PisjournalVladajuća porodica Bahreina i Tel Aviv proširili su svoju bilateralnu saradnju od potpisivanja sporazuma o normalizaciji u septembru prošle godine. U maju je Manama imenovala svog prvog ambasadora na okupiranim teritorijama Khalida Yusefa al-Jalahmu.

Bahreinski podsekretar za međunarodne poslove Abdullah bin Ahmad Al-Khalifa i izraelski Dore Gold potpisali su u nedjelju “istraživački sporazum” između Bahreinskog centra za strateške, međunarodne i energetske studije (Derasat), koji vodi Al Khalifa, i Jerusalimskog centra za odnose s javnošću, s konačnim ciljem da se suoči s Iranom u “bitci narativa”.

Novac i špijunaža; unosno tržište sajber saradnje

U svom opravdanju i ciljevima normalizacije s izraelskim režimom, čelnici UAE -a i Bahreina stalno su govorili da žele unaprijediti istraživanje i tehnologiju u saradnji s Izraelcima. Tel Aviv je veliki igrač na području kibernetičke sigurnosti širom svijeta, a izraelske kompanije imaju veliko prisustvo u službama za kibernetičku sigurnost na međunarodnom nivou.Cilj arapskih država Perzijskog zaljeva je osigurati visok nivo kibernetičke sigurnosti, koja se smatra vrlo važnom za odbranu kritične infrastrukture i osiguranje održivog razvoja njihovih nacionalnih razvojnih programa.

Unatoč velikim projektima digitalizacije vladinih usluga, pametnim gradovima i planovima da postanu svjetska i  vrhunska tehnološka čvorišta, ovim monarhijama još uvijek nedostaju ekosustavi sajber sigurnosti potrebni za zaštitu povezane digitalne infrastrukture.Potreba za jačanjem kibernetičke sigurnosti u Perzijskom zaljevu kroz saradnju s izraelskim kompanijama prvi put je ukazana 2007. godine, godine kada su UAE unajmili izraelsku kompaniju 4D Security Solutions za nadogradnju odbrambenog sistema svojih osjetljivih energetskih objekata i stvaranje “pametnog” sistema nadzora širom Abu Dhabija.

Prema medijskim izvještajima, ugovor je vrijedan 6 milijardi dolara.Vjeruje se da je sistem nadzora, nazvan HawkEye, dovršen 2016.godine Sistem se sastoji od mreže kamera senzori i operativni sistemi s umjetnom inteligencijom koji kontroliraju sve, od prometa do javnih podataka.Narednih godina Saudijska Arabija je dozvolila izraelskom konzorciju da se pridruži poduhvatu pokrenutom za upravljanje ulazima u Meku za hadž.

Iako partnerstvo nije bilo uspješno, novinska agencija Bloomberg izvijestila je da su Saudijci konačno usvojili elektronički sistem sličan onom koji su predložili Izraelci.Rijad je također uzeo pomoć izraelskih sigurnosnih kompanija kako bi zadovoljio svoje druge sajber potrebe. 2012. godine pokrenuta je velika operacija protiv Saudi Aramca, uništavajući tri četvrtine računara državnog energetskog giganta, oko 30.000 radnih stanica, što je u to vrijeme opisano kao najveći komercijalni sajber napad u istoriji.

Godinama kasnije, izraelski član parlamenta Erel Margalit otkrio je da su se  izraelske kompanije za kibernetičku sigurnost umiješale slučaj kako bi pomogle Aramcu da preokrene štetu.Sada i godinu dana nakon sporazuma o normalizaciji, Izraelci razmišljaju o pronalaženju šireg puta do polja tehnoloških partnerstava, posebno u kibernetičkom prostoru, s arapskim zemljama, pa kroz to, osim zarade ogromnog novca, razmišljaju o razvoju špijunske sposobnosti u regiji.T

ržište sajber sigurnosti u regiji vrijedi između 8 i 15 milijardi dolara godišnje, a postoje prognoze da će godišnja stopa rasta biti između 12 i 14 posto do 2025.godine,budući da se samo tržište sajber sigurnosti UAE procjenjuje na oko 490 miliona dolara. Očekuje se da će u slučaju Bahreina porasti na 2,1 milijardu dolara do 2024. godine sa 1,4 dolara u 2019. godini jer Manama povećava svoja ulaganja u ICT.No, u međuvremenu, kao što je spomenuto, istraživačka suradnja s Izraelcima nesumnjivo će biti dio špijunskog projekta koji će ciljati i stanovnike Bahreina i zemlje regije.

Nedavno je skandal sa špijunskim softverom Pegasus, koji je korišten za špijuniranje i pomoć diktatorskim režimima u nezakonitom nadziranju aktivista civilnog društva i novinara, poput ubijenog Jamala Khashoggija, pokazao kako su Izraelci krali informacije i špijunirali u partnerstvu sa sajber -sigurnošću s drugim zemljama, predstavljajući najveći rizik po informacijsku sigurnost i demokratiju.

Izraelski trojanski konj u regiji Perzijskog zaljeva

Dana 7. maja Yossi Cohn, šef Mossada, otputovao je u Manamu i susreo se sa Adel al-Fadhil, šefom sigurnosnog aparata Bahreina, i Ahmadom Abdulazizom Al Khalifom, šefom Agencije za stratešku sigurnost.Iako je već bilo jasno da će izraelski pristup Perzijskom zaljevu otvoriti prostor za špijunažu i sabotažu Tel Aviva, ova posjeta, a sada i takozvana “saradnja u istraživanju” s Bahreinom otkriva tu stvarnost.Diktatura Al Khalife, koja pati od nelegitimnosti, pribjegla je izraelskoj tehnološkoj moći kako bi nastavila represiju nad demonstrantima, a Tel Aviv, koji nastoji zadati udarce po interese regionalnih država, poremetiti demokratske procedure i stvoriti nestabilnost, sretan je što može iskoristiti takvu priliku.

Dok se pojavljuju pukotine između Saudijske Arabije i Bahreina zbog pomirenja Rijada s Katarom, čini se da je Al Khalifa postao sumnjičav oko primanja velikodušne saudijske pomoći za suzbijanje prodemokracije i reformi u zemlji i na taj način traže novog partnera. Prošle godine, na sastanku u Manami, ministar vanjskih poslova Bahreina Abdullatif bin Rashid Al Zayani rekao je: “Mi i Emirati imamo vojnu saradnju s Izraelom i među nama postoji iskreno partnerstvo.”Dakle, neustrašivo proširenje suradnje s Tel Avivom samo će povećati nezadovoljstvo kod kuće i povećati jaz između ljudi i vlade u Bahreinu, a također će izazvati susjedne zemlje na mjere odmazde jer vide da izraelsko prisustvo u njihovoj blizini predstavlja rizik po njihovu sigurnost. Posljedice takve situacije doista će preliminarno utjecati na kratkovidne bahreinske vladare.   

Ekskluzivno PISjournal