PISjournalOdkako je na vlast u Indiji došla stranka BJP (Bharatiya Janata Party) stanje muslimana u najmnogoljudnijoj zemlji se pogoršalo. Hinduistički vjerski fanatizam i indijski nacionalizam ruku pod ruku neumorno rade na smanjivanju muslimanske populacije koristeći različite strategije. potkopava

Iako su muslimanske zajednice najviše na meti indijskih vjerskih i nacionalnih fanatika također treba spomenuti da su i kršćani žrtve politike koju sprovodi BJP stranka.

Jedna od strategija koju koriste vlada pod kontrolom BJP-a jeste zakon o kriminaliziranju “ljubavnog džihada”. Šta znači “ljubavni džihad” i zašto je toliko bitan indijskim islamofobima?

„Ljubavni džihad“ je termin koji se koristi od strane političke i vjerske desnica da opiše navodni fenomen gdje muslimani pokušavaju nagovoriti žene koje su po vjeroispovijesti hindusi, na sve načine, da se udaju za njih i da pređu na islam. Dakle, prema ovoj propagandi BJP-a, muslimani s namjerom stupaju u brak s njima kako bi ih preobratili na islam i tako povećali svoju populaciju, a u isto vrijeme smanjili broj vjernika hindustičke vjere. 

Iako za to ne postoje validni dokazi da se nešto tako uopće i desilo, indijski ekstremisti ovu izmišljotinu uveliko eksploatišu širom Indije kako bi podigli narodne mase na noge i stvorili u njima animozitet prema svojim sunarodnjacima islamske vjeroispovijesti.

Podsjećamo da je za vrijeme uspona nacizma u Njemačkoj, zakonom usvojena zabrana sklapanja brakova između Jevreja i Nijemaca, odnosno arijevaca čiste rase. Vidjeli smo do čega je to na kraju dovelo. Milioni ljudi su ubijeni na monstruozne načine, samo zato što je vlast rekla da postoji opasnost od “ovih drugih”.

Glavni ministar u državi Uttar Pradesh, Adityanath, prilikom izjavljivanja da namjerava provoditi zakon protiv „ljubavnog džihada“ u toj indijskoj državi, također je izjavio da bi muslimanski muškarci krivi za ovaj zločin trebali biti ubijeni.

Druga metoda koju sprovodi BJP jeste “buldožer strategija”.

Buldožer je tehnika državne represije koju namjerno koristi vladajuća BJP u Indiji protiv manjinskih muslimana kako bi im utjerala strah u kosti.

 Dr. Ayesha Ray, profesorica na Odsjeku za političke nauke na King’s Collegeu, Pennsylvania u SAD, rekla je da su rušenja buldožerom “napor vladajućeg sistema da se stvori strah” među manjinskim stanovništvom u zemlji gdje su hindusi većina i ukoliko se ne obustavi može prerasti u etničko čišćenje.

Ranije ove sedmice, desničarska vlada u indijskoj državi Haryana srušila je više od 300 muslimanskih domova i poslovnih objekata usred eskalacije napetosti među zajednicama.

Napetosti su proključale nakon što su Vishwa Hindu Parishad, krajnje desna hinduistička vjerska skupina, i njezino omladinsko krilo Bajrang Dal, izveli povorku u Nuhu, jedinom većinski muslimanskom okrugu Haryane, oko 85 kilometara udaljenog od glavnog grada New Delhija.

Hinduističke skupine tvrdile su da su muslimanski stanovnici bacali kamenje na povorku, ali očevici poriču optužbe, rekavši da su ekstremističke hinduističke skupine namjerno došle u Nuh kako bi potaknule napetosti.

Prije provokativnog marša, ozloglašeni hinduistički ekstremist Monu Manesar, optužen za ubistvo dvojice muslimana jer su nosili komade kravljeg mesa, objavio je video na Facebooku.

U videu je pozvao hinduse da mu se pridruže u procesiji VHP – Bajrang Dal do Nuha.

U utorak je Visoki sud Punjaba i Haryane zaustavio vladinu akciju rušenja, pitajući je li ta mjera bila “vježba etničkog čišćenja” unutar države.

“Očigledno, bez ikakvih naloga i obavijesti o rušenju, zakon o redu i miru koristi se kao izgovor za rušenje zgrada bez poštivanja procedure utvrđene zakonom”, stoji u saopćenju suda.

Dr. Ray, koja je autorica knjige The Soldier and the State in India: Nuclear Weapons, Counterinsurgency, and the Transformation of Indian Civil-Military Relations (2013), rekla je da je sudska odluka “značajna” i da je to “vjerovatno prvi put da je sud u Indiji upotrijebio izraz etničko čišćenje.”

“Ovaj razvoj događaja je definitivno ozbiljan, iako sam sklona pažljivo koristiti riječi poput etničkog čišćenja i genocida”, rekla je dr. Ray.

Prošle godine, skupina krajnje desnih hinduističkih vođa okupila se na obalama rijeke Ganges u sjevernom indijskom gradu Haridwaru i pozvala na genocid nad manjinskim muslimanima.

“Svaki poziv na genocid mora se shvatiti ozbiljno, a počinitelji moraju biti uhapšeni”, smatra dr. Ray.

Ovakva nasilna retorika potiče mržnju i jačanje antimuslimanskog raspoloženja u toj zemlji. Indija je šaroliko društvo, različitih religija – hinduizam,islam, kršćanstvo, sikizam, džainizam, itd. Odnose među ovim zajednicama reguliše ustav koji je izgrađen na sekularnim principima i tako osigurava slobodu svakom građaninu Indije da ispovijeda svoju religiju.

Dakle ono što stranka BJP radi zajedno sa hinduističkim ekstremistima ide protiv ustava države. Nepoštivanje ljudskih prava, izazivanje nasilja, segregacija stanovništva na vjerskoj osnovi ozbiljno potkopavaju indijsku demokratiju.

Ekskluzivno PISjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime