Rašid Hasanpour

Iranski ambasador u Beogradu

U ime Uzvišenog

Rashid Hasanpour; Međunarodne posljedice atentata na Kasema Soleimanija-Zadovoljsvo mi je govoriti na godišnjicu tragičnog događaja atentata na generala Soleimanija. Sigurno je da je ovaj užasni atentat vođen palicom Amerike, predstavlja jedan očit primjer terora. Apsolutno se može smatrati provokativnim korakom s ciljem izazivanja novih tenzija na našem regionu, Bliskom istoku.

Kao što već svi znate naš region je već pun izazova i tenzija. Do svake je međunarodne organizacije, posebno Ujedinjenih nacija da identifikuje sve veze i posljedice ovog kriminalnog akta počinjenog od strane Sjedinjenih Američkih država. Posljedice ili utjecaje možemo podijeliti u tri kategorije: političke, sigurnosne i pravne. Dakle, s pravne tačke gledišta, SAD su pokazale i demonstrirale da nisu odane i nepoštuju internacionalne zakone. Kada je potrebno i kada požele krše i gaze internacionalne principe, internacionalne zakone koji su prihvaćeni od strane svih država. Kad govorimo o sigurnosti, svijet nije danas više siguran, već ustvari manje. Jer, sada svaka država može da slijedi primjer SAD-a i djeluje onako kako je to Amerika učinila.
Ovim činom Sjedinjenje Države su otvorile pandorinu kutiju. Mi patimo od nesigurnosti i nestabilnosti u našem regionu. Sjedinjene Države su pokazale da kad zatreba cilj opravdava potrebe, da iskoristi internacionalne zakone u namjeri ispunjavanja svog cilja. Na odgovornosti je svake države članice Ujedinjenih nacija da ustanu i traže odgovornost ovoga, te da počinitelje suoče sa zakonom. No, nažalost ovaj aspekt Ujedinjenih nacija je demonstriran i prikazan neefikasnim i neproduktivnim. Svakako Sjedinjene Države nisu postigle ciljeve i planove koje su namjeravale. Cilj je stvaranje i ukrojavanje nesigurnosti i razdora u našem regionu, ali dešava se suprotno, drugačije od toga. Ubiti generala Soleimanija znači igrati na strani terorističkih grupa, ekstremnih grupa, posebno DAIŠA. Terorističke grupe su te koje imaju korist od tog kriminalnog akta. Mi se prisjećamo jako bitnih stvari koje treba naučiti iz ovog historijskog događaja. Sjedinjene države su narušile suverenitet države Irak. To je prvo, i drugo ubili su činovnika i zvaničnog predstavnika treće države u Iraku. Znači, to je dupli prekršaj. Za takve slučajeve mi definitivno trebamo zajedničku akciju, kolektivni stav i multilatelarizam. Svakako da multilatelarizam je stava da su Sjedinjene države prekršile principe, te je kredibilitet Sjedinjenih država na ivici, a nisu ništa postigli. Zaključimo, mi imamo obavezu i odgovornost da preispitamo, da pronađemo utjecaj i posljedice i da stvorimo konstruktivnu i produktivnu agendu kako bi sačuvali poštivanje internacionalnih zakona. Jedina opcija je da se držimo zajedno, da imamo dobro dogovorene napore kako bi zaustavili i borili se sa takvim unilateralnim, kriminalnim i nezakonitim aktivnostima i postupcima. Želim vam svako dobro i uspjeh.
Hvala na pažnji.