Predsednik SAD Donald Tramp i kineski vicepremijer Liu He potpisali su jutros u Beloj kući “prvu fazu” trgovinskog sporazuma, preneli su američki mediji. Tramp je, međutim, najavio da će tarife na uvoz kineske robe ostati na snazi sve dok ne bude potpisana i “druga faza” sporazuma, što bi moglo i da se oduži. – Ostaju na snazi jer u suprotnom ne bismo imali aduta da nastavimo pregovore – kazao je Tramp o tarifama.

Predsednik Tramp je dogovor oko “prve faze” nazvao istorijskim i dodao da će sadašnje tarife biti ukinute “čim bude načinjen sledeći korak u sporazumu”.

– Ovo je veoma važna i značajna prilika. Danas pravimo veliki korak, takav kakav nikada ranije nije napravljen ka Kini, korak unapred, ka poštenoj i recipročnoj trgovini, s obzirom na to da smo potpisali “prvu fazu” ovog istorijskog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine. Zajednički ispravljamo nepravde iz prošlosti i uspostavljamo buduću ekonomsku pravdu i sigurnost za američke radnike, farmere i porodice. Želim da se zahvalim predsedniku Siju, koji prati razgovore. Otputovaću u Kinu u doglednoj budućnosti u posetu, ali želim da se sada zahvalim predsedniku Siju, mom veoma, veoma dobrom prijatelju – rekao je Tramp, a prenosi CBS.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je u pismu Trampu, koje je pročitao potpredsednik kineske vlade, da je prva faza sporazuma dobra za Kinu, SAD i ceo svet.Si je u pismu naveo da sporazum pokazuje kako dve zemlje mogu da reše međusobne razlike i pronađu rešenja, na osnovu dijaloga, prenosi “Rojters”.

Liu je poručio da će Kina pridržavati obaveza iz prve faze sporazuma i ocenio da je on dobar za obe zemlje i ceo svet.

Prema sporazumu, Kina će kupovati više američkih proizvoda, zaustaviti praksu vršenja pritiska na strane kompanije da dele svoju tehnologiju i prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji, navodi “Glas Amerike”.

SAD su već prestale da Kinu označavaju kao manipulatora valutom, a takođe odustaju od uvođenja novih tarifa na kineske proizvode vredne milijarde dolara, dok će prepoloviti tarife na kineski uvoz od 110 milijardi dolara.

Ostaće, međutim, na snazi tarife na uvoz vredan oko 360 milijardi dolara.

Stavljanju potpisa na ovaj dokument prethodili su skoro dve godine dug trgovinski rat koji je pogodio američke farmere, ali se odrazio i na globalni ekonomski rast.

Sporazumom su, prema izvorima iz Bele kuće, obuhvaćeni zaštita intelektualne svojine i njeno unapređenje, okončanje iznuđenog prenosa tehnologije, širenje razmene poljoprivredne robe, okončanje manipulacija valutama i ponovnog uspostavljanja ravnoteže u trgovinskim odnosima između SAD i Kine.

Intelektualna svojina kao ključna oblast

Ovaj sporazum do tančina propisuje zaštitu intelektualne svojine, što su pregovarači sa američke strane smatrali ključnom oblašću i insistirali da bude deo sporazuma.

“SAD prepoznaju važnost i značaj zaštite intelektualne svojine. Kina prepoznaje značaj uspostavljanja i primene sveobuhvatnog pravnog sistema zaštite intelektualne svojine, jer se transformiše od velikog korisnika intelektualne svojine u velikog proizvođača. Kina veruje u unapređenje zaštite i primene intelektualne svojine u skladu sa izgradnjom zemlje inovacija, razvoja preduzeća zasnovanog na inovacijama i podsticanja visokog ekonomskog rasta”, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

U sporazumu se navodi i da će “obe strane obezbediti poštenu, odgovarajuću i efikasnu sveobuhvatnu zaštitu i primenu prava iz oblasti intelektualne svojine”.Sporazumom o prvoj fazi, čije je potpisivanje dogovoreno u decembru, ukinute su američke carine na kineske mobilne telefone, igračke i laptopove, a prepolovljene su carine na drugu kinesku robu u vrednosti od 120 milijardi dolara, uključujući televizore sa ravnim ekranom, “blutut” slušalice i obuću.

Preciziranje detalja vezanih za dažbine koje bi jako pogodile potrošače u SAD, odnosno odrazile se na poskupljenje određene vrste robe, među kojima su i mobilni telefoni ili monitori za računare, u okviru sporazuma za sada su odloženi.

Istim aktom detaljno je regulisana i saradnja SAD i Kine u vezi s poljoprivrednim proizvodima, sa svim detaljima o mlečnim proizvodima, uzgajanju, govedini i drugim vrstama mesa. U sporazumu se pominje i soja, iako ne u tančine.

Međutim, sporazumom nisu rešene mnoge strukturalne razlike koje su dovele do toga da Trampova administracija započne trgovinski rat sa Kinom. Sporazum se ne odnosi ni na kineske subvencije za držžavne kompanije, ššto je tema o kojoj će se verovanto raspravljati u sledećim fazama razgovora.

Tramp je naglasio i da će ostale američke takse na uvoz biti ukinute kada se postigne dogovor o drugoj fazi sporazuma, uz napomenu da će strane uskoro nastaviti pregovore.

Izvor