Pisjournal-Privremeni premijer Libanona Hassan Diab pozvao je Ujedinjene nacije da izvrše pritisak na režim u Tel Avivu da zaustavi ponavljana kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta arapske nacije, posebno nakon nedavnog izraelskog granatiranja i zračnih napada na jug Libanona.

Diab je rekao da napadi Izraela na Libanon predstavljaju jasno kršenje Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je okončan 33-dnevni napad izraelske vojske na zemlju u ljeto 2006. godine, izvijestila je libanonska televizijska mreža al-Mayadeen na arapskom jeziku.On je također pozvao UN da prisile Izrael da poštuje Rezoluciju i zaustavi njegova česta kršenja libanonskog suvereniteta.

U srijedu su navodno odjeknule eksplozije na različitim lokacijama u južnom Libanonu kao rezultat “opsežnih artiljerijskih napada” koje je pokrenula izraelska vojska. Izraelski kanal Kan News rekao je da su u napadima – koji su uslijedili nakon što su “tri rakete” ispaljene iz južnog Libanona prema okupiranim teritorijama – izraelske vojne snage ispalile “više od 100 artiljerijskih meta” prema toj zemlji.

Izraelski avioni pogodili su u četvrtak rano, kako je tvrdila vojska, lokacije za lansiranje raketa u Libanonu. Libanon će podnijeti žalbu Vijeću sigurnosti UN -a Libanon će podnijeti žalbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u vezi s napadima izraelskog režima na jug Libanona.Diab je zatražio od ministrice vanjskih poslova Zine Aker da “podnese hitnu žalbu Vijeću sigurnosti u vezi s izraelskom agresijom na Libanon”, navodi se u saopćenju vlade.

U priopćenju se citira Diab koji je rekao da je “izraelski neprijatelj, s artiljerijom na prvom mjestu, a na drugom mjestu ratnim avionima, izvršio eksplicitnu agresiju na libanonski suverenitet”. Objasnio je da je “neprijatelj (Izrael) javno priznao ovo flagrantno kršenje Rezolucije 1701” pod izgovorom “sumnjivih” raketnih napada “na sjevernu okupiranu Palestinu s libanonskih teritorija i da nijedna (libanonska) strana nije preuzela odgovornost za njih”.  “Ova nova i opasna agresija predstavlja veliku prijetnju smirivanju južnih granica Libanona, nakon niza izraelskih kršenja libanskog suvereniteta i korištenja libanskog zračnog prostora za napad na Siriju”, rekao je također Diab.

Iračke grupe otpora spremne podržati Hezbollah Iračke antiterorističke grupe otpora Kata’ib Hezbollah i al-Nujaba, koje su dio Hashd al-Sha’abija, potvrdile su svoju podršku Hezbollahu i izrazile svoju spremnost da ga ostanu u svakom slučaju mogućeg sukoba s okupatorom Izraelski režim. Kata’ib Hezbollah čestitao je libanonskom pokretu otpora na “čvrstom odgovoru na nedavne napade cionističkog režima, kao i kršenju međunarodnih rezolucija i libanonskog suvereniteta gađanjem područja u južnom dijelu zemlje”.

Hezbollah je dokazao da je “potpuno spreman za suočavanje s bilo kojim avanturizmom u koji bi se mogao uključiti cionistički neprijatelj”, navodi se u njemu, hvaleći “postojanost libanonske nacije pred pokušajima cionističko-američko-saudijske koalicije da uvuče Libanon u haos i pobijedi snage otpora. “Kata’ib Hezbollah također je pozvao muslimanske narode, posebno Iračane i Sirijce, da vrate uslugu libanonskom narodu “koji je žrtvovao svoje dragocjene živote kako bi branio sigurnost i svetost muslimanskih zemalja, te da se suprotstave takfirskim bandama iza kojih stoji osovina” zla.

” Pokret Nujaba, sa svoje strane, izjavio je svoju punu spremnost da “uđe u jednadžbu odvraćanja” koju je najavio generalni sekretar Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah. “Proračunati odgovor Hezbollaha dokazuje da će se politika i agresije okupacijskog režima okončati”, navodi se u saopćenju. Pokret je rekao da njegovi “borci otpora imaju prst na obaraču i spremni su odgovoriti. Prisutni su na svim poljima. ”

“Hezbollah je spreman odgovoriti na odgovarajući način” -Visoki zvaničnik Hezbollaha rekao je da će svaki izraelski čin agresije na Libanon naići na snažan odgovor pokreta otpora.

“Hezbollah se javno obavezao na princip da bi svaki napad na libanonsku teritoriju izazvao odgovarajući odgovor”, rekao je u petak zamjenik generalnog sekretara Hezbollaha, šeik Naim Qassem.”Izrael mora shvatiti da Libanon nije otvorena arena za izmirivanje računa i testiranje njegovih sposobnosti”, napomenuo je.

Šeik Qassem opisao je Liban kao zaštićeno područje, rekavši: „Izrael mora ostati odvraćen; u suprotnom smo spremni odgovoriti. ” Napomenuo je da je “cijeli svijet svjedočio” odgovoru Hezbollaha na izraelsku agresiju, rekavši: “Ne možemo o tome šutjeti”. Šeik Qassem je također naglasio stalnu spremnost Hezbollaha da se suoči s bilo kakvim činom agresije izraelskog režima.

Hezbollah je u saopćenju objavio da su njegove jedinice u petak u 11:15 po lokalnom vremenu (0815 GMT) pogodile “otvorena polja” u blizini izraelskih položaja, koristeći “desetine” raketa kalibra 122 mm. Televizijska mreža Al-Mayadeen saopćila je da je najmanje 20 raketa ispaljeno na izraelske vojne položaje. Televizija Al-Manar je objavila da je nekoliko raketa gađalo vojnu bazu Douf.

Berri: Izrael razumije samo jezik otpora

Predsjednik libanonskog parlamenta Nabih Berri pozdravio je raketne napade Hezbollaha.”Ono što se dogodilo danas i juče potvrđuje da neprijatelj (Izrael) razumije samo jezik otpora i jedinstva”, rekao je on u saopćenju.

Berri je naglasio da “očigledan stav i brzi nacionalni odgovor na ono što se dogodilo i što se odvija mora biti da državni dužnosnici poduzmu iskrenu patriotsku mjeru daleko od ličnih interesa i sektaških kvota mržnje i zatvore vrata vakuumu u državnim institucijama”.Napomenuo je da će izraelski režim pokrenuti daljnje agresije na Libanon i njegove južne dijelove u slučaju da se nastavi trenutna politička kriza u arapskoj zemlji.

Izraelski mediji: Tel Aviv ne želi rat

Izraelski list Haaretz objavio je da ljudi na okupiranim teritorijama, baš kao ni vođe režima, ne žele rat. “Izraelski premijer Naftali Bennett ranije je rekao da je raketna vatra Hezbollaha izgovor za rat.

“Ne želimo započeti rat, ali ne bismo trebali zabijati glavu u pijesak ”, rekao je neimenovani politički stručnjak za izraelski televizijski kanal Channel 12.

Izraelski mediji ranije su rekli da su obavještajne procjene u vojsci ukazivale da Hezbollah neće odgovoriti na izraelske zračne napade. Procjene su se, međutim, pokazale pogrešnima i raketna odmazda Hezbollaha zaprepastila je izraelske lidere, prema političkim posmatračima.