PISjournalIzraelski poslanici glasat će za raspuštanje parlamenta, otvarajući put za pete izbore u zemlji u tri godine, nakon višenedeljnog pritiska na krhku vladajuću koaliciju premijera Naftalija Beneta.

Premijer Benet je 20. juna najavio da će raspustiti parlament. Kako je rečeno, na poziciji premijera u prelaznoj vladi zamijeniće ga ministar vanjskih poslova Jair Lapid.

“Mi danas stojimo pred vama u trenutku koji nije lak, ali sa razumijevanjem smo donijeli ispravnu odluku za Izrael”, rekao je Benet u televizijskom obraćanju dok je stajao uz Lapida.

Glasanje će biti održano u parlamentu sljedeće sedmice, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku funkciju, rekao je Benetov portparol.

Benet se, navodi AP, borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podijeljenih stranaka – uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske, koje su bile duboko podijeljene – od palestinskog pitanja do religije.

Koalicija, sa neznatnom većinom u parlamentu, formirana je prije godinu dana, a zajednički cilj je bio da dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ne dobije novi mandat.

Više od dva mjeseca koalicija je bez većine u parlamentu Knesetu koji broji 120 mjesta, jer se nekolicina članova povukla iz saveza.

“Mislim da je vlada uradila veoma dobar posao u protekloj godini. Šteta što zemlja mora da bude uvučena u izbore”, rekao je ministar odbrane Beni Ganc, šef centrističke partije u koaliciji.

“Ali mi ćemo nastaviti da funkcionišemo kao privremena vlada koliko god je to moguće”, dodao je on.

Lapid “neće da čeka izbore” za rješavanje problema
Lapid, bivši novinar koji je na čelu najveće stranke u koaliciji, biće privremeni premijer do održavanja novih izbora.

Lapid je rekao da neće čekati izbore da bi riješio probleme sa kojima se Izrael suočava.

“Moramo se pozabaviti troškovima života, voditi kampanju protiv Irana, Hamasa i Hezbollaha i suprotstaviti se snagama koje prijete da pretvore Izrael u nedemokratsku zemlju”, rekao je on.

Benet je, u obraćanju 20. juna, branio rekord svoje vlade, rekavši da je ona podstakla ekonomski rast, smanjila nezaposlenost i eliminisala deficit po prvi put u 14 godina.

Smatra se da je odluka o povlačenju Beneta doneta kako Netanjahuova partija Likud ne bi prva podnijela prijedlog za raspuštanje parlamenta.

Netanjahu, koji je obećao povratak uprkos suđenju za korupciju, rekao je da će njegova desničarska partija Likud voditi sljedeću vladu.

“Ovo je veče sjajnih vijesti za milione građana Izraela”, rekao je on 20. juna. “Svima je jasno da je ova vlada najveći neuspjeh u historiji zemlje”, dodao je Netanjahu.

Očekuje se da će Lapid, kao premijer u prelaznoj vladi, ugostiti američkog predsjednika Joe Bidena tokom njegove zakazane posjete Izraelu sljedećeg mjeseca. Izrael računa na američku podršku u jačanju regionalnih bezbjednosnih veza protiv Irana.

Izvor

Prethodni članakKineski projekti za države centralne Azije
Naredni članakBritanska pljačka historijskog blaga Iraka

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime