Dr. Hossein Amir-Abdollahian

PISjournal – Iran je ozbiljan, djeluje u dobroj vjeri i smatra ukidanje sankcija praktičnim i konkretnim rezultatom.

Pređeni put

Put koji je pređen tokom šest rundi intenzivnih pregovora u Beču nije doveo do uspjeha zbog prevelikih zahtjeva SAD-a i nerealnih stavova. Sada krećemo u novi krug pregovora. Glavni cilj ovih pregovora je obnova prava iranskog naroda i uklanjanje svih sankcija koje su Iranu jednostrano i eksteritorijalno nametnule Sjedinjene Američke Države koje više nisu u JCPOA. SAD su se povukle iz JCPOA-e 28. maja 2019. godine – mjera koja je na međunarodnom planu bila protuzakonita i osuđena. Postoji međunarodni konsenzus da ovo protuzakonito ponašanje SAD-a pokazuje potpuni prezir prema međunarodnom pravu i povelji UN-a, potkopava multilateralizam i predstavlja ogromnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Uprkos tome što je formirana nova vlada u Sjedinjenim Državama, ne samo da su nezakonite i unilateralne sankcije ostale na snazi, već i dalje postoji politika nametanja sankcija Iranu. Kristalno je jasno da takve američke mjere imaju za cilj spriječiti Iran i druge sudionike JCPOA, kao i druge članove međunarodne zajednice da uživaju prava i beneficije opisane u nuklearnom sporazumu i Rezoluciji 2231 SBUN-a. Nažalost, vlade tri evropske stranke JCPOA su uprkos tome što su takav pristup SAD-a smatrale nezakonitim i neprihvatljivim, svojom šutnjom i svojim neradom udovoljile tome u praksi. Usklađivanje tri evropske zemlje JCPOA s takvim razornim američkim mjerama učinilo je nuklearni sporazum neučinkovitim, eliminirajući sve ekonomske dividende sporazuma za Iran. Ovo su gorke stvarnosti proteklih nekoliko godina koje bi trebale osvijetliti put u budućnosti.

Trumpov katastrofalni pristup kojeg je nova američka administracija nastavila sprovoditi pokrenuo je ozbiljno pitanje je li sadašnja američka administracija uistinu odlučna provesti svoje obaveze i spremna napustiti propalu politiku iz prošlosti. Odgovor na ovo pitanje ne čini se teškim s obzirom na američki pristup i mjere tokom proteklih mjeseci.

Zaista niko ne može dovesti u pitanje ozbiljnost i dobru volju Irana u ispunjavanju svojih obaveza u cijelosti. Nakon nezakonitog povlačenja SAD-a i uvođenja sankcija, Iran se u dobroj vjeri suzdržao od popravnih mjera i udovoljavajući zahtjevu preostalih sudionika JCPOA i Evropske unije kao koordinatora nuklearnog sporazuma, izbjegao je pribjegavanje neizvršavanju svojih obaveza pod JCPOA kako bi  pružio priliku ostalim sudionicima JCPOA da nadoknade negativne učinke povlačenjem SAD-a. Međutim, s obzirom na opstanak ovakvog nekonstruktivnog stanja i nakon godinu dana strateškog strpljenja, zbog eskalacije američkih sankcija i neizvršavanja obaveza tri evropske zemlje, Iran nije imao drugog izbora nego da traži svoje prava iz stavaka 22 i 86 JCPOA i da  prestane, djelimično i u fazama, izvršavati svoje obaveze od 28. maja 2011. godine.

Vidjevši da nema promjena u statusa quo, u odsustvu efikasnih mjera od strane relevantnih učesnika u JCPOA, i zbog niza žalosnih događaja, iranski parlament je 22. decembra usvojio zakon o „strateškom akcijskom planu za ukidanje sankcija i zaštititi interesa iranske nacije”. Ovaj zakon obavezuje iransku vladu da postupno prestane sa sprovedbom svih svojih dobrovoljnih obaveza u okviru JCPOA osim ako druge strane u sporazumu ne ispune svoje cjelokupne obaveze u praksi.

Put pred pregovore u Beču

Islamska Republika Iran, uprkos značajnom neizvršavanju obaveza Zapada u JCPOA, ponovo je spremna, u dobroj vjeri, za pregovore usmjerene na rezultate kako bi se postigao “dobar dogovor” s P4+1. Islamska Republika Iran ima “dobru vjeru”, ozbiljnu odlučnost i neophodnu volju da postigne dobar dogovor u Beču.

U tom procesu nikada ne treba zaboraviti da su Sjedinjene Države glavni krivac za stvaranje statusa quo. U protekle četiri godine, vlada Sjedinjenih Država nije štedila napore da sruši nuklearni sporazum, a Iran je bio taj koji je učinio sve što je mogao da sporazum ostane na životu. Ono što je Iranu postalo očito tokom posljednjih šest rundi pregovora jeste da Sjedinjene Države još uvijek ne uspijevaju ispravno razumjeti činjenicu da ne postoji način da se vrate JCPOA bez provjerljivog i učinkovitog ukidanja svih sankcija nametnutih iranskoj naciji nakon američkog istupanja.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231 poziva sve države članice da „poduzmu korake koji bi mogli biti prikladni za davanje podrške sprovedbi JCPOA, uključujući poduzimanje koraka koji su sukladni sa implementacijom plana navedenog u JCPOA i ovoj rezoluciji i da se suzdrže od koraka koji potkopavaju implementaciju obaveza unutar JCPOA.”

Glavni cilj nadolazećih razgovora trebao bi biti puna i učinkovita provedba JCPOA i postizanje cilja normalizacije trgovinskih odnosa i ekonomske saradnje s Iranom. Podrazumijeva se da bi Iran trebao imati punu korist od ukidanja svih sankcija kako bi se vratio u JCPOA. Iran je spreman prestati primjenjivati sve svoje popravne mjere ako se osiguraju jamstva, procijene štete i sve sankcije budu učinkovito i provjerljivo ukinute.

Mogući povratak SAD-a nuklearnom sporazumu ne bi imao smisla osim ako se ne predoče jamstva za sprječavanje ponavljanja gorkog iskustva iz prošlosti i ako bi iranski trgovinski partneri mogli s povjerenjem ući u dugoročni ekonomski angažman s Iranom bez ikakvih briga.
Ono što je jasno u predstojećim pregovorima jeste da Iran neće prihvatiti zahtjeve izvan JCPOA. Islamska Republika Iran neće ulaziti u bilo kakvu raspravu o pitanjima izvan nuklearnog sporazuma.

Prilika nije prozor koji bi mogao ostati otvoren zauvijek i SAD i tri evropske zemlje to moraju dobro znati. Islamska Republika Iran, dok čini odlučne, snažne i aktivne diplomatske napore za uklanjanje opresivnih američkih sankcija, osmislila je učinkovit program za neutralizaciju sankcija u skladu sa svojim programom održivog ekonomskog razvoja.

Bez sumnje, Teheran ostaje jednako predan održavanju i čuvanju dostignuća svojih nuklearnih naučnika i miroljubive nuklearne industrije kao što je i dalje dužan ne odstupati od svog mirnog nuklearnog programa, te neće napustiti svoj sveobuhvatni razvoj u industrijskim, trgovačkim, pomorskim, svemirskim, odbrambenim, naučnim i tehnološkim sektorima, niti će ograničiti svoj sve veći ekonomski razvoj. 

Dogovor je moguć ako druge stranke u praksi pokažu političku volju.
Uprkos neispunjenim obećanjima Zapada i nepovjerenju prema nekonstruktivnom pristupu i politici Bijele kuće, Islamska Republika Iran će nastojati “istinskom odlučnošću” i “u dobroj vjeri” u pregovorima u Beču postići “dobar”, održiv i djelotvoran, provjerljiv dogovor za ukidanje sankcija. Nuklearni pregovarački tim Islamske Republike Iran aktivno i ozbiljno sudjeluje u bečkim pregovorima u dobroj namjeri, slijedeći pregovaračku logiku koja osigurava interese i prava iranske nacije. Moje kolege i ja u potpunosti podržavamo pregovarački tim kao i glavnog pregovarača, g. Bagherija Kanija, koji ima veliko iskustvo u pregovaranju na terenu. Ako bude potrebno, uključit ću se u daljnje konsultacije sa svojim kolegama.

pregovori u Beču pregovori u Beču pregovori u Beču pregovori u Beču