Predsjednik Kine Xi poziva zemlje da se suprotstave “tehnološkim blokadama” kao šamar SAD-u-Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je političke stranke širom svijeta da se suprotstave bilo kojoj zemlji koja želi zaustaviti tuđi razvoj i upusti se u “tehnološke blokade”.

Xi je to izjavio na Samitu Komunističke partije Kine (CPC) i Svjetskih političkih stranaka, u kojem su u utorak sudjelovali predstavnici 500 stranaka iz 160 zemalja poput Rusije, Zimbabvea, Kube i Burkine Faso, neizravno se pozivajući na Sjedinjene Države, koja Kinu smatra svojim strateškim konkurentom.

“Zajedno se moramo suprotstaviti svim aktima unilateralizma u ime multilateralizma, hegemonije i politike moći”, rekao je na virtualnom sastanku, naglasivši da bi se trebalo usprotiviti bilo kojoj zemlji koja je angažirana u “tehnološkim blokadama” i “razvojnom razdvajanju”.

“Gledajući iz ugla „moja zemlja prije svega “, svijet je uzak i često pun žestoke konkurencije”, rekao je Xi, očito se referirajući na politiku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”.

Kineski predsjednik je dalje obnovio poziv za rad na „izgradnji zajednice koja dijeli zajedničku budućnost čovječanstva“.To dolazi nakon što  je američki predsjednik Joe Biden tražio podršku čelnika Grupe sedam (G7) da poduzmu konkretne korake kako bi se suprotstavili rastućem globalnom utjecaju Kine.

Prošle sedmice Xi je rekao da njegova zemlja više neće dopustiti da je strane sile zlostavljaju i ugnjetavaju, upozoravajući da će svakoga ko to pokuša biti “teško napadnut upornošću kineske nacije”.Izgovorio je to tokom govora na trgu Tiananmen u Pekingu, jer je u glavnom gradu Kine u toku proslava povodom 100 godina od osnivanja vladajuće stranke.

Guo Yezhou, zamjenik ministra za međunarodne poslove, koji je organizirao događaj, rekao je da je virtualni skup trebao pomoći međunarodnoj zajednici da se “brže prilagodi usponu Kine” i da Peking stekne više “razumijevanja, podrške i druženja”.

Najnoviji razvoj događaja dogodio se jer su kineske diplomate često kritizirale Sjedinjene Države zbog pokušaja da ometaju kineski razvoj presijecanjem pristupa američkoj tehnologiji.Prošle godine, Washington je nametnuo ograničenja kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju, ozbiljno ograničavajući njegovu sposobnost da koristi američku tehnologiju za dizajn i proizvodnju poluprovodnika proizvedenih za njega u inostranstvu.

Sankcije su uslijedile usred povećanih američko-kineskih tenzija i tvrdnji Washingtona da se kineske firme koriste za špijuniranje, unatoč opetovanim demantima Pekinga.

Washington je sve više uznemiren zbog sigurnosnih implikacija kineske tehnologije i pooštrio je svoja pravila kako bi bolje pratio nabavku ključne tehnologije od strane Kine, pokrećući promjene na globalnom lancu opskrbe.

Odnosi između dvije najveće svjetske ekonomije naglo su se pogoršali otkako je Trump 2018. godine uveo kaznene carinske carine na Kinu, raspirujući trgovinski rat.

Dvije zemlje su također u sukobu oko niza pitanja, uključujući navodne kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang, protupekinške proteste u Hong Kongu, teritorijalne pretenzije Kine na kineski Tajpej i veći dio Južnokineskog mora kao i porijeklo koronavirusa.

Kina se nadala poboljšanju odnosa sa Sjedinjenim Državama pod Bidenom, koji je naslijedio Trumpa u januaru, ali nova administracija nije pokazala znakove da odustaje od tvrdolinijaške politike prema Kini.

Izvor