PISjournal-Pelosi je u srijedu boravila u kratkoj posjeti Tajvanu i sastala se s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen i članovima tajvanskog parlamenta. Uvjerila ih je u kontinuiranu podršku SAD za njihovu nezavisnost.

„Nemojte se zavaravati: Amerika ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti narodu Tajvana – sada i u decenijama koje dolaze“, napisala je Pelosi na Twitteru neposredno prije nego što je napustila ostrvo koje je po svom uredjenju samoupravno.

Posjeta je razbjesnila Peking jer je bila u suprotnosti s principom jedne Kine, koji utvrđuje da je Tajvan dio Kine, a ne nezavisna država. Kako navodi Al Jazeera, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao je posjetu kao kršenje kineskog “suvereniteta pod maskom takozvane ‘demokratije'”.

Obećao je snažan odgovor Tajvanu i SAD-u.

“Tajvanska Tsai Ing-wen i njoj slični drže se za SAD i okreću leđa nacionalnoj pravdi. Ova ponašanja koja su u suprotnosti s trendom vremena neće promijeniti međunarodni konsenzus o jednoj Kini i neće promijeniti povijesni trend da će se Tajvan neizbježno vratiti domovini”, rekao je Yi.

“Oni koji se igraju vatrom neće dobro završiti, a oni koji uvrijede Kinu biće kažnjeni.”

Tajvanska drama je također otkrila nova poravnanja koja se oblikuju u onome što neki naučnici nazivaju prelaznim periodom u svjetskom poretku. Iran, Rusija i Kina jednoglasno su osudile provokativni potez SAD. Rusija je odbacila Pelosijinu posjetu kao “provokativnu”, a Iran ju je osudio kao miješanje u kineske unutrašnje stvari.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da je Pelosijino putovanje na Tajvan bio flagrantan provokativan potez, dodajući da se spoljnopolitički ciljevi ne mogu postići na ovaj način.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da Iran podržava princip jedne Kine i da je posjeta Pelosi kršenje teritorijalnog integriteta Kine.

Kina je cijenila podršku Irana i dala primjedbe u prilog Iranu u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015., formalno nazvanom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Fu Cong, generalni direktor Odjela za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da bi Sjedinjene Države trebale ukloniti sve vrste nezakonitih sankcija koje su uvele Iranu.

“SAD bi trebale u potpunosti ukinuti svoje relevantne nezakonite sankcije Iranu i mjere dugoročne jurisdikcije prema trećim stranama. Na osnovu toga, Iran bi se trebao vratiti na potpuno poštovanje svojih nuklearnih obaveza”, rekao je Fu.

Slično, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u ponedjeljak: “SAD, kao one koje su započele iransku nuklearnu krizu, trebale bi u potpunosti ispraviti svoju pogrešnu politiku ‘maksimalnog pritiska’ i pozitivno odgovoriti na legitimne i razumne zahtjeve Irana, što će omogućiti da pregovori daju rezultate u ranom roku.”

Rusija je izrazila sličnu podršku. I čini se da su Iran, Rusija i Kina sada na istoj strani kada su u pitanju globalna pitanja.

Pelosijina posjeta Tajvanu pokazala je da se novi savez između tri zemlje širi. Svojom politikom i mjerama protiv ove tri zemlje, SAD su stvorile novi blok moći.

Reza Zabib, pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova, rekao je da je Pelosijina posjeta bila prekretnica u američko-kineskim odnosima koja će uticati na međunarodne odnose.

“Pelosijina posjeta Tajvanu je prekretnica u odnosima između Kine i režima SAD-a i talasa koji se stvara. To će uticati na međunarodne odnose. Dok se ne uspostavi Drugi hladni rat, međunarodni odnosi će prolaziti kroz velike šokove. Iskorištavanje nadolazećih prilika zahtijeva veliku dozu agilnosti i pameti”, napisao je Zabib na Twitteru.

Izvor

Prethodni članakRatne trube sa Kosova zastrašile cijeli Balkan
Naredni članakScenariji s kojima se suočava Afganistan u sjeni geopolitičkog natjecanja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime