Reza Ghelichkhan: Atentat na generala Soleimanija čin je državnog terorizma i crni list u povijesti američke administracije- Reza Ghelichkhan, ambassador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, smatra kako je atentat na visokog iranskoh zvaničnika generala Qasema Soleimanija čin državnog terorizma koji je izveden na izravnu zapovijed američkoga predsjednika Trumpa.

Atentat na Soleimanija, vojnoga zapovjednika koji je odigrao veliku ulogu u borbi protiv DAESH-a i uništenju njihove samoproglašene vlasti u Iraku i Siriji, znak je američke ljutnje zbog količine utjecaja Irana u regionu i uloge ove zemlje u borbi protiv terorizma, izjavio je ambassador Ghelichkhan sudjelujući na online tribini “Otpor i državni teorizam”, te dodao: Islamska Republika Iran je više od četiri desetljeća izložena različitim oblicima političkog, ekonomskog, vojnog, znanstveno-tehnološkog i kulturnog terora. Cilj tog terora je borba protiv nezavisnog Irana, njegovo sputavanje i rušenje. Iran je regionalna sila i dosadašnje iskustvo nam govori da se nijedna promjena u region ne može tako lahko relaizirati bez iranskog prisustva ili iranskog stava.
Ambasador Islamske Republike Iran je, ovom prilikom, također kazao: Cilj teških ekonomskih sankcija jest vršenje tzv. maksimalnog pristiska na narod i vlasti Irana. Narod Irana je, međutim, i svojim milionskim prisustvom posljednjem ispraćaju i dženazi generala Soleimanija, pokazao da je unatoč najtežim međunaordnim pritiscima i dalje odan idealima svoje zemlje.
U nastavku online tribine govorio je doajen bosanskohercegovačke diplomatije i novinarstva Hajrudin Somun. On je, osuđujući čin ubojstva generala Soleimanija, kazao: ovaj je atentat mogao biti uvertira u rat na način što bi isprovocirao reakciju Irana, a onda eventualno, djelovanje Amerike i Izraela. Međutim, Izrael i Amerika se ne usuđuju napasti Iran. Oni, evo i gotovo godinu nakon atentata nisu uspjeli organizirati ozbiljan napad na tu zemlju.
Somun je, potom, dodao: Netanjahu bi to možda i želio, ali napastui Iran nije mala stvar. Pogrešno je Iran porediti s arapskim državama unaokolo. Iran je najvažnija i najjača brana Americi i Izraelu i njihovome agresivnom intervencionizmu u regiji.
Na početku ove tribine govorio je i dr. Kazem Zoghi Barani kazavši: ova tribina održava se pvodom godišnjice šehadeta generala Soleimanija. U njoj sudjeluju desetine istaknutih političkih i medijskih ličnosti s prostora Balkana ali i iz drugih zemalja. General Soleimani je svojim djelima zavrijedio poštovanje i ušao u srca mnogih ljudi koji se zalažu za nezavisnost i dostojanstveo prema globalnooj aroganciji i svjetskim hegemonima. Online tribina održana je u organizaciji Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u saradnji s predstavništvom Iranske radio-televizije u Sarajevu.