Vincent Ni, Helen Davidson                 Xi

PISjournal – U Pekingu je otvoren sastanak gdje se okupilo nekoliko stotina pripadnika kineske političke elite, za koji se očekuje da će dodatno učvrstiti moć predsjednika Xi Jinpinga.

Očekuje se da će četvorodnevni sastanak Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije Kine, poznatog kao šesti plenum, iza zatvorenih vrata, donijeti rezoluciju o historiji stranke, za koju analitičari kažu da će oblikovati domaću politiku i društvo u decenijama koje dolaze.

Xi je otvorio plenum danas “objašnjenjima o nacrtu rezolucije o glavnim dostignućima i historijskom iskustvu” stranke u njenoj 100-godišnjoj historiji, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Historijska rezolucija bit će tek treća od osnivanja stranke, na tragu Mao Zedonga, koji je 1945. godine postavio ciljeve stranke sa sobom kao jedinim pravim vođom, i Deng Xiaopinga, čija je rezolucija iz 1981. godine osudila neuspjehe Maove vladavine u pokušaju da spasi stranku.

“Rezolucija iz 1945. godine potvrdila je Maovo vodstvo u KPK, a rezolucija iz 1981. godine bila je o okretanju nove stranice od decenija dugog destruktivnog haosa Kulturne revolucije koju je Mao stvorio”, rekao je Dali Yang, stručnjak za Kinu na Univerzitetu u Chicagu. “Ovogodišnja rezolucija će biti negdje između – prošlosti stranke i Xijeve budućnosti.”

Rezolucija će odrediti kako se kineska historija predaje i prikazuje, te diktirati kontekst u kojem se Xijev autoritet i njegova politika smatraju uspješnima. Dokument dolazi na stogodišnjicu osnivanja KPK i kritično vrijeme za Xijevo buduće vodstvo. Analitičari kažu da se Xi nada da će učvrstiti svoje mjesto u historiji kao kineski lider koji stvara epohu uz Maoa i Denga.

Šesti plenum je posljednji veliki sastanak u petogodišnjem političkom ciklusu Kine i postavlja scenu za kongres stranke sljedeće godine, gdje se očekuje da će Xi tražiti vanredni treći mandat na mjestu lidera KPK nakon što je prethodno ukinuo ograničenja mandata.

Dnevni red sastanka je strogo povjerljiv, sa saopštenjem diskusija i rezolucija objavljenim nakon njegovog završetka. Na plenumu 2016. godine, KPK je dodijelila Xiju titulu „osnovnog“ vođe, stavljajući ga u ravan sa Maom i Dengom, ali i naglašavajući važnost kolektivnog vodstva.

Komunistička partija Kine

Tibetanci u New Yorku obilježavaju ustanak protiv Kine 1959. godine.
Kako se odnosi Kine sa zapadom nastavljaju pogoršavati, mnogi u zapadnim prijestolnicama se sada pitaju kakva će sila Kina postati u budućnosti. U julu je Xi rekao da je njegova stranka postigla svoj prvi stogodišnji cilj izgradnje umjereno prosperitetnog društva za sve i iskorijenila ekstremno siromaštvo. On je također obećao “ujedinjenje” s Tajvanom kao neizbježan i ključni dio kineskog “nacionalnog podmlađivanja”. Kao vođa, Xi je vodio široke antikorupcijske akcije koje su očistile mnoge političke neprijatelje, pokrenule brutalne obračune sa manjinskim grupama, predstavio svoju vlastitu političku teoriju – „Misao Xi Jinpinga“ – učenicima škola, i vodio sve veću ekspanzionističku vanjsku politiku.

Uoči ovosedmičnog sastanka, Xinhua je bila u propagandnom naporu, naglašavajući ključnu ulogu Xija u mnogim aspektima kineskog postignuća. “Xi Jinping često posjećuje farme, kuće farmera… pa čak i pregleda svinjce i toalete kako bi iz prve ruke dobio informacije o tome kako ljudi žive”, stoji na jednom twitu. “Predsjednik Xi pridaje veliku važnost njegovanju morala i etike u cijelom društvu…” napisao je drugi.

John Delury, historičar sa Univerziteta Yonsei u Seulu i koautor knjige Bogatstvo i moć: Kineski dugi marš u 21. vijek, upozorio je na stavljanje prevelikog naglaska na Xija u tumačenju ovosedmičnih događaja.

“Bojim se da smo previše čitali Xi Jinpinga i postali žrtve kineskih propagandnih agencija”, rekao je Delury. “Ako koristimo rezoluciju iz 1981. godine kao osnovu, to je bio zajednički napor da se povuče linija između stranke pod Dengom i Maove kulturne revolucije. Od tada, priča o Kini predvođenoj KPK-om uveliko je ispunjena ekonomskim rastom i sve većom ulogom Pekinga u međunarodnim poslovima, tako da je historiju takoreći lakše razriješiti.

“Naravno, od 1981. godine je postojao masakr na Tiananmenu 1989. i 2012. godine masivni korupcijski skandal u koji je umiješan tadašnji šef stranke Chongqing Bo Xilai, ali pretpostavljam da će ih izbjegavati koliko god je to moguće, ili ih spojiti u trijumfalniju priču.”

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime