PISjournalProteklih nekoliko dana, izraelski brod za bušenje uplovio je u  vode sa kojima se spori sa Libanonom radi istraživanja gasa u polju Kariš što je prouzrokovalo tenzije na relaciji Izrael- Libanon. Izvještaji govore da je brod prošao područje Linije 29 i prešao u područje Linije 23 u spornim vodama s Libanonom, što je izazvalo oštre reakcije libanonskih političkih zvaničnika.

Izraelci su, s druge strane, ojačali svoje odbrambene sisteme kako bi podržali svoje morske instalacije protiv prijetnji Hezbollaha. U međuvremenu, prema američkom State Departmentu, Amos Hochstein, viši savjetnik američkog State Departmenta za energetsku sigurnost, posjetit će Libanon 13. i 14. juna radi posredovanja između dvije strane.

Ulazak američkog izaslanika kao posrednika dolazi u trenutku kada se dvije strane sukobljavaju oko površine od 860 kvadratnih kilometara naftnih i plinskih resursa, prema planovima koje su Libanon i izraelski režim podnijeli UN-u. U oktobru 2020. godine započeli su indirektni pregovori između dvije strane uz posredovanje SAD-a pod pokroviteljstvom UN-a o spornim morskim granicama, a od tada je održano pet rundi pregovora, od kojih je posljednja bila u maju 2021. godine. Delegacija Bejruta predstavila je novu mapu u jednoj od rundi, u kojoj je razmatrala još 1.430 kilometara kao dio voda libanonske regije i proglasila spornu površinu 2.290 kvadratnih kilometara. Tel Aviv je odbacio argument i pregovori su zaustavljeni.

Komentar na ove razmirice oko morske granice dao je i iranski ekspert za pitanja Bliskog istoka,gospodin Jaafar Ghanadbashi.

Što se tiče planova američkog izaslanika Hochsteina za posredovanje, gospodin Ghanadbashi je rekao da to što SAD šalju izaslanika pokazuje da Washington i Tel Aviv vjeruju da su Libanonci stabilni i ozbiljni u ostvarivanju svojih prava na moru i da nisu skloni povlačenju i odustajanju od svojih interesa u korist izraelskog režima.

“Ovakvo američko i izraelsko mišljenje je uglavnom rezultat odlučne poruke šefa Hezbollaha Sejjid Hassana Nasrallaha. Rekao je da su odlučni u svojoj odbrani nacionalnih interesa Libanona i spremni da se suoče s nelegitimnim izraelskim akcijama. SAD i Izrael su uvjereni u moć i sposobnost Hezbollaha da reaguju na bilo kakva kršenja.Zbog toga su pribjegli posredovanju.Što se tiče ciljeva Amosa Hochsteina, pitanje je vrlo jasno, a to je odbrana interesa i sigurnosti izraelskog režima u regionu.Na osnovu kontinuirane strategije razni američki predsjednici su tokom decenija branili sigurnost i postojanje izraelskog režima a Bidenova vlada sada namjerava ići istim putem slanjem izaslanika.Uopšteno govoreći, treba napomenuti da je posredovanje američkog izaslanika izraelski diktat. , Hochstein se može smatrati predstavnikom izraelskog režima lažne prirode i mekog jezika.”

Upitan o libanonskim sposobnostima da odgovori na izraelske vojne aktivnosti u spornim vodama, gospodin Ghanadbashi je rekao da je, suprotno izraelskoj i američkoj propagandi, izraelski režim u velikoj mjeri ranjiv u sigurnosnim i vojnim oblastima. Muslimanska svjetska javnost također je protiv Tel Aviva. U stvari, svaka iskra rata izazvala bi ogromne prijetnje Tel Avivu. Hezbollah je pokazao dijelove svoje vojne moći 2006. godine tokom 33-dnevnog rata, pokazujući Izraelcima koliko je njihova moć slaba. Hezbollah je u proteklim decenijama ojačao svoje vojne sposobnosti i usavršavao svoje borbene vještine, stekavši veću moć i mogućnost da prijeti izraelskom režimu. Posljednjih godina, napadi palestinskih snaga otpora kao odgovor na izraelsku agresiju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali jasno su pokazali ranjivost Izraelaca i njihovu nesposobnost da odbiju napade snaga otpora.

„Stoga se može hrabro naglasiti da je Hezbollah u Libanonu sposoban za vojnu konfrontaciju sa Tel Avivom,” dodao je Ghanadbashi.

Komentarišući spremnost Izraela da vodi rat protiv Libanona u spornim vodama, gospodin Ghanadbashi je sugerirao da, na osnovu logičnih proračuna, Izraelci ne bi trebali razmišljati o novom ratu jer bi pretrpjeli veliku vojnu štetu. Ali Izraelci su pokazali da na njihove odluke utiču emocije i da ignorišu logiku. “Primjer je njihov glupi rat protiv Gaze 2021. i njihovo odobrenje prekida vatre nakon što su pretrpjeli ogromne štete.”

U završnoj riječi, iranski stručnjak je govorio o rješenjima libanonske vlade da ostvari svoja prava na morskim granicama, rekavši da je logično rješenje ovog pitanja jedinstvo svih libanonskih frakcija oko spremnosti da se suprotstave izraelskim kršenjima i iznošenje slučaja međunarodnim pravnim organizacijama.

“Sve dok u Libanonu postoji nejedinstvo, ne treba očekivati ​​da će međunarodne organizacije ozbiljno razmatrati libanonske pravne slučajeve. Ipak, treba znati da jezik današnjeg svjetskog poretka nije mir, pomirenje i logika, već sila i vojna moć. Dakle, ne bismo trebali biti previše optimistični u pogledu uspjeha u pravnoj borbi protiv izraelskog režima.”

Hezbollah Hezbollah 

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime