Arhama Siddiqa

PISjournalIzgleda da je minilateralizam nuspojava povećanog regionalizma na dnevnom redu. Nedavni primjer došao je na kraju virtuelnog sastanka ministara vanjskih poslova SAD-a, UAE, Indije i Izraela prošle sedmice, gdje su odlučili pokrenuti forum ekonomske saradnje. Takođe su razgovarali o zajedničkim ulaganjima u transport, tehnologiju i trgovinu, između ostalih oblasti.

Na sastanku je istaknut obim transformacije u bliskoistočnoj geopolitici od potpisivanja Abrahamskog sporazuma prošle godine. Washington, Abu Dabi, Delhi i Tel Aviv već imaju jake međusobne odnose. Izrael je jedan od najvećih dobavljača oružja Indiji, dok su Emirati od vitalnog značaja za energetsku sigurnost Indije. UAE također prima milione indijskih radnika, čime značajno doprinose prilivu novca u Indiju.

Sve četiri zemlje već su pojačale saradnju u trgovini i investicijama i pokazale su čvrstu podršku jedna drugoj u kritičnim političkim pitanjima.

Indija je već članica Quad-a sa SAD-om, Australijom i Japanom, na osnovu zajedničkih interesa u istočnoj Aziji. Odnos između SAD-a i Izraela ne treba elaborirati, a potpisivanje Abrahamskog sporazuma između UAE i Izraela samo se po sebi otkriva.

Sve četiri zemlje već su pojačale saradnju u trgovini i investicijama, a jedna drugoj su pokazale čvrstu podršku u kritičnim političkim pitanjima. Ranije ove godine, Emirati su pokušali smiriti tenzije između Indije i Pakistana, a Dubai je nedavno potpisao sporazum s Delhijem za izgradnju infrastrukture – koja bi uključivala IT kule, logističke centre i bolnicu – u Kašmiru kojeg je okupirala Indija.

Odgovor na uspon Kine

Iako “nova četvorka” tvrdi da ima ograničenu sigurnosnu agendu i da nema vidljive vojne komponente, čini se da ima strateški prizvuk usmjeren na opkoljavanje i zadržavanje.

Dok je nedavno povlačenje SAD-a iz Afganistana sugeriralo da bi Washington konačno mogao smanjiti svoje prisustvo na Bliskom istoku, Washington je kasnije u septembru ušao u savez Aukus. Trilateralni aranžman između Australije, Velike Britanije i SAD-a je u velikoj mjeri usmjeren na ograničavanje kineske ekspanzije u Indo-Pacifiku.

Čini se da je formiranje novog Quad-a povezano i sa politikom Bidenove administracije da ograniči moć Kine unutar njenih granica bez izazivanja rata. Uz povećanje angažmana Pekinga s UAE i Izraelom, Washington sada aktivno odgovara na kineski uspon na više frontova: vojnom, političkom i ekonomskom. Nova alijansa signalizira želju Washingtona da udalji Abu Dhabi i Tel Aviv od Pekinga.

Čini se da sličan motiv pokreće Indiju. Odnosi između Pekinga i Delhija, posebno nakon njihovog prošlogodišnjeg sukoba na granici, nisu bili najbolji. Sada se u indijskim političkim krugovima sve više priznaje da se ovoj prijetnji mora suprotstaviti.

Osim toga, bijeg bivšeg afganistanskog predsjednika Ashrafa Ganija predstavljao je veliki neuspjeh za Indiju u Afganistanu, dok je Pakistanu dao obnovljenu važnost u zemlji. To je Delhiju dalo dodatni poticaj za formiranje novih saveza, a s UAE i Izraelom koji se pojavljuju kao moćna tehnološka čvorišta, oni bi postali vrijedni partneri.

Povećanje pritiska

Također je važno napomenuti da je, otkako su Iran i Kina u martu potpisali sveobuhvatno strateško partnerstvo, Teheran i službeno postao dio više milijardi dolara vrijedne inicijative Pojas i put (BRI).

Mir u Afganistanu mogao bi dovesti do proširenja kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, jačajući globalni otisak Kine i status svih zemalja povezanih sa BRI, uključujući Pakistan i Iran. Novi talibanski režim u Kabulu već je nazvao Kinu svojim „najvažnijim partnerom“ i izrazio interes da bude dio CPEC-a. Ovo je nešto što nijedna od Quad 2.0 zemalja ne bi pozdravila.

Istovremeno, nova alijansa će povećati pritisak na Saudijsku Arabiju da formalizira veze s Izraelom. Također će potaknuti Kinu, Iran, Pakistan i Tursku da povećaju ekonomsku i sigurnosnu saradnju. I to pokazuje da je borba za palestinsku stvar gotovo zaboravljena: iako su američki zvaničnici rekli da Abrahamski sporazum ne zamjenjuje dogovoreno rješenje, mlak odgovor Washingtona na izgradnju novih naselja u Palestini dovoljno govori.

Iako ostaje da se vidi kakav će oblik dobiti ovaj novi savez između Indije, Izraela, UAE i SAD, jasno je da on označava novu fazu globalne ekonomske trke.

Quad Quad Quad

Izvor

Prethodni članakOPEC+ ne prihvata američki diktat u proizvodnji nafte
Naredni članakBiden i Erdogan: Napeti američko-turski odnosi i moguća rješenja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime