PISjournalAmerička baza u Jordanu koja se nedavno našla na meti dronovskog napada služila je kao ključno uporište za američke snage duž koridora Bagdad – Damask, čija je zadaća bila nadgledanje kretanja snaga pokreta Otpora između Iraka i Sirije. Sjedinjene

Dakle, ovim napadom su frakcije pokreta Otpora htjele iskazati svoje nezadovoljstvo time što Jordan daje svoj prostor američkim vojnim snagama na korištenje.

Prije otprilike dvije sedmice, 28. januara,Otpor je borbenim dronom uspješno napao vojni objekat oružanih snga Sjedinjenih Država pod nazivom Tower 22 duž granice između Jordana i Sirije. Ovaj dron je izbjegao sofisticirane američke sisteme zračne odbrane, što je rezultiralo smrću tri američka vojnika i ranjavanjem brojnih drugih.

Neposredno nakon toga, iračke islamske frakcije Otpora, koje obično predstavljaju grupe kao što su Kata’ib Hezbollah i Al-Nujaba, preuzele su odgovornost za napad. Oni su napad označili kao odmazdu za američku podršku vojnim akcijama Izraela u Gazi.

Iako regionalne frakcije Otpora djeluju nezavisno, Sjedinjene Države dosljedno povezuju napade s Iranom. Teheran je više puta negirao ove optužbe, ali su tenzije između Teherana i Washingtona dodatno eskalirale.

Poruka Jordanu

Prema nekim analitičarima, napad na američku bazu u Jordanu ima značajne implikacije za različite zainteresovane strane. Merissa Khurma, analitičarka povezana s Wilson centrom, izjavila je za New Arab da, iako napadi grupa Otpora prvenstveno ciljaju na prisustvo SAD, ovaj incident također prenosi poruku Jordanu.

Ovaj nedavni napad na američke snage označava prvi takav napad na zemlju od rata u Gazi. Tokom godina, jordanska monarhija je njegovala snažne odnose sa SAD-om i Zapadom, prikazujući sebe kao sigurno utočište za američko vojno osoblje. Ipak, nedavni napad naglašava promjenu, sugerirajući da se Jordan više ne smatra sigurnom lukom  zapadnih i američkih snaga, što primorava jordansku vladu da se suoči s ovom novom realnošću.

Američka baza koja je napadnuta u Jordanu, strateški pozicionirana duž koridora Bagdad-Damask, prati kretanje grupa Otpora između Iraka i Sirije. Shodno tome, regionalne snage Otpora ne gledaju blagonaklono na ovu bazu, a nedavni napad ukazuje na njihovo nezadovoljstvo američkim vojnim prisustvom na jordanskoj teritoriji.

Abdullah Hayek, jordanski analitičar sa sjedištem u Washingtonu, dijeli mišljenje da su grupe Otpora značajno proširile svoj utjecaj u Iraku i Siriji posljednjih godina. Čini se da je nakon Iraka i Sirije Jordan sada na nišanu snaga Otpora u njihovoj kampanji protiv američkih snaga.

Ogorčenost Jordanaca zbog prisustva američkih vojnih snaga

Usred toga, Jordanci gaje duboku ogorčenost prema zločinima koje čini cionistički režim u ratu u Gazi, koji sada traje već četvrti mjesec. Ovaj bijes je prvenstveno usmjeren na Sjedinjene Države, glavnog vojnog sponzora Izraela. Godišnje SAD izdvaja više od 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu. Od početka izraelske zračne i kopnene ofanzive u Gazi, koja je rezultirala sa preko 28.000 mrtvih, SAD su obećale još nekoliko milijardi vojne pomoći Izraelu. Primjetno je da oko 60% stanovništva Jordana vodi porijeklo iz Palestine.

Nedavno je Murad Adaileh, generalni sekretar Stranke fronta islamske akcije (IAF), političkog ogranka Muslimanske braće u Jordanu, ustvrdio da SAD pružaju nepokolebljivu podršku zločinima cionističkog režima. Ove primjedbe naglašavaju rastući bijes među Jordancima prema američkom prisustvu. Istovremeno, u Jordanu su u porastu antiamerička osjećanja, a grupe poput Muslimanske braće doživljavaju neviđenu popularnost. Dok mnogi Jordanci kritikuju monarhiju zbog njene stalne saradnje sa SAD i Izraelom.

Nakon nedavnog napada dronom iračkih islamskih snaga otpora na jordansku teritoriju, jordanske vlasti su zatražile istragu o prisustvu američkih vojnih snaga u zemlji. Ovo je do sada najupadljiviji pokazatelj rastućeg nezadovoljstva javnosti u Jordanu prisustvom američke vojske.

Jordan je 2021. godine  sa Sjedinjenim Državama sklopio sporazum o odbrani , omogućavajući nesmetan pristup američkim snagama, avionima i vozilima na teritoriju kraljevstva radi obuke i saradnje u borbi protiv terorizma. Zauzvrat, Jordan godišnje prima 425 miliona dolara vojne pomoći. Važno je napomenuti da je ovaj sporazum usvojen vanrednom mjerom van parlamentarnog postupka, putem kraljevske deklaracije, a ne preko parlamentarnih predstavnika.

Nadalje, bilo je izvještaja o učešću Jordana u američkim zračnim napadima u Iraku kao odgovoru na napade na američke snage u Jordanu. Ovakav razvoj događaja je potaknuo ogorčenost Iraka do te mjere da je član iračkog parlamenta predložio zaustavljanje izvoza nafte u Jordan. Shodno tome, prisustvo Sjedinjenih Država u Jordanu sada je naišlo na nezadovoljstvo i bijes među jordanskim stanovništvom, što ukazuje da su Sjedinjene Države postale izvor nemira za Jordance.

Nove napetosti u regionu

Napad dronom na američke vojnike u Jordanu signalizira početak nestabilnosti u zemlji. Čini se da se nestabilnost uočena u određenim područjima Sirije i Iraka zbog prisustva američkih trupa sada širi i na Jordan. Prema jordanskom analitičaru Ameru Sabailehu, nedavni napad dronom na jordanski teritorij označava širenje antiameričkih aktivnosti na prostor Jordana.

Jordan ima strateški značaj kao jedna od ključnih zemalja na Bliskom istoku danas, gdje su grupe Otpora odlučile da izazovu Sjedinjene Države.

Korištenje zračnog prostora i granica Jordana za napade dronovima na američke baze dovodi Jordan u delikatnu situaciju ugrožavajući njegove sigurnosne veze sa Sjedinjenim Državama i Izraelom. Ovo bi potencijalno moglo dovesti u sumnju prethodne sigurnosne paktove s Washingtonom. Shodno tome, Hašemitska kraljevina Jordan će se vjerovatno suočiti s oprečnim pritiscima: protivljenjem javnosti američkom prisustvu i pritiskom Washingtona koji ima za cilj da učvrsti svoje uporište u jordanskim pustinjama.

Ekskluzivno PISjournal