Pisjournal- Sporazum o prekidu vatre između palestinskog otpora i cionističkog režima još nije potpisan, a ekstremistički cionisti započeli su novu seriju agresija na džamiju Al-Aqsa, zelenim svjetlom i preporukom novog cionističkog kabineta.

U maju 2021., dok je pravosuđe cionističkog režima pokušavalo naselje Sheikh Jarrah al-Quds isprazniti od Palestinaca, ekstremistički doseljenici organizirali su navodne i fiktivne ceremonije u džamiji Al-Aqsa i okolnim palestinskim četvrtima kako bi je učinili žarištem agresije. Ti su koraci bili dovoljni da nakon upozorenja koje je zapovjednik brigada Izz al-Din al-Qassam, Muhammad al-Daif, poslao cionistima raketnim napadom grupa pokreta otpora, započne sveopći rat u pojasu Gaze.

Nastavak akcija doseljenika

Jedanaest dana nakon početka sukoba između grupa otpora i cionističkog režima, na zahtjev cionista, uspostavljeno je primirje između dviju strana. Od tada su Egipat, Katar i nekoliko europskih zemalja savjetovale potpisivanje sporazuma o prekidu vatre između dviju strana, ali istodobno dok su dva mjeseca trajali napori za potpisivanje sporazuma o prekidu vatre, agresija doseljenika se nastavila.

Svaki dan jedan broj doseljenika ulaze u dvorište džamije Al-Aksa i naselja u okolini Qudsa. Najvažnija akcija ekstremističkih doseljenika bila je održavanje marša zvanog ‘Zastava’. Izraelska policija i sigurnosni dužnosnici marš su dva puta odgađali, ali je napokon održan oko džamije Al-Aqsa dvije sedmice nakon završetka rata, na ograničeniji način nego što su to namjeravali ekstremisti.

Drugi čin koji je bio vrlo provokativan bilo je prisustvo “Eli Cohena”, člana cionističkog režima Knesseta iz stranke Likud, u džamiji Al-Aqsa. Cohen je nasrtajem na džamiju Al-Aqsa poduzeo korak ka održavanju talmudskih obreda na ovom svetom mjestu. Ritual koji nema korijene u svetoj knjizi Jevreja i fiktivni je ritual koji je postupno dodan judaizmu.

Agresija doseljenika po Bennettovom savjetu

Prema vijestima koje su u nedjelju objavili mediji cionističkog režima, agresija doseljenika na džamiju Al-Aqsa vrši se po savjetu Naftalija Bennetta, novog premijera cionističkog režima. Bennett, ekstremistički doseljenik, odlučni je pobornik razvoja naselja i jevrejstva u Qudsu.

Sada je Bennettovo prisustvo na čelu cionističkog režima olakšalo stvari ekstremističkim doseljenicima nego prije.

Razvoj agresije na džamiju Al-Aqsa

Gledajući nedavne nasrtaje doseljenika na džamiju Al-Aqsa i grad Quds, može se govoriti o 3 važne tačke vezano za nasrtaje na grad Quds:

Prvo, broj doseljenika i njihovo prisustvo, posljednjih nekoliko godina je u porastu. Doseljenici u velikim skupinama koje dostižu i po nekoliko stotina osoba ulaze u džamiju Al-Aqsa i pristupni prostor oko nje.

Drugo, okruženje za agresiju doseljenika proširilo se od kompleksa džamije Al-Aqsa sve do palestinskih četvrti. Tokom posljednjih godina razvila se masovna agresija doseljenika iz prostora džamije Al-Aksa prema okolnim naseljima, posebno tržnicama oko kompleksa džamije Al-Aksa, koje se na arapskom jeziku nazivaju “Aswar al-Quds”, a doseljenici također čine masovnu agresiju i na ove četvrti.

Treći korak je povećanje fiktivnih obreda i ceremonija u obliku marša, i to masovnog, u Qudsu. Pogotovo tokom prošle godine, ekstremistički doseljenici održavali su kolektivne marševe u kompleksu džamije Al-Aqsa i kvartovima oko Qudsa u obliku neutemeljenih obreda. Marševi koji su praćeni pijančenjem i povicima cionističkih doseljenika, završavaju sukobima s Palestincima, pa čak i policijom cionističkog režima.

Pisjournal