Putin: Nuklearno naoružane Rusija i SAD dijele odgovornost prema globalnoj strateškoj stabilnosti –  Nakon sastanka sa američkim kolegom,ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da dvije zemlje,kao nuklearne sile, snose “posebnu odgovornost” za održavanje strateške stabilnosti u svijetu te da su se Moskva i Vašington dogovorili da započnu seriju razgovora o kontroli naoružanja.

“Sjedinjene Države i Ruska Federacija snose posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svijetu,polazeći od činjenice da su dvije glavne nuklearne velesile u smislu nuklearnih glava,projektila i sredstava za isporuku kao i u kvaliteti i savremenosti oružja,” rekao je Putin novinarima nakon sastanka sa američkim kolegom Joe Bidenom u švicarskom gradu Ženevi u srijedu.

Putin i Biden su također potpisali zajedničku izjavu o tom pitanju nakon samita.

“Primjećujemo da su čak i u periodima napetosti,Sjedinjene Države i Rusija pokazale da su sposobne za napredak u zajedničkim ciljevima osiguranja predvidljivosti u strateškoj sferi,smanjivanja rizika od oružanih sukoba i opasnosti od nuklearnog rata,”navodi se u izjavi objavljenoj na službenoj web stranici Kremlja.

Nedavno produženje sporazuma New Start ilustrira našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja. Danas ponovo potvrđujemo princip da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikad ne smije voditi,”dodaje se.

Prema New Start sporazumu,prvobitno potpisanom 2010.godine,Rusija i SAD ograničene su na jednak broj raspoređenih strateških bojevih glava i oružja koje ih nosi,poput interkontinentalnih balističkih raketa. U skladu s tim ciljevima,Sjedinjene Države i Rusija će u bliskoj budućnosti započeti integrirani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti. Kroz ovaj dijalog nastojimo postaviti temelje za kontrolu naoružanja i smanjenja rizika,”zaključuje se u izjavi.

Konflikt u Ukrajini

Što se tiče ukrajinskog sukoba i kandidature Kijeva za članstvo u NATO,ruski lider je rekao da nema ništa bitno za raspravu.

Dodao je da su se Biden i on složili da bi sporazumi iz Minska trebali poslužiti kao osnova za rješavanje dugotrajnih sukoba između snaga vlade Ukrajine i proruskih snaga na istoku te zemlje.

Povratak ambasadora

Inače,Putin je na razgovorima sa američkim kolegom rekao da su se dogovorili da vrate svoje ambasadore na njihova radna mjesta u Moskvi i Vašingtonu,u pokušaju da smanje tenzije.

“Što se tiče povratka ambasadora na njihova mjesta-američkog ambasadora u Moskvi odnosno ruskog ambasadora u Vašingtonu,složili smo se oko toga. Ovo pitanje je riješeno,”rekao je ruski lider novinarima.

Diplomatski odnosi između Moskve i Vašingtona pogoršali su se u martu,kada je Biden rekao da misli da je Putin “ubica” što je natjeralo Rusiju da opozove svog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova na konsultacije. Sjedinjene Države opozvale su svog ambasadora John Sullivana iz Moskve u aprilu. Nijedan se od tada nije vratio.

 

Diplomatska prepirka potonula je dublje nakon što je administracija Bidena uvela novu rundu sankcija protiv Rusije,ciljajući državni dug i uvodeći druga velika ograničenja financijskog i bankarskog sektora na Moskvu. Putin je također naglasio da je suvereno pravo Moskve da odluči hoće li dopustiti stranim brodovima prolazak kroz kopnena mora na Arktiku,ali da Rusija nije zloupotrijebila takvo pravo.

Također je potvrdio da će Ministarstvo vanjskih poslova Rusije i američki Stejt Department raditi na pitanju razmjene zatvorenika nakon samita.

U odvojenoj konferenciji za novinare nakon sastanka,Biden je s Putinom pokrenuo pitanja ljudskih prava,uključujući sudbinu zatvorenog lidera opozicije Alekseja Navaljnog kao i sukob u Siriji te je zatražio od ruskog lidera da sarađuje u vezi sa iranskim nuklearnim aktivnostima.

Biden je također obećao da će poduzeti mjere protiv bilo kakvih ruskih sajber napada.

“Istakao sam mu da imamo značajne sajber kapacitete. I on to zna,”rekao je američki predsjednik.

Biden je rekao Putinu da kritična infrastruktura treba biti “zabranjena” za sajber napade,rekavši da to uključuje 16 sektora koje nije javno identificirao.

Putin je sa svoje strane odbacio navode Vašingtona da su Rusi odgovorni za sajber napade na Sjedinjene Države. Također je naglasio da Vašington nije u poziciji da drži predavanja Moskvi o ljudskim pravima.

Izvor