PISjournalIranski predsjednik Ebrahim Reisi i saudijski prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman sastali su se prvi put otkako su dvije zemlje popravile svoje zategnute veze u sklopu sporazuma postignutog u Pekingu ranije ove godine. Arabiji

Reisi i bin Salman sastali su se u subotu u saudijskoj prijestolnici Rijadu dok su trajale pripreme za samit Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige.Cilj samita je bio traženje najbolje mogućnosti za okončanje sukoba u Palestini. Zvanična novinska agencija IRNA navela je da su se Reisi i bin Salman na sastanku složili da Iran i Saudijska Arabija treba da prošire svoju bilateralnu i regionalnu saradnju.

Dvojica lidera su se također dogovorili da u budućnosti imaju detaljne razgovore o pitanjima od bilateralnog interesa i o regionalnom razvoju.

Sastanak iranskog predsjednika i saudijskog princa bio je jedan od najvažnijih događaja samita u Saudijskoj Arabiji. Podsjećamo da su ove dvije sile na Bliskom istoku ranije ove godine posredstvom Kine uspostavile diplomatske odnose i stavile sve svoje dotadašnje razlike po strani. Iran i Saudijska Arabija su pokrenuli ponovno otvaranje svojih ambasada uz razmjenu trgovinskih delegacija kako bi produbili svoju ekonomsku saradnju. Reisi se također sastao s drugim regionalnim liderima na marginama zajedničkog samita OIC-a i Arapske lige. Predsjednik je tokom sastanka sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem rekao da Iran nastoji da se uključi u jače veze s Egiptom. S druge strane, general Sisi je iskazao spremnost Egipta da izgradi, kako je rekao “realističnije” odnose sa iranskom stranom.

Reisi je razgovarao i sa sirijskim kolegom, predsjednikom Basharom al-Assadom. Oba lidera su se složila da je otpor jedini način da se odredi sudbina Gaze i njene borbe za slobodu protiv cionističkog režima.

 U završnom priopćenju, samit je osudio “agresiju Izraela na pojas Gaze i ratne zločine”, kao i “barbarske, nehumane i brutalne masakre” okupatorskog režima nad palestinskim narodom. Također je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da donese “odlučnu i obavezujuću odluku” kojom se okončava pokolj u Gazi.

Sastanak je dalje pozvao Međunarodni krivični sud (ICC) sa sjedištem u Hagu da završi istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je Izrael počinio nad Palestincima.

Prvobitno se očekivalo da će 22 članice Arapske lige prisustvovati subotnjem samitu. Međutim, događaj je kasnije proširen na OIC, širu asocijaciju od 57 pretežno muslimanskih država.

Obraćajući se na skupu, Reisi je rekao: “Slijepo bombardiranje Gaze mora prestati”, dodajući da bi muslimanske vlade trebale “označiti vojsku okupatorskog i agresorskog režima terorističkom organizacijom”.

Predsjednik Reisi pozvao je međunarodni tribunal da procesuira izraelske lidere za genocid u Gazi.

Izrael od 7. oktobra vodi prljavu i brutalnu kampanju protiv civila u Gazi. Dosad je više od 10.000 civila ubijeno, od čega je veliki broj djece i žena. Gaza je odsječena od ostatka svijeta, vodosnabdijevanje je prekinuto, a bolnice su gađane projektilima. Prema nedavnim saznanjima, izraelska vojska snajperskim hicima ubija svakog ko pokušava da izađe iz jedne od bolnica u Gazi. Kao da konstantno neselektivno gađanje nije dovoljno. Više od 2 miliona Palestinaca je ugroženo usljed ovakvih uslova života koje nameće izraelska okupacija.

Ono što iznenađuje dobar dio svjetske javnosti jeste slaba reakcija arapskih država, tačnije njihovih vlada. Arapi su, bar kada je okupacija Palestine u pitanju složni da je Izrael okupator i ubica djece. Arapski odnos prema Izraelu se najbolje očitovao prilikom Svjetskog prvenstva kada su izraelski novinari bili jako loše tretirani od strane Arapa. Svi su bili složni, u jednom glasu, za slobodu Palestine. Međutim, to su obični ljudi, a ne vlade koje ponizno koračaju prema stolu za kojim sjede Sjedinjene Države i njihovo dijete Izrael.

Ekskluzivno PISjournal