PISjournal Tokom protekle godine Iran i Sjedinjene Države imale su izazov vezano za oživljavanje JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Zajednički sveobuhvatni akcijski plan). Uprkos napretku koji je ostvaren tokom nekoliko rundi pregovora, oni su obustavljeni i pojačana je zabrinutost da je izgubljeno vrijeme za oživljavanje JCPOA. Iran se brzo približava tački bez povratka svog nuklearnog programa, a SAD će, u slučaju da se izgubi okosnica glavnih tačaka JCPOA, povratak na sporazum ocijeniti kao beskoristan. Sa druge strane, Iran sve više vjeruje da Sjedinjene Države kupuju vrijeme i da neće doći do ukidanja sankcija, te stoga očuvanje JCPOA i ne smatra nekom privilegijom.

Hossein Mousaviyan i Valiy Nasr

Jedna od prepreka je pregovaranje o ulozi Irana u regiji u okviru iranskih nuklearnih pregovora sa šest svjetskih sila. Sjedinjene Države i Iran moraju pronaći način da njihov sigurnosni spor na Bliskom istoku ne ugrozi napredak nuklearnih pregovora, jer je samo njihovo zaključivanje dovoljno složen proces.

Insistiranje Amerike na tome da se nuklearnom sporazumu pridodaju regionalna pitanja, kao uloga Irana u Siriji, Iraku i Jemenu, te pomorska sigurnost Perzijskog zaljeva, sadržava rizik da neuspjeh nuklearnih pregovora dovede, zapravo, do neuspjeha regionalnih razgovora.

U trenutnoj situaciji, regionalna pitanja usporila su napredak nuklearnih pregovora, a ako nuklearni pregovori ne uspiju, sigurnosna situacija u regiji će se pogoršati. Ako su dva pitanja u trenutnom kontekstu nuklearnih pregovora, neuspjeh nuklearnih pregovora povećat će američke sankcije i pritisak te dodatno sabotirati iranska nuklearna postrojenja. Pod takvim okolnostima, reakcija Irana na američke akcije vidjet će se u Iraku, Siriji, Libanu, pomorskim objektima Saudijske Arabije ili brodogradnji.

Ako Biden doista želi izbjeći skupe nove ratove na Bliskom istoku, mora promijeniti dosadašnji pristup, ukloniti prepreke nuklearnom pitanju i pridonijeti regionalnoj sigurnosti, pogotovo kada Sjedinjene Države nastoje smanjiti svoje obaveze u regiji, te ne bi trebalo da se isprepletu dva pitanja, nuklearno i regionalno, nego je bolje da se razmatraju odvojeno.

Sjedinjene Države dugo su insistirale na tome da je povratak u JCPOA uvjetovan pristajanjem Irana na regionalne razgovore, dočim ovo pitanje nije bilo na početnom dnevnom redu nuklearnih pregovora. Tokom mandata predsjednika Ahmadinejada, Iran je bio spreman razgovarati o svim pitanjima, ali Sjedinjene Države su insistirale da se pregovara samo o nuklearnom pitanju radi bržeg ishoda.

Američki sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Irana Muhammed Dževad Zarif na sastanku

Odmah nakon što je Obama potpisao JCPOA, našao se pod intenzivnim unutarnjim pritiskom jer nije postavljao nikakve zahtjeve o ulozi politike u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu. Protivnici JCPOA u Sjedinjenim Državama i američki saveznici protiv JCPOA u regiji optužili su Obamu da je njegovim potpisivanjem omogućio Iranu da proširi svoj regionalni utjecaj. Bez obzira na to je li ova tvrdnja protivnika JCPOA istinita ili lažna, Biden želi pronaći način da se vrati u njega. Washington sada vjeruje da što manje bude razmatrana ova tema, to će biti veća povlastica za Iran.

Iran je odbacio tvrdnje protivnika JCPOA o širenju agresivne politike u regiji i nerado pregovara o pitanjima koja nisu bila na stolu za pregovaranje o nuklearnom oružju. Iran smatra da je pokretanje regionalnih pitanja u sklopu nuklearnih pregovora rezultat pritiska neprijatelja JCPOA s ciljem njegova uništenja. Stoga uvjet pridodavanja regionalnih pitanja razgovorima oko JCPOA neće biti koristan jer Iran ne vjeruje Sjedinjenim Državama. Iranski vrhovni lider nedavno se usprotivio regionalnim razgovorima kao preduvjetu za povratak SAD-a u JCPOA, navodeći američki zahtjev kao izgovor za izbjegavanje obaveza JCPOA. Dodao je kako neće dopustiti strano miješanje u pitanja vezana za nacionalnu sigurnost Irana.

Iranski dužnosnici također se pozivaju na ranije kontakte I inicijative u regionalnim pitanjima, a koje su bile bez rezultata.

Iran je sarađivao sa Sjedinjenim Državama u uklanjanju Talibana u Afganistanu, i također je sarađivao u uspostavi novog poretka i strukture u Afganistanu na konferenciji u Bonnu i Njemačkoj 2001. godine, ali rezultat svega je bio da je tadašnji američki predsjednik Bush Iran nazvao osovinom zla. Dvije godine kasnije, Bush je odbacio prijedlog dužnosnika administracije Khatamija za opsežne regionalne razgovore. Stoga Iran smatra da je pravi cilj Sjedinjenih Država oslabiti Iran i promijeniti iransku vladu, a ne sigurnost regije. Iransko nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama nastalo je prije JCPOA, ali je američko povlačenje iz JCPOA doprinijelo povećanju iranskog nepovjerenja.

Uprkos tome, Iran razumijeva da se, osim nuklearnih, trebaju razmatrati i regionalna pitanja, ali ne na način da predstavljaju uvjet američkog povratka u JCPOA, i ne na način pregovaranja sa Sjedinjenim Državama; već Iran želi o regionalnim pitanjima pregovarati izravno sa zemljama regiona. S tim u vezi, Iran je prethodno predložio glavnom sekretaru Ujedinjenih naroda da u ovaj proces uđe kroz Rezoluciju 598 Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se regionalni razgovori za rješavanje regionalnih kriza mogli odvijati pod kišobranom Ujedinjenih naroda među zemljama regije.

Takvim pristupom tadašnji iranski predsjednik Rouhani, prijedlogom mirovnog plana Hormoz, pozvao je zemlje Perzijskog zaljeva na razgovor o sigurnosti, a posljednjih mjeseci svoje vlade započeo je pregovore sa Saudijskom Arabijom o sigurnosti u Bagdadu.

Iran i Saudijska Arabija održali su tri runde razgovora, pregovarajući o prekidu vatre u Jemenu i poboljšavajući bilateralne odnose, što je objema stranama bilo korisno. Zapravo, ovi su razgovori otvorili put regionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Bagdadu na kojoj su učestvovali brojni čelnici država i ministri vanjskih poslova. Na kraju konferencije najavljeno je da će Iran i Saudijska Arabija održati četvrtu rundu razgovora.

Saudijskoj Arabiji je potrebno američko vojno ohrabrenje i podrška, ali to ne bi trebalo značiti američko uplitanje u izravne razgovore između Irana i Saudijske Arabije. Američki saveznici u regiji također su shvatili da Biden ne može igrati regionalnu ulogu u razgovorima o JCPOA-u, a krhkost pregovora znači da ne postoji nikakva inicijativa za razgovore o efikasnoj ulozi Irana u regionu. Zbog toga su ovoga puta arapski saveznici Sjedinjenih Država u regiji započeli regionalni dijalog s Iranom prije novog sporazuma svjetskih sila s Iranom o JCPOA-u. Istovremeno im je potrebna američka podrška za vlastitu inicijativu o regionalnom dijalogu s Iranom i osiguravanje njihove sigurnosti.

Sjedinjene Države misle da je JCPOA privilegija za Iran, pa stoga Iran mora uzvratiti fleksibilnošću vezano za regionalna pitanja. Ali to nije moguće jer Iran neće prijeći svoju crvenu liniju. Sjedinjene Države ne bi trebale postavljati svoja očekivanja o iranskoj regionalnoj ulozi kao preduvjet za povratak u JCPOA, već bi trebale većim ukidanjem sankcija dati poticaj Iranu da sa svojim susjedima razgovara o regionalnim pitanjima.

Umjesto što insistiraju na regionalnim pregovorima u formi razgovora Irana i šest svjetskih sila kao preduvjetu za povratak u JCPOA, Sjedinjene Države trebale bi podržati sadašnje pregovore Irana i Saudijske Arabije, kako bi se paralelno s pregovorima JCPOA odvijali i regionalni razgovori između zemalja regiona i Irana. Sjedinjene Države trebaju podstaknuti Saudijsku Arabiju i ostale regionalne zemlje da pregovori Iran – Saudijska Arabija u Bagdadu postanu platforma razgovora Irana i zemalja Perzijskog zaljeva kako bi međusobno razgovarali o regionalnoj sigurnosti.

Taj se proces može odvijati u okviru Rezolucije 598 Vijeća sigurnosti UN-a i uz vođstvo Ujedinjenih naroda. Rezolucija 598, koja je zaustavila iračko-iranski rat, ovlašćuje glavnog sekretara UN-a da započne regionalne razgovore o regionalnoj sigurnosti. Rezolucija je usvojena uz potporu međunarodne zajednice, uključujući Saudijsku Arabiju i druge zemlje u regiji.

Sjedinjene Države moraju podržati ovaj proces jer će regionalni dijalog zemalja u regiji pod vodstvom UN-a imati veće šanse za uspjeh nego ako se to dogodi u formi JCPOA. Inicijativa za formiranje Zaljevskog foruma za saradnju uklonit će jednu od najvažnijih prepreka tekućim pregovorima JCPOA.

Izvor

Prethodni članakMiran život u Siriji: Bivši borci u Darai položili su oružje
Naredni članakLjubavna pisma Palestini: U potrazi za dekolonijalnom pravdom

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime