Pandemija virusa korona bi mogla predstavljati ‘veličanstven trenutak’ za svjetske populističke lidere. Ovo doba je doba straha i stresa; osjećanja koja ovakvoj vrsti osoba omogućavaju uspon. I obratno, nekim populistima situacija širenja korone donosi osjećaj nemoći i slabljenja. SAD, Brazil i Rusija su najviše pogođene koronom i broj smrtnih slučajeva je u usponu što se može odraziti i na njihove ekonomije. Angela Douvan u izvještaju CCN-a od 31. maja piše, u jeku beznađa ovi se lideri smatraju superiornim, ali jedna stvar je ostala skrivena, a to je da su ovi ‘superiorni’ lideri uvidjeli kako je virus ostao ‘imun’ na njihove mjere. Sijanje straha, propaganda vezano za virus nije imala efekta.

Trump se okrenuo svome oružju, tj. twitteru nastojeći da Kinu proglasi krivcem za stanje u državi. Ali njegovi twittovi i pored svih uloženih napora nisu ‘zaplašili’ koronu i zaustavili je. U Rusiji predsjednik Putin na sve moguće načine pokušava predstaviti kako situaciju drži pod kontrolom, ali broj smrtnih slučajeva koji je u usponu pokazuje kako mu je virus pobjegao iz šaka. Kao da virus svjetskim liderima želi kazati da ga se ne mogu riješiti propagandom. Na drugoj strani je Jair Bolsonaro, brazilski predsjednik. I on je u početku koronu nazivao jednom ‘malom gripom’ koja ne predstavlja nikakvu ozbiljniju prijetnju. Ali dnevni broj smrtnih slučajeva u ovoj zemlji iznosi 20. hiljada osoba. Pandemija u Brazilu još uvijek nije dosegla vrhunac. Tri populistička svjetska lidera, Trump, Putin i Bolsonaro, u početku koronu nisu shvatali ozbiljno, premda su vidjeli šta je ovaj mikroskopski virus prouzročio u Italiji. A sada sve trojica žele pokazati kako sve drže pod kontrolom. Ali realnost je ta da se virus još uvijek prenosi, još uvijek izaziva bolest i još uvijek usmrćuje pokazujući nemoć ovih lidera.

Negiranje i ignorisanje virusa korona kao jedne velike prijetnje od strane američkog i brazilskog predsjednika dovelo je do toga da njihove vlade tragaju za načinom izbavljenja, ali da im je djelovanje sporo i tromo. Posljedice su ozbiljne: Sada se tek pokazuje kako su blagovremeni i efikasni koraci mogli izbaviti svijet. Primjera radi, parametri sa Univerziteta Columbiya pokazuju, da su SAD društvenu distancu poštovale sedam dana prije nego su to zatražili dužnosnici bili bi spaženi životi oko 36 hiljada osoba. U SAD-u je od posljedica korone preminulo više od 100. 000 osoba. Također, Bolsonaro i Trump su u početku na sav glas vikali da se radi o gripi.

Trump je uvjeravao Amerikance da je ‘situacija pod kontrolom’. Kada je postalo jasno da je situacija izmakla kontroli Trump je poslao signal kako će sve biti ‘OK’. Možda se sve i ne može pripisati Trumpu jer Kina je na samom početku davala veoma oskudne informacije tvrdeći da se radi o bolesti koja je manje opasna od gripe te je vjerovatno stoga i Trump pomislio da se radi o običnoj gripi. 10. marta Trump je izjavio: „ Sve ovo je neočekivano… i svijet je pretrpio veliki udarac, ali mi smo spremni. I ova bolest će otići.“ Izjavu je dao u trenutku kada su se SAD suočavale sa hiljadama oboljelih. SAD su od 2. februara uvele ograničenje putovanja zabranom putovanja u Kinu i iz Kine. Ali je Centar za preventivu i kontrolu bolestī jedino 15. marta izdao saopćenje o društvenoj distanci.

Sedmicu nakon toga broj oboljelih od korone je premašio cifru od milion osoba. William Hanag, epidemiolog na Univerzitetu Harvard je za CCN izjavio kako ovaj virus nije shvaćen ozbiljno usljed informacija koje su stizale iz Kine i Europe, te dodao: „Nažalost nismo pravovremeno reagirali na virus i prepustili smo lokalnim liderima da odlučuju o tome.“ Brazilski predsjednik Bolsonaro je također 26. marta izjavio kako virus neće nanijeti veliku štetu ni njemu ni Brazilcima, premda je već tada broj oboljelih iznosio oko 3. hiljade osoba. Premda je Brazil poduzeo neke preventivne mjere, kao zabranu putovanja u zemlje pogođene koronom i zatvorio kopnene granice, ali Bolsonaro nikada nije podržao zatvaranje školā niti fabrika i sl., a niti je vlada dala precizne i jasne upute provincijama o držanju društvene distance. Bolsonaro je, zapravo, ograničenja propisana od strane lokalnih lidera ignorisao i priključio se protestima protiv uvođenja karantene i bez maske se rukovao sa ljudima i uzimao djecu u naručje u Leuvenu. Fransisca Casta Rais, koja radi u istraživačkom centru u Bruxellesu kaže: „Bolsonaro je, također, negirao važnost virusa insistirajući na njegovom ignorisanju. I ništa se u tom smislu nije promijenilo.“ Ona je dodala: „Američki je predsjednik  barem ovo prihvatio kao jedan problem, ali mislim da Bolsonaro nije ponudio nikakav zadovoljavajući odgovor.“ Kao i kod Trumpa Bolsonarovo ponašanje je dovelo do rascjepa u vladi. U aprilu je Bolsonaro smjenio svoga ministra zdravlja koji je bio jedan od najglasnijih zagovornika primjene društvene distance. I novoizabrani ministar zdravlja je nedavno napustio ovu poziciju. Razlog, njegova kritika Bolsonarove odluke o otvaranju salona ljepote i fitnes centara. Tako je Bolsonaro na poziciju vršitelja ministra zdravlja doveo Edvarda Pazula, generala bez ikakva iskustva u zdravstvenoj djelatnosti, do izbora novoga ministra.

Sve je pod kontrolom

Ruska priča je nešto malo drugačija. Ruska vlada nije djelovala tako tromo. Ova zemlja je 30. januara zatvorila granice sa Kinom, dan prije nego je objavljen prvi slučaj korone u ovoj zemlji. Malo nakon toga Rusija je uvela karantenu, u vrijeme kada je objavljena informacija o manje od 700 oboljelih osoba. Ali dogodila se greška. Rusija nije vodila računa o broju oboljelih koji su iz Italije i drugih dijelova Europe ušli u ovu zemlju i nije mogla spriječiti ulazak korone u zdravstvene ustanove. Na samom početku pandemije Putin je govorio kako je „situacija pod kontrolom“ i tada je i izgledalo tako. U Rusiji u februaru nije zabilježen nijeda slučaj zaraze korona virusom, premda se čini da je ova zemlja zapravo govorila da se umjesto o koroni radi o upali pluća. 2. Marta su službeno objavljena dva nova slučaja. Trumpove izjave su bile usklađenije u odnosu na Trumpove i Bolsonarove. On je nebrojeno puta podcrtavao potrebu o oprezu i nazvao je ovaj virus ‘stvarnom prijetnjom’ te nije poricao činjenice vezane za virus. Ali to je bila njegova već poznata taktika koja je, zapravo, značila napad.

Koncem marta umjesto da pokaže kako želi zadati krajnji udarac koroni Putin je otišao u jednu novoizgrađenu bolnicu i obukao zaštitnu odjeću kako bi pokazao da je sve shvatio ozbiljno. Ali time nije mogao zadobiti povjerenje građana. On se ne poštujući nikakve preventivne higijenske mjere rukovao sa ljekarima iako su neki već bili pozitivni na koronu. Nakon toga su neki smatrali da se i Putin zarazio i da je u izolaciji jer je sedmične konferencije držao video linkom. Glasnogovornik Kremlja je izjavio kako Putin nije sakriven i kako se nije nigdje sklonio.

Problemi od četrdeset dijelova

Mnogi Putinovi problemi su ‘vještački’, odnosno on ih je sam izazvao. Bilo je predviđeno da se u Rusiji sprovede referendum koji bi omogućio Putinu ostanak na vlasti do 2036. Ali je virus poremetio ove planove. Zapravo je vjetar zapuhao u smjeru suprotnom od Putinovog. U svemu ovome, Putin nastoji da probleme prebaci na lokalne lidere predstavljajući ih krivcima. On je objavio kako će nagraditi ljekare ali od toga, čini se, zasada nema ništa.

Kremlj je tražio da 12. maj bude datum kada će se ublažiti ograničenja, ali se čini da virus ne omogućava Putinu izlaz iz svega. Kada su uvedena ograničenja dnevno je oboljevalo oko hiljadu osoba, ali sada je cifra porasla na 10. 000 osoba dnevno. Isto su postupali i američki i brazilski predsjednici. Obojica su rješenje problema prebacili na lokalne lidere. A kada su oni objavili da im je potrebna oprema, bilo je jasno da se u sve mora uključiti i država, ali to se nije dogodilo. Primjera radi, njemačka kancelarka je pokazala da premda su ovlasti prepuštene federalnim upravama, ali centralna vlada je ta koja suvereno vodi proces.

I dok je njemačka reakcija na virus korona snažno bila utemeljena na nauci, Trump i Bolsonaro su virus negirali. Prvi kada se priključio prosvjednicima protiv uvođenja karantene, a drugi kada je odbio nositi masku. Putin, se također, rukovao sa ljekarima ne poštujući higijenske mjere. Trump i Bolsonaro su predlagali upotrebu lijeka hidroksiklorokin, premda ne postoji nikakva znanstvena potvrda da ovaj lijek djeluje protiv korona virusa. Ignoriranje znanosti i znanstvenih dostignuća ima pogubne posljedice. Moćni i autoritarni lideri mogu se zavaravati svojom nepogriješivošću ili pretjeranom samouvjerenošću, ali ne znaju da ignoriranje znanosti zadaje nenadoknadiv udarac kako njihovim zemljama, tako i njima samima. Povijest je ta koja daje sliku ‘nepobjedivih i odvažnih lidera’. Uspješni su oni lideri koji slušaju kolektivni razum, koji imaju znanstveni pristup problemu i koji nisu tvrdoglavi i zadrti. Virus korona zahtijeva složen odgovor utemeljen na znanosti, a ne propagandu i slogane.

 

Prethodni članakZašto bombe napravljene u Americi ubijaju civile u Jemenu
Naredni članakHamas upozorava Izrael

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime