PISjournal Saudijska Arabija je, usred krvavog rata protiv južnog susjeda Jemena, navodno kontaktirala izraelski režim kako bi kupila njegove raketne sisteme.

Digitalni časopis Breaking Defense objavio je izvještaj u utorak pozivajući se na izraelske izvore.

Uočeno je da je do razvoja događaja došlo nakon što su Sjedinjene Američke Države neočekivano uklonile Terminal High Altitude Air Defense (THAAD) – najnapredniji američki sistem za presretanje projektila i njegove raketne baterije Patriot iz periferije saudijskog glavnog grada Rijada.

Najavljujući “preraspodjelu” u nedjelju, glasnogovornik Pentagona John Kirby odbio je navesti bilo kakve razloge. Samo je rekao da Washington nastavlja održavati “široku i duboku” predanost svojim saveznicima u regiji uprkos povlačenju baterija.

Saudijsko kraljevstvo također navodno gleda na Rusiju i Kinu kao na druge potencijalne dobavljače.

Međutim, “posebno” se razmatra “Iron Dome [raketni sistem], proizveden od Rafaela, koji je bolji protiv raketa kratkog dometa, ili Barak ER, proizveden od IAI-a, koji je dizajniran za presretanje krstarećih raketa”, izvijestilo je izdanje pozivajući se na izraelske izvore.

Iron Dome sistem

Rafael i IAI se odnose na tzv., “Rafael Advanced Defense Systems Ltd.” i izraelsku vazduhoplovnu industriju. Prvi je dizajner i proizvođač vojnog oružja, dok je drugi pretežno specijaliziran za vazduhoplovstvo.

Barak air sistem

U međuvremenu je Breaking Defense citirao izvore ističući da bi “takav dogovor bio realan” ako Rijad i Tel Aviv uspiju osigurati odobrenje Washingtona.

Navodeći mjeru do koje su SAD spremne ići kako bi udovoljile Izraelu, posmatrači, međutim, kažu da Tel Aviv ne smatra da mu je potrebno odobrenje Washingtona za planove. Oni navode kako se režim jedva zaustavlja na činjenju bilo kakvog zločina u regiji ili šire, a da Washington ne poduzima nikakve značajne korake kako bi to držao pod kontrolom.

Glasnogovornik američkog State Departmenta potvrdio je nevoljnost Washingtona da se uključi u poslove Saudijske Arabije i izraelskog režima.

“Saudijska Arabija i Izrael su važni američki sigurnosni partneri”, rekao je američki zvaničnik, dodajući da bi mogli komunicirati sa Izraelom i Saudijskom Arabijom u vezi njihovih planova.

I dalje citirajući izvore, časopis je rekao da su “Saudijci nekoliko godina imali neformalne razgovore s Izraelom o takvim sistemima”. No, “pregovori su počeli dobijati na snazi nakon što je postalo jasno da će Amerika ukloniti” vojnu imovinu iz kraljevstva, izvijestio je Breaking Defense.

Priča oko kupovine se, također, javlja u vrijeme kada je Saudijska Arabija suočena sa odmazdom iz Jemena, južnog saudijskog susjeda.

Nebrojen broj jemenskih raketa i projektila prošao je kroz navodno najsavremeniju američku opremu u posljednjih sedam godina dok se Jemen branio od agresije pod vodstvom Saudijske Arabije.

Potencijal Rijada za nabavku izraelske opreme dolazi nakon što je u ratu već ubijeno desetine hiljada Jemenaca, a pritom nije ostvario željene ciljeve, uključujući povratak na vlast saudijskih saveznika u Jemenu.

Jemen je obećao da će odgovoriti na bilo koji način na sve direktne ili indirektne izraelske napore u ciljanju zemlje, a također se obavezao da će podržati grupe koje pružaju otpor u regiji u njihovoj borbi protiv okupacije i agresije režima.

Jemenski borci Hutiji

U međuvremenu vojni stručnjaci napominju da čak i nakon potencijalne kupovine izraelske opreme, Rijad možda još uvijek neće biti u mogućnosti da se zaštiti od odmazde Jemena. Oni navode brojne slučajeve, kada tzv., raketni sistem “Iron Dome” izraelskog režima nije presreo rakete lansirane prema okupiranim teritorijama još u maju, kada su palestinski pokreti otpora odgovarali na izraelski napad sa oko 4.000 projektila.

Izvor