je pokazala da najmanje 50 posto anketiranih republikanskih glasača vjeruje da njihov glas neće biti tačno prebrojan sljedeći put kada budu glasali.

Istraživači su tvrdili da su njihovi nalazi u skladu s brojnim anketama sprovedenim na ovu temu u posljednje dvije godine.

“Motivirajuće premise za ovo istraživanje bile su da trenutni uslovi u SAD stvaraju i percipirane prijetnje i stvarne prijetnje njihovoj budućnosti kao slobodnog i demokratskog društva”, napisali su. “Nalazi potvrđuju obje premise.”

Nedavna anketa Yahoo News-YouGov pokazala je da gotovo polovina svih Amerikanaca vjeruje da će zemlja u budućnosti “prestati biti demokratska”.

 

Prethodni članakFormirana nova grupa otpora u Palestini
Naredni članakRasizam u pravosudnom sistemu Sjedinjenih Država

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime