Rusija će pozvati britansku ambasadoricu zbog spora na Crnom moru-Diplomatski spor eskalira dok ministar kaže da bi britanski ratni brodovi mogli ponovo uploviti u krimske vode.

Rusija je rekla da će pozvati britansku ambasadoricu u Ministarstvo vanjskih poslova zbog političke eskalacije nakon neočekivanog diplomatskog i vojnog sukoba u srijedu na Crnom moru.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će ambasadorica Velike Britanije Deborah Bronnert u četvrtak dobiti “ozbiljnu demaršu” nakon što je HMS Defender uplovio u vode blizu poluotoka Krim.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su njihovi brodovi ispaljivali hice upozorenja, uključujući i bombe, u blizini britanskog broda, što je tvrdnja koju je Velika Britanija odbila. Detalji incidenta i dalje su sporni.

“Možemo se pozivati ​​na zdrav razum i tražiti poštovanje međunarodnog prava,” rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. “Ali ako to ne pomogne, možemo baciti bombe ne samo na putanju [broda], već i na sam cilj, ako kolege ne razumiju.”

“Sigurnost naše zemlje je najveći prioritet,” nastavio je. „Ironija situacije kada razarač po imenu Defender(Branitelj) pređe naše granice ni na koji način ne bi trebala potaknuti površan stav prema njemu. Ono što se dogodilo je vrlo ozbiljno. Osuđujemo postupke britanske strane. “

Kremlj je u četvrtak optužio britanski ratni brod da je priredio neprihvatljivu “provokaciju” protiv Rusije i rekao da će Moskva oštro odgovoriti na bilo kakve slične akcije u budućnosti. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Rusija zabrinuta djelovanjem britanskog ratnog broda i da se nada da se takve “provokacije” neće događati u budućnosti.

George Eustice, britanski ministar okoliša, ponovio je demantiranje Ministarstva obrane da ruska plovila na HMS Defender nisu ispucala upozoravajuće hice. Umjesto toga, u blizini se odvijala “topovska vježba”, što “nije neuobičajeno za Ruse” u tom području, rekao je.

Britanski ratni brodovi ponovo bi bili spremni proći kroz sporne vode oko Krima, rekao je Eustice za Sky News, dodajući: “Nikada nismo prihvatili aneksiju Krima, to su bile ukrajinske teritorijalne vode.”

Eustice je osporio izvještaje novinara BBC-a na brodu razarača da je ruska vojska “uznemiravala” brod, pomno ga prateći dok je prolazio kraj Krima uz pucnjavu koja se čula u daljini. “Ovo je bilo nešto sasvim drugo”, rekao je Eustice.

Dodao je: „Prema međunarodnom zakonu, možete ići najbližim, najbržim putem od jedne do druge tačke. HMS Defender prolazio je ukrajinskim vodama, mislim da je bio na putu za Gruziju, i to je bio logičan put kojim je trebao krenuti.”Ovo je sasvim normalna stvar, zapravo je sasvim uobičajeno … pa mislim da je važno da se ljudi ne zanose.”

Ratni brod plovio je oko 1 sat vremena ujutro unutar ograničenja od 12 milja od rta Fiolent na direktnoj ruti između ukrajinske luke Odesa i Gruzije. Britanski plan bio je odbrana prava plovidbe Crnim morem u znak podrške Ukrajini, koja je izgubila kontrolu nad Krimom nakon što je Rusija anektirala poluotok 2014. godine, akciju koju je Zapad osudio i nije priznao.

Iako je ratnim brodovima dozvoljen prolazak kroz teritorijalne vode sve dok to nije štetno za mir ili sigurnost obalne države, Velika Britanija bi trebala znati da će slanje razarača u blizini Krima vjerojatno potaknuti odgovor Kremlja.

Rusko ministarstvo odbrane isprva je tvrdilo da su na HMS Defender ispaljeni hici upozorenja i da je jedan od njegovih ratnih aviona u blizini bacio četiri bombe prisiljavajući razarač da napusti to područje.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je da HMS Defender “nije odgovorio na nekoliko upozorenja, i da su se upozorenja izdavala svakih 10 minuta” u intervjuu za Channel 4 News, i opisao je putanju ratnog broda kao “3 km duboko u teritorijalne vode“.

Dvije zemlje rutinski testiraju odbranu jedna druge, ruski avioni često lete u blizini britanskog zračnog prostora, a ratni brodovi plove Kanalom.

Međutim, incidenti koji uključuju otvorenu vatru su vrlo rijetki.Incident je prikazan na ruskoj državnoj televiziji kao provokacija koja ilustrira potrebu Rusije da se brani od sila NATO-a.

Iako se čini da Velika Britanija želi izgladiti incident, ruski diplomatski i vojni zvaničnici upozorili su da su spremni pucati na strane brodove kako bi uspostavili kontrolu Rusije nad Krimom i njegovim obalnim vodama.

Zapovjednik ruske mornarice Nikolaj Jevmenov rekao je da je put HMS Defender-a bio “provokacija, pokušaj da nas testiraju”.

U srijedu navečer, rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak svojih brodova i aviona koji nadgledaju razarač britanske mornarice, ali nije pokazalo bombardiranje ili pucnjeve u blizini HMS Defendera.

Vladimir Putin je tvrdio da je upozorio američkog predsjednika Joea Bidena na ruske “crvene linije”, za koje se vjeruje da uključuju prijetnje ruskoj de facto kontroli nad Krimom.

Rusija je već pucala na druge brodove u blizini obale Krima. 2018. godine ruska obalna straža pucala je na tri ukrajinska broda koja su prelazila Kerčki tjesnac i teretom blokirala uski plovni put. Držali su brodove i 24 zarobljena ukrajinska mornara više od šest mjeseci prije nego što su ih 2019. pustili u zamjenu za zatvorenike.            

Izvor :Pisjournal

 

Prethodni članakFrancuska i Njemačka žele samit EU sa Vladimirom Putinom
Naredni članakUprkos blokadama, iranski mediji nastavit će dobru borbu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime